نصب کردن نرم‌افزارهایی مثل Telegram روی لینوکس‌های مختلفی مثل Ubuntu و Debian بسیار ساده است اما شاید تصور کنید که تلگرام صرفاً مخصوص اندروید و iOS و ویندوز است! روش نصب کردن تلگرام در توزیع‌های مختلف لینوکس کمی متفاوت ولیکن بسیار ساده است.

در ادامه به روش نصب کردن تلگرام در توزیع‌های مختلف لینوکس و به خصوص لینوکس اوبونتو، دبیان و آرچ لینوکس و همین‌طور نصب تلگرام با استفاده از Flatback‌ و Snap روی دیگر توزیع‌ها می‌پردازیم.

روش نصب تلگرام در لینوکس اوبونتو

اپلیکیشن تلگرام به صورت رسمی برای برای لینوکس اوبونتو منتشر نشده و فقط فایل باینری آن برای دانلود قرار داده شده است. از طرفی توسعه‌دهندگان Ubuntu نیز بسته‌ی نصبی تلگرام را آماده نکرده‌اند. لذا برای نصب کردن تلگرام روی لینوکس، می‌بایست ابتدا یک PPA اضافه کرد.

آموزش نصب تلگرام روی لینوکس اوبونتو، فدورا، دبیان و آرچ و سایر توزیعات

برای اضافه کردن PPA، ترمینال لینوکس را باز کنید و دستور زیر را وارد کرده و کلید Enter را فشار دهید:

sudo add-apt-repository ppa:atareao/telegram

دستور add-apt-repository برای اضافه کردن سورس نرم‌افزار تلگرام به اوبونتو استفاده می‌شود و پس از اجرای دستور فوق، می‌توان اوبونتو را بروز کرد تا اوبونتو متوجه اضافه شدن سورس تلگرام شود. با دستور زیر اوبونتو را بروز کنید:

sudo apt update

در نهایت برای نصب کردن تلگرام، دستور زیر را اجرا کنید:

sudo apt install telegram

در نهایت بد نیست بدانید که برای حذف کردن تلگرام از لینوکس نیز می‌توان از دستور زیر استفاده کرد:

sudo apt remove telegram

نصب کردن تلگرام در لینوکس Debian

برای لینوکس دبیان هم پکیج نصبی تلگرام به صورت آماده که در حقیقت یک فایل Deb است، وجود ندارد! با توجه به اینکه دبیان از PPAهای لینوکس اوبونتو پشتیبانی نمی‌کند، روش کار کمی پیچیده‌تر می‌شود. کاربرانی که از Sid دبیان استفاده می‌کنند، می‌توانند با دستوری ساده، تلگرام را نصب و استفاده کنند اما در نسخه‌های جدیدتر دبیان، به دلیل موجود نبودن ملزومات کامل، نمی‌توان به راحتی تلگرام را نصب کرد و می‌بایست از پکیج‌های Snap یا Flatback یا کتابخانه‌ی عمومی استفاده کرد که در انتهای مطلب به آن می‌پردازیم.

برای نصب کردن تلگرام از دستور زیر استفاده کنید:

sudo apt-get install telegram-desktop

و برای حذف کردن تلگرام از Sid نیز دستور زیر را اجرا کنید:

sudo apt-get remove telegram-desktop

آموزش نصب تلگرام در Arch Linux

تلگرام جزو سورس‌های رسمی لینوکس آرچ نیست اما چند نسخه کلاینت تلگرام در AUR موجود است. منظور از کلاینت همان ایستگاه کاربری یا نرم‌افزار استفاده از یک سرویس است. دو پکیج زیر که البته یکسان نیستند، معروف‌ترین پکیج‌های تلگرام هستند:

اگر دومین پکیج را نصب کنید، می‌بایست تمام کد سورس را به صورت دستی کامپایل کنید که زمان زیادی می‌طلبد ولیکن برای بهینه‌سازی نرم‌افزار، مفیدتر است. در مقابل telegram-desktop-bin کامپایل‌شده و آماده است و به سرعت پکیجی برای نصب کردن تلگرام روی لینوکس آرچ، ایجاد می‌کند. و اما روش نصب کردن پکیج باینری یا همان مورد اول:

