یکی از راههای هک کردن گوشی و نفوذ ویروس به گوشی، حمله پیامکی است. به عنوان مثال ممکن است یک SMS حاوی لینک سایت آلوده دریافت کنید و سریعاً روی لینک تپ کنید. به این ترتیب صفحهای از سایت آلوده باز میشود. بعضی از کاربران اندروید بدون در نظر گرفتن ملاحظات امنیتی، مراحل بعدی را ادامه میدهند و حتی اپی که سایت آلوده ارایه کرده را دانلود و نصب میکنند که در حقیقت ویروس و بدافزار است.
برای تشخیص دادن پیامک های خطرناک از پیامکهای معمولی، چند راهکار ساده وجود دارد که در ادامه به آن میپردازیم.
شاید در مورد برخی ویروسهای معروف که از طریق SMS منتشر شده، شنیده باشید. برای جلوگیری از ویروسی شدن گوشی و حتی هک شدن و نصب باجافزار، بهتر است هر نوع تماس تلفنی و پیامکی که مشکوک به نظر میرسد را به دقت بررسی کنید. به هر حال تنوع ویروس پیامکی نسبتاً زیاد است. اگر کسی از شما میخواهد که کد تأیید را برای وی بخوانید، در مورد علت پیامک های کد ورود فکر کنید. شاید شخص موردنظر قصد هک کردن یا سوء استفادههای سادهتر داشته باشد.
در ادامه چند علامت و ویژگی خاصی که در پیامکهای ویروسی یا پیامکهایی برای هک کردن دیده میشود را مرور میکنیم.
پیامک از شماره ناشناس
یکی از راههای نفوذ هکر و افراد سودجو این است که تعداد زیادی سیمکارت دارند و به جای ارسال پیامک با شماره تلفن اصلی خودشان، از سیمکارتهای مختلف استفاده میکنند و برای افرادی که اسم و فامیل و حتی شماره ملی ایشان را میدانند، پیامک ارسال میکنند.
اگر پیامکی دریافت کردهاید که شما را با اسم و فامیل خودتان خطاب میکند، به شماره موبایل طرف مقابل دقت کنید و سریعاً تصور نکنید که این SMS از طرف یک سازمان یا شخص معتبر ارسال شده است. سازمانهای بزرگ دولتی یا خصوصی، شماره مشخص و رند دارند. اگر شماره شخص مقابل در لیست مخاطبین شما موجود نیست، ممکن است پیامک با قصد سوء برای شما ارسال شده باشد. لذا در مورد شماره و متنی که دریافت کردهاید جستجو کنید.
دریافت پیامک مشکوک از مخاطبین و دوستان
گاهی اوقات یک اپلیکیشن که از طریق پیامک به کاربر معرفی میشود، برای دسترسی به مخاطبین وی طراحی شده است و لذا پس از دسترسی به اطلاعات مخاطبین، پیامک از گوشی شما به مخاطبین شما ارسال میشود در حالی که شما قصد ارسال پیامک نداشتهاید.
اگر پیامک از طرف دوستان یا افراد خانواده ارسال شده و در آن از شما مبلغی پول در خواست شده یا از شما خواسته شده که به سایتی برای ثبت نام مراجعه کنید، کمی صبر کنید و با شخص فرستنده پیامک تماس بگیرید. به هر شکل ممکن اطمینان حاصل کنید که پیامک واقعاً از سمت دوستان یا افراد خانواده برای شما ارسال شده و کار برنامهی ویروسی یا برنامههایی که گوشی را هک میکند، نیست.
SMS حاوی لینک ویروسی
به طور کلی هر زمان که پیامک از شماره ناشناس دریافت میکنید، معمولاً SMS تبلیغاتی است اما گاهی اوقات حاوی لینک آلوده است. در هر صورت بهتر است که روی هیچ لینکی تپ نکنید!
به عنوان مثال پیامک با عبارتهای هیجانانگیزی مثل تبریک، شما برنده شدهاید، شما در قرعهکشی برنده شدهاید، کد تخفیف و لینک خرید، برای فریب دادن کاربر ارسال میشود. گاهی اوقات در پیامک عبارتهای تهدیدآمیز و ترسناک نظیر ابلاغیه قوه قضاییه و قطع شدن یارانه نیز دیده میشود! با تپ کردن روی لینک در چنین پیامکهایی، احتمالاً به صفحه دانلود برنامه یا وارد کردن اطلاعات شخصی هدایت میشوید. اشتباه نکنید و سریعاً اپ دانلود و نصب نکنید یا اطلاعات شخصی خودتان را وارد نکنید!
