گوشیهای اندرویدی گاهی خودبهخود ریاستارت میشوند! نه تنها اندروید بلکه سایر سیستمعاملها هم در برابر مشکلات نرمافزاری جدی و همینطور برخی عیوب سختافزاری، ناتوان شده و ریاستارت میشوند و یا حتی گوشی، تبلت، لپتاپ و ... خاموش میشود. علت خاموش شدن گوشیها و تبلتهای اندرویدی و یا ریاستارت شدن سیستم عامل، معمولاً چند مورد خاص است که با دانستن این موارد میتوان مشکل را شناسایی و حل کرد.
در ادامه به دلایل ریاستارت شدن یا خاموشی گوشیهای اندرویدی و راهحلهای ممکن میپردازیم. با ما باشید.
اپلیکیشنهای مشکلساز
اغلب اپها مشکلات کوچکی دارند که قابل صرفنظر کردن است و خللی در عملکرد اپلیکیشن ایجاد نمیکند. خوشبختانه با بروزرسانی، باگها و مشکلات کوچک کم و بیش حل میشود. اما گاهی مشکلات اپلیکیشن جدی است و نه تنها خود اپ بلکه سیستم عامل را هم به وضعیت عدم پاسخگویی سوق میدهد. چه باید کرد؟
قدم اول شناسایی اپ معیوب است. تجربه عامل مفیدی است اما اگر بدون تجربه هم باشید، در گذر زمان متوجه میشوید که گوشی معمولاً حین کار کردن با کدام اپ یا اپها ریاستارت میشود و گام بعدی سعی و خطاست. قدم دوم یا راه حل مشکل این است که این اپها را آناینستال کنیم و به جایشان از اپ دیگری که همان کار را انجام میدهد، استفاده کنیم. به عنوان مثال اگر گوشی شما حین دریافت پیامک خاموش یا ریاستارت میشود! احتمالاً مشکل به اپلیکیشن ارسال و دریافت پیامک مربوط میشود و ممکن است با تعویض کردن آن، برطرف شود.
گاهی اپلیکیشن یا سرویسی که در پسزمینه فعالیت میکند، مشکلساز است. در این صورت شناسایی آن مشکل میشود اما نکتهی مهم این است که معمولاً سرویسهایی که با حسگرها یا امکانات گوشی سروکار دارند و یا امور سنگین پردازشی و گرافیکی را مدیریت میکنند، مشکلساز میشوند. مثلاً سرویسی که از GPS برای مکانیابی استفاده میکند، سرویسی که صدا، تصویر پسزمینه یا امور گرافیکی یک ویجت زیبا را مدیریت میکند، ممکن است علت اصلی ریاستارت شدن گوشی باشد.
در این موارد اولین راه حل بروزرسانی سرویسها و اپلیکیشنهاست. اما اگر مشکل اخیراً و پس از بروزرسانی ظاهر شده، بهتر است اپهایی که اخیراً نصب کردهاید را حذف کنید و نسخهی قدیمیتر را نصب نمایید.
راه حل دوم متوقف کردن پردازشهای پسزمینه است. به این منظور از مسیر زیر را در تنظیمات اندروید طی کنید:
Settings > More … > Applications > Running
در این بخش لیستی طولانی از پردازشهای در حال اجرا به چشم میخورد. روی موارد مشکوک تپ کنید و آن را حذف نمایید. اگر اپ یا پردازش موردبحث، ضروری است، آن را Force Stop کنید و پس از بررسی بیشتر، اگر مطمئن شدید که علت ریاستارتهای مکرر، همین اپ یا پردازش بوده، آن را حذف نمایید.
راه حل عمومی برای حل مشکلات نرمافزاری
اگر گوشی از روز اول مشکل نداشته، احتمالاً به ویروس یا بدافزار و یا نرمافزاری که مشکلساز است، آلوده شده و میبایست هر آنچه نصب شده یا بروز شده را از بین برد. راه حل ساده برای این امور، ریست فکتوری کردن گوشی است. قبل از هر کاری از اطلاعات شخصی و تصاویر و فیلمها و ... بکاپ بگیرید و سپس با گوگل کردن، روش ریست فکتوری کردن گوشی خود را پیدا کنید. معمولاً روش کار این است که گوشی را خاموش کرده و با فشار دادن ترکیبی از دکمههای پاور و ولوم بالا و ولوم پایین، به منوی ریکاوری گوشی برویم و گزینهی Reset device یا مشابه آن، Reset Factory را انتخاب کنیم. دستورالعمل دقیق را با گوگل کردن پیدا کنید.
راه دیگر برای ریست کردن گوشی این است که از مسیر زیر در تنظیمات اقدام کنیم:
Settings > Backup & reset > Reset device
توجه کنید که راه اول بهتر است و همیشه قابل استفاده است، حتی اگر اندروید به درستی بوت نشود. راه حل کاملتر همان فلش زدن رام کامل است که پیشتر اشاره کردیم و نیازمند دانلود ایمیج کامل و طی کردن مراحل پیچیدهتری است.