ابتدا از ابزار پکیج Pacman برای نصب کردن پکیج گیت استفاده کنید:

sudo pacman -S git

پس از اجرای دستور فوق، دستور زیر را برای دانلود فایل‌های مربوطه اجرا کنید:

git clone https://aur.archlinux.org/telegram-desktop-bin.git

با دستور CD، ترمینال را در فولدر فایل‌های باینری تلگرام اجرا کنید:

cd telegram-desktop-bin

در نهایت از دستور makepkg استفاده کنید. با این دستور می‌توان در آرچ لینوکس یک پکیج اصلی ایجاد کرد و تمام ملزومات آن را نیز نصب کرد. توجه کنید که استفاده از سوییچ -si ممکن است تمام برنامه‌های وابسته و ملزومات را نصب نکند. اگر چنین اتفاقی افتاد، به صفحه‌ی telegram-desktop-bin AUR مراجعه کنید.

برای آن‌اینستال کردن نیز از دستور زیر استفاده کنید:

sudo pacman -R telegram-desktop-bin

آموزش نصب کردن تلگرام در لینوکس Fedora

در لینوکس فدورا برای استفاده از تلگرام، می‌بایست مخزن نرم‌افزاری RPM Fusion را فعال کرد. بنابرای ترمینال را باز کنید و دستور زیر را وارد کنید. به جای X انتهای آدرس فایل، نسخه‌ی فدورا که استفاده می‌کنید را قرار دهید:

sudo dnf install https://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-X.noarch.rpm -y

با استفاده از ابزار پکیج DNF تلگرام را نصب کنید:

sudo dnf install telegram-desktop

آن‌اینستال کردن اپلیکیشن تلگرام نیز با دستور زیر انجام می‌شود:

sudo dnf remove telegram-desktop

استفاده از ابزار پکیج Snap برای نصب کردن تلگرام

اگر یکی از توزیعات لینوکس را نصب کرده‌اید که دارای پکیج اصلی تلگرام نیست، نگران نباشید چرا که می‌توان از ابزار پکیج Snap نیز استفاده کرد. بنابراین کافی است لینوکس نصب شده از فرمت پکیج‌های Snap پشتیبانی کند. برای آشنایی بیشتر با پکیج‌های Snap به مقاله‌ای که قبلاً منتشر کردیم مراجعه فرمایید:

با اجرا کردن دستور زیر در ترمینال، می‌توان از اسنپ استفاده کرد و آخرین نسخه‌ی تلگرام را نصب کرد:

sudo snap install telegram-desktop

برای Uninstall کردن تلگرام با استفاده از ابزار پکیج اسنپ نیز از دستور زیر استفاده کنید:

sudo snap remove telegram-desktop

آموزش نصب تلگرام با ابزار پکیج Flatback

روش دیگری که برای نصب کردن تلگرام روی لینوکس‌های فاقد پکیج رسمی این نرم‌افزار وجود دارد، استفاده از فرمت پکیج Flatback است. بنابراین می‌بایست ابتدا Flatback را دریافت و راه‌اندازی کرد. به زودی در این باره نیز مقاله‌ای منتشر خواهیم کرد.

پس از راه‌اندازی Flatback، در ترمینال لینوکس از دستور زیر استفاده کنید و در صورت نمایش سوال، با انتخاب yes تأیید کنید:

sudo flatpak install --from https://flathub.org/repo/appstream/org.telegram.desktop.flatpakref

برای حذف کردن تلگرام به کمک ابزار پکیج Flatback نیز از دستور زیر استفاده کنید:

sudo flatpak uninstall org.telegram.desktop

استفاده از باینری تلگرام در لینوکس

اگر در لینوکسی که استفاده می‌کنید، Snap یا Flatback‌ پشتیبانی نمی‌شود، می‌توانید تلگرام را به صورت باینری قابل آپدیت دانلود کنید. به این منظور به وب‌سایت رسمی تلگرام مراجعه کرده و روی Telegram for PC/Mac/Linux کلیک کنید. جدیدترین نسخه‌ی باینری را به صورت فایل tar.xz دانلود کنید. سپس فایل منیجر لینوکس را باز کرده و روی آرشیو دانلودشده راست‌کلیک کنید. در نام فایل می‌بایست عبارت tsetup موجود باشد.

در ادامه فولدر Telegram را به فولدری /home/username/ خود درگ کنید. اکنون فولدر را باز کرده و روی نرم‌افزار Telegram دبل‌کلیک کنید. به این ترتیب تلگرام سریعاً اجرا می‌شود و قابل استفاده است.