برای خالی کردن حافظهی گوشی میبایست به این نکتهی مهم توجه کرد که حافظه به دو صورت رم یا Memory و حافظهی ذخیرهسازی در گوشیها و تبلتها موجود است. اپها حین اجرا روی رم قرار میگیرند و فایلهایی مثل ویدیوها و تصاویر و ... در حافظهی ذخیرهسازی و کارت حافظه قرار میگیرند. میتوان رم گوشی را با کاهش اپهای اجرا شده و نصب شده، خالی کرد و برای خالی کردن حافظهی ذخیرهسازی نیز میبایست فایلهای حجیمی مثل ویدیوها و فیلمها و بازیهای گرافیکی را دیلیت کرد. در ادامه به روش خالی کردن حافظهی رم و حافظهی داخلی و کارت حافظه اشاره میکنیم.
حافظهی داخلی یا ذخیرهسازی را با رم گوشی اشتباه نگیریم!
همانطور که اشاره کردیم، در گوشیهایی که اسلات کارت حافظه دارند، مجموعاً سه نوع حافظه داریم: رم گوشی، حافظهی داخلی و حافظهی کارتی که در اسلات میکرواسدی قرار گرفته است. در گوشیهای بدون اسلات کارت حافظه، دو نوع اول موجود است. برخی به اشتباه به حافظههایی مثل کارت میکرواسدی نیز رم میگویند اما در حقیقت کارت حافظه صرفاً از نظر ساختار کمی شبیه به رم است، سرعت آن به مراتب پایینتر است و برای ذخیره کردن داده به کار میرود. بنابراین نباید به آن رم گفت!
اشتباهی که اغلب کاربران درگیر آن هستند این است که حافظهی داخلی را برای نصب اپهای بیشتر یا افزایش سرعت گوشی، خالی میکنند. ولیکن عامل اصلی و اساسی در تعیین سرعت گوشی، مقدار حافظهی RAM است و نه حافظهی ذخیرهسازی. برنامههایی که نصب یا اجرا میشوند، روی رم قرار میگیرند تا دسترسی آنی و بدون تأخیر باشد اما فایلهای دیگر مثل موسیقی، عکس و ویدیو و همینطور دیتای بازیهای HD همگی در حافظهی داخلی گوشی قرار میگیرد.
معمولاً رم گوشیهای ردهاول اندرویدی ۴ یا ۶ گیگابایت است و حافظهی داخلیشان ۳۲ و ۶۴ و حتی ۱۲۸ یا ۲۵۶ گیگابایت است. زمانی که حافظهی داخلی پر شده باشد، با پیامی خطایی مثل sorry you have insufficient storage space on your device, please delete some files روبرو میشویم که خالی کردن حافظهی ذخیرهسازی را توصیه میکند. حال به مراحل خالی کردن دو نوع حافظهی گوشی میپردازیم.
کارت حافظه بخرید یا کارت حافظهای با ظرفیت و سرعت بیشتر تهیه کنید
اولین راه حل برای مشکل کمبود حافظهی خالی، خریدن یا افزایش ظرفیت حافظهی کمکی یا همان کارت حافظه است.
در اپلیکیشنی که مدیریت دانلود را انجام میدهد و در اپهایی مثل دوربین، میتوان مشخص کرد که فایلها در حافظهی داخلی ذخیره شوند یا روی کارت حافظه؟ و به این ترتیب میتوان استفاده از حافظهی داخلی را کاهش داد تا دیرتر پر شود.
قبل از خرید حافظه به این موضوع مهم توجه کنید که گوشی از چه حافظههایی پشتیبانی میکند. برخی گوشیها حافظههای بالاتر از ۱۲۸ گیگابایت را پشتیبانی نمیکنند و برخی انواع قدیمیتر به ۳۲ گیگابایت بسنده میکنند. به علاوه میبایست به سرعت کارت حافظه نیز توجه کرد.
برای ذخیره کردن فیلمهایی با بیتریت بالا مثل 1080p@60 یا 4K، کارت حافظه میبایست بسیار سریع باشد. بنابراین خرید کارتهایی با کلاس سرعتی U1 مثل تصویر فوق پیشنهاد میشود. به آیکون U1 که به شکل حرف U و عدد ۱ در وسط آن روی کارت درج شده توجه کنید. منظور از U1 این است که سرعت کارت حافظه حین نوشتن ویدیو، حداقل ۱۰ مگابایت بر ثانیه است. کارتهای U3 نیز سرعت حداقل ۳۰ مگابایت بر ثانیهای دارند، البته حین ضبط ویدیو و نه هنگام کپی و پیست کردن فایلهای دیگر.
فایلها و اپهای قدیمی و بیاستفاده را از حافظهی داخلی گوشی پاک کنید
یکی از عادات عجیب آدمی این است که وقتی با لپتاپی که ۱ ترابایت حافظه دارد، مواجه میشود، تصور میکند که حافظهای با ظرفیت بینهایت در اختیار وی گذاشته شده و مرتباً فیلم و عکس و بازی و ... دانلود و ذخیره میکند. پس از مدتی کوتاه متوجه میشود که اشتهای وی مشکلساز شده و حافظهی ۱۰۰۰ گیگابایتی (۱ ترابایت) رو به پر شدن میرود!