صرفنظر از اینکه علت ارسال خودکار پیامک برای شما چیست، بهتر است دچار هیجان نشوید و روی لینکها تپ نکنید. اگر به نظر میرسد که SMS مشکلی ندارد و واقعاً کد تخفیف و جایزه برنده شدهاید، میتوانید به کمک آنتیویروسهای آنلاین، لینک را اسکن کنید. روش دیگر جستجو کردن در مورد متن پیامک است چرا که این نوع پیامکها برای افراد مختلف ارسال میشود. شاید دیگران گزارش ویروسی بودن پیامک را در سایتها و فرومهای مختلف مطرح کرده باشند.
اشتباه تایپی یا اشتباه در گرامر و دستور زبان
بعضی از پیامکها ویروسی و حاوی لینک نیست بلکه با هدف کلاهبرداری از افراد طمعکار نوشته میشود. به عنوان مثال پیامک حاوی اطلاعاتی در مورد کشف گنج یا پیدا شدن مبلغ زیادی پول و طلا و مانند آن. ممکن است حتی کلمات و جملات به اشتباه تایپ شود تا گیرنده پیامک تصور کند که فرستنده فردی کمسواد و سادهلوح است و در نتیجه به راحتی به پیامک اعتماد کند.
پیامک حاوی لینک تماس در تلگرام و واتساپ و غیره
بعضی از افراد سودجو و هکرها تمایل دارند که در تلگرام و واتساپ و انواع پیامرسان، فایل و اطلاعات ارسال کنند. لذا اگر پیامکی دریافت کردهاید که به ادامه صحبت در پیامرسانها اشاره میکند، به سادگی به طرف مقابل اعتماد نکنید. از نصب کردن اپ اندروید که از طریق پیامرسانها ارسال شده خودداری کنید و در باز کردن لینک صفحات سایتها که در پیامرسانها از سوی افراد ناشناس برایتان ارسال شده، تأمل کنید.
همواره امکان اسکن کردن لینک توسط آنتیویروسهای آنلاین وجود دارد. متأسفانه ممکن است صفحات تازه ساخته شده در سایتها، به عنوان صفحه آلوده شناسایی نشود! لذا اگر لینکی که در پیامک یا پیامرسانها برایتان ارسال شده را باز میکنید، از وارد کردن اطلاعات شخصی و دانلود فایل APK برنامههای اندروید خودداری کنید.
پیامکی که به اسم و فامیل شما اشاره نمیکند
یکی از روشهای کلاهبرداری این است که پیامکی که مخاطب آن شما هستید اما در آن اثری از اسم و فامیل دیده نمیشود، دریافت میکنید. ممکن است فرستنده پیام ادعا کند که شما در قرعهکشی برنده شدهاید یا به آماده بودن محصول برای ارسال به منزل شما اشاره کند، درست مثل نمونهی زیر. در این نوع پیامها ممکن است لینک صفحه سایتی برای وارد کردن اطلاعات موجود باشد یا به هر شکل ممکن از شما درخواست شود که مبلغی برای ارسال کالا و جایزه پرداخت کنید.
به طور کلی بانکها و مؤسسات دولتی و خصوصی بزرگ و قابل اعتماد برای اطلاعرسانی در خصوص قرعهکشی و جایزه و ارسال کالا، از شمارههای رندم و ناشناس استفاده نمیکنند و نیازی به وارد کردن آدرس یا پرداخت هزینه در سایتهای ناشناس وجود ندارد.
در پایان توجه کنید که این روزها تنوع پیامک های خطرناک بیشتر شده و افراد سودجو تلاش میکنند که با روشهای جدید و کمتر شناخته شده، کاربر اندروید یا آیفون را قانع کنند که اطلاعات خود را بفرستد، برنامه نصب کند یا هزینه پرداخت کند. همواره قبل از هر کاری که در پیامک خواسته شده، کمی فکر کنید و اگر وضعیت مشکوک به نظر میرسد، با افراد باتجربهتر مشورت کنید تا فریب نخورید.
makeuseofسیارهی آیتی