اپلیکیشنهای سیستمی اندروید غیرفعال شدهاند
گاهی کاربر برای سبکتر اجرا شدن سیستم عامل گوشی خود، برخی اپهای اصلی و در واقع سیستمی اندروید را غیرفعال میکند. اگر در این امر زیادهروی کنید، ممکن است گوشی مرتباً ریاستارت شود چرا که سیستم عامل اندروید به این اپها نیازمند است و در مواقع ضرورت، متوجه فقدان اپ شده و ریاستارت میشود.
راه چاره چیست؟
به مسیر Settings > Applications مراجعه کنید. در این بخش با حرکت جاروبی به تب اپهای غیرفعال (Tured Off یا Disabled) بروید و اپهایی که ممکن است گوشی به آن نیاز داشته باشد و خودتان غیرفعال کردهاید را مجدداً فعال کنید.
داغ کردن بیش از حد سختافزار در اثر خرابی یا نرمافزارهای مشکلساز
در گوشیهای اندرویدی یک مکانیزم دفاعی در برابر داغی پیشبینی شده که البته در محصولات غیراندرویدی نیز متداول است و آن چیزی نیست جز خاموشی! خاموشی خودکار در زمانی که دمای کاری پردازنده یا تراشههایی مثل مودم 4G و ... به بیش از ۱۰۰ درجهی سانتیگراد رسیده، نه تنها مفید است بلکه ضروری است. اگر گوشی در این شرایط خاموش نشود، علاوه بر پردازنده و تراشهی داغ، ممکن است مادربورد و نمایشگر و باتری و ... نیز آسیب ببیند.
اما راه حل چیست؟
اولین راه این است که روشنایی نمایشگر را کاهش دهیم و گوشی را از تابش مستقیم نور خورشید محروم کنیم. بهتر است در اطراف بخاری و وسایل گرمایشی نیز از گوشی استفاده نکنیم.
و دومین راه حل که بحث اصلی است، به اپهای مشکلساز و باگهای سیستم عامل مربوط میشود. اگر گوشی مرتباً داغ میکند، ممکن است به بدافزار یا به اصطلاح ویروسی گرفتار شده که به شدت از پردازندهی سیستم کار میکشد و علاوه بر کند کردن اندروید، پردازندهی مرکزی و خود گوشی را داغ میکند. گاهی اپهای معمولی نیز به علت وجود باگ نرمافزاری، به شدت از پردازنده کار میکشند و گوشی وضعیتی مشابه گوشی آلوده به ویروس پیدا میکند. در این شرایط میبایست اپها و سیستم عامل را بروز کرد و اگر گوشی آلوده به ویروس است، با فلش کردن کامل رام، ویروسها را از بین برد و حافظه را به صورت کامل پاک کرد.
گاهی علت داغی به سختافزار مربوط میشود که در این صورت میبایست گوشی را به متخصصین تعمیر گوشی واگذار کنید.
باتری شل و آزاد و اتصالات ناقص
هر نوع اتصال ناقصی حین عبور جریان الکتریسیته قطع و وصل شده و با ایجاد جرقه، موجب داغی محیط اطراف میشود. علاوه بر ایجاد جرقه، ممکن است ریاستارتهایی نیز اتفاق بیافتد. در گوشیهای اندرویدی ممکن است باتری به پینهای سر باتری به صورت محکم و ثابت متصل نباشد. در این صورت با لرزاندن گوشی میتوان ریاستارت شدن خودبهخودی آن را تجربه کرد.
راه حل چیست و چگونه میتوان اتصالات حساس را محکم کرد؟
اولین مشکل کاور پشت گوشی است که شاید شل شده یا بخشهایی از آن ترک برداشته و شکسته است. کاور آسیبدیده نمیتواند باتری و اتصالات حساس را محکم نگه دارد و میبایست آن را تعویض کرد.
راه حل دیگر این است که با استفاده از چسب قطعات شلشده را ثابت کنیم که نیازمند حوصله و دقت و تجربه است. راه حل بعدی نیز لحیمکاری سیمها و کانکتورهای شلشده و همینطور تقویت اتصالات فنری با کشیدن و رها کردن فنرها و پینها در جهت مناسب است. این روشها معمولاً توسط تعمیرکاران باتجربه قابل پیادهسازی است و بهتر است بدون داشتن تجربه، قطعات را چسبکاری و لحیمکاری و ... نکنید.
خرابی دکمهی پاور یا صدا
اگر دکمهی پاور یا حتی ولوم گوشی خراب شود، ممکن است به کلی عمل نکند اما حالت دیگر این است که همواره اتصال را برقرار نگه دارد. در این صورت ممکن است گوشی مرتباً خاموش یا ریاستارت شود و یا پس از روشن شدن به محیط ریکاوری یا دانلودینگ برود و اندروید بوت نشود.
راه حل مشکل این است که ابتدا کلیدهای سختافزاری توسط تینر یا محلولهای خاص، پاکسازی شود و اگر مشکل پابرجا بود، کلیدها تعویض شود.