در مورد گوشیهای این محدودیت بسیار جدیتر است چرا که فقط ۳۲ یا ۶۴ گیگابایت حافظهی داخلی در گوشیهای میانرده و حتی ردهاول موجود است. کارت حافظهها نیز ۳۲ و ۶۴ گیگابایتی هستند، البته اگر هزینهی بیشتری نکرده باشیم. بنابراین چه بهتر است که از همان ابتدا، وقتی فایلی حجیم مثل یک فیلم دانلود میکنیم، آن را در اولین فرصت تماشا کرده و حذف کنیم. موسیقیهای زیادی روی حافظه ذخیره نکنیم و فیلمبرداریها را در اولین فرصت به کامپیوتر منتقل کنیم تا امنیت بالاتری نیز داشته باشند. در مجموع فایلی که به نظر مفید نیست و کهنه یا بیاستفاده و یا بیکیفیت است را حذف کنید.
معمولاً کاربر زمانی که حافظه پر میشود و هشدار نمایش داده میشود، مدیریت حافظه را شروع میکند و با عجله فایلها را حذف میکند! اما ممکن است در این میان، برخی فایلهای مفید را ناخواسته دیلیت کند! بهتر است قبل از آنکه دیر شود، به تدریج به مرتب کردن و حذف کردن فایلهای بلااستفاده بپردازیم.
حذف کردن فایلها، حتی فایلهای کمتعداد و حجیم مثل ویدیوها، به افزایش سرعت گوشی نیز کمک میکند چرا که اپلیکیشنهای پخش ویدیو و موسیقی، همواره در پسزمینه مشغول اسکن کردن حافظه و اضافه کردن فایلهای مالتیمدیا به لایبرری خود هستند، به علاوه زمانی که فایلی را حذف میکنید، میبایست اپلیکیشن آن را از لایبرری خود نیز حذف کند و این یعنی به مانیتورینگ همیشگی حافظهی داخلی نیاز دارد. چه بهتر است که تعداد فایلهای مالتیمدیا کم باشد تا پردازش و اطلاع از آخرین وضعیتشان، سریعتر انجام شود.
برای حذف کردن اپلیکیشنهای قدیمی و به خصوص بازیهای حجیم، به منوی تنظیمات گشوی یا تبلت خود و بخشی به اسم Apps رجوع کنید که البته نام آن در برخی گوشیها و تبلتها، Application Manager یا نامی مشابه است. در این بخش اپهای نصب شده لیست میشود. مواردی که بیاستفاده است را تپ کرده و روی دکمهی Uninstall تپ کنید.
در برخی گوشیها علاوه بر گزینهی حذف (آناینستال)، گزینهی Disable نیز وجود دارد و میتوان اپهای پیشفرضی که قابلیت حذف ندارند را غیرفعال کرد و به این ترتیب استفاده از حافظه و همینطور سرعت گوشی، بهینه میشود.
فولدر دانلود را بررسی و فایلهای اضافی را حذف کنید
حذف کردن فایلهایی که در پوشهی Downloads تلنبار شده، روش خوبی برای حل مشکل کمبود فضای خالی در حافظهی داخلی گوشی و تبلت است. برای خالی کردن این پوشه، به اپی که برای مدیریت دانلود نصب کردهاید و یا اپ Downloads که به صورت پیشفرض روی گوشی نصب بوده، مراجعه کنید. لیستی از فایلهای که دانلودشان تکمیلشده در این اپها موجود است. روی فایلهای بیاستفاده و غیرضروری تپ و مکث کنید و گزینهای مثل Delete را انتخاب کنید.
خالی کردن کش یا حذف فایلهای کششده
در انواع سیستم عامل و از جمله اندروید، برای دسترسی سریعتر به فایلهایی که اخیراً کاربرد زیادی داشتهاند، حافظهای موسوم به کش (Cache) در نظر گرفته شده و فایلهای پراستفاده در این بخش ذخیره میشوند. کش در حقیقت بخشی از حافظهی داخلی گوشی است و طبعاً میتوان با خالی کردن آ»، حافظهی داخلی را کمی خالی کرد و معمولاً مشکلی نیز به وجود نمیآید. فایلهای کش شده، موقتی هستند و معمولاً حذف کردنشان امکانپذیر است.
برای خالی کردن کش در اندروید، دو روش وجود دارد: خالی کردن کش تمام اپها و یا خالی کردن فایلهای کششده مربوط به یک اپلیکیشن خاص. روش دوم قابلاعتمادتر و بهتر است. برای خالی کردن کش یک اپ خاص، به Settings و بخش Apps مراجعه کنید. اپی که مدنظرتان است را پیدا کرده و روی آن تپ کنید. دکمهای به اسم Clear cache را تپ کنید تا کش این اپ خاص، خالی شود.
tech-recipesسیارهی آیتی