سیستم عامل لینوکس توزیعهای مختلفی دارد که به آن Distribute یا به اختصار Distro گفته میشود. یکی از سبکهایی که اخیراً در انتشار نسخههای جدید لینوکس موردتوجه قرار گرفته و کاربران حرفهای از آن استقبال میکنند، Rolling Release است که به معنی انتشار بروزرسانیها به صورت جزئی و البته پیوسته است. در واقع کاربر هر چند ماه یکبار نسخهی جدیدی دانلود و نصب نمیکند بلکه نسخهای را نصب کرده و مرتباً آپدیت میکند.
در این مقاله به معرفی ۵ مورد از بهترین توزیعهای لینوکس که با بروزرسانی تدریجی در اختیار عموم قرار گرفته آشنا میشویم. با ما باشید.
لینوکس سیستم عامل متنبازی است که اغلب کاربران حرفهای آن را به ویندوز مایکروسافت یا مکینتاش اپل ترجیح میدهند هر چند تمام نرمافزارها برای لینوکس منتشر نشده و در بسیاری از کاربریهای ساده و حتی حرفهای، نیازی به استفاده از لینوکس به جای ویندوز یا مکاواس نیست.
یکی از سبکهای جدیدی که کاربران لینوکس به آن علاقهمند شدهاند، انتشار آپدیتها به صورت جزئی و پیوسته است. به این ترتیب کاربر مجبور نمیشود نسخهی جدید سیستم عامل را چند ماه یکبار دانلود کرده و نصب کند. به این توزیعهای سیستم عامل لینوکس، Rolling Distros گفته میشود که در ادامه به ۵ مورد محبوب و برتر اشاره میکنیم.
Arch Linux
یکی از بهترین انتخابها برای کسانی که لینوکسی با بروزرسانی تدریجی و پیوسته میخواهند، Arch Linux است. کاربر میتواند این لینوکس را نیز مثل اغلب توزیعهای لینوکس، با تنظیمات دلخواه کامپایل (ساخت نرمافزار) و نصب کند و در این زمینه یکی از بهترین گزینههاست.
Arch Linux به همراه فایلهای باینری از پیش کامپایلشده ارایه میشود تا آمادهسازی و نصب سیستم عامل سریع انجام شود. به علاوه توسعهدهندگان این توزیع لینوکس، معمولاً بروزرسانیها را به سرعت در اختیار عموم قرار میدهند و معمولاً اولین لینوکسی که با استفاده از کرنل جدید منتشر میشود، Arch Linux است.
Arch Linux مخزنی برای نرمافزارهای کاربران دارد و تمام کاربران میتوانند نرمافزار کامپایلشدهی خود را به سرعت در اختیار عموم قرار دهند، حتی بدون اینکه توسعهدهندگان اصلی آن را تأیید و پشتیبانی کنند. از طریق مخزنی که در اختیار عموم کاربران قرار گرفته، توزیع نرمافزارهای جدید بسیار سریع انجام میشود.
این توزیع لینوکس از نظر سادگی استفاده به خوبی اوبونتو نیست و در روزهای اول کمی متفاوت و پیچیده به نظر میرسد اما برای کسانی که به دنبال سریعترین آپدیتها هستند، بهترین گزینه است.
لینوکس Gentoo
این توزیع لینوکس به خاطر انتشار سورس نرمافزارها معروف شده است. هر بخش از سیستم عامل و نرمافزارها به صورت مجزا کامپایل میشود و از فایلهای باینری از پیش کامپایلشده خبری نیست. به همین علت زمان نصب کردن نرمافزارها و سیستم عامل بیشتر است اما حاصل کار، لینوکس بهینهتر و کاملاً سفارشی است. کاربر حتی کرنل را نیز به صورت اختصاصی میسازد و سفارشی میکند.
یکی از ویژگیهای محبوب و معروف لینوکس Gentoo، ابزار مدیریت پکیج Portage و شیوهی پیادهسازی eBuilds است. استفاده از این سیستم مدیریت پکیجها بسیار ساده است و کاربر میتواند هر بستهی نرمافزاری نامطلوبی را کنار بگذارد. به علاوه Gentoo با وجود اینکه مرتباً بروزرسانی میشود، بسیار پایدار است و مشکلات نرمافزار آن بسیار کم است.
در مورد سادگی کاربری میتوان گفت که لینوکس Gentoo پیچیدهتر از دیگر توزیعهای لینوکس است ولیکن اگر به دنبال یادگیری کامل لینوکس هستید، بهتر است از Gentoo استفاده کنید!
لینوکس OpenSUSE Tumbleweed
کاربران لینوکس OpenSUSE که به YaST و RPM و تکنولوژیهای مربوطه در سیستم عامل علاقه دارند، برای دریافت بروزرسانیهای بیشتر و سریعتر، میتوانند از لینوکس OpenSUSE Tumbleweed استفاده کنند. لینوکس OpenSUSE ویژگیهایی مثل رابط کاربری و مدیریتی بسیار عالی و البته گرافیکی، نرمافزارهای پیشفرض عالی و کرنلهای بروز را یدک میکشد.
و اما علت توصیه کردن لینوکس OpenSUSE Tumbleweed: این توزیع خاص دارای سیستمی به اسم OBS یا سیستم ساخت متنباز است که به کاربران اجازه میدهد که نرمافزارها را برای توزیعهای مختلف لینوکس پورت کنند. به همین علت اغلب کاربرانی که از نرمافزارهای مختلف استفاده میکنند به این توزیع خاص گرایش پیدا میکنند.
یکی دیگر از مزایای OpenSUSE Tumbleweed این است که اگر کاربر بخواهد از لینوکس OpenSUSE به OpenSUSE Tumbleweed مهاجرت کند، مراحل کار بسیار ساده و سریع انجام میشود و البته برعکس آن هم ساده است.
لینوکس Solus
سیستم عاملی به اسم Solus یکی از توزیعهای لینوکس است که با هدف بروزرسانی پیوسته و سریع شکل گرفته است. ویژگی اصلی لینوکس Solus این است که یکی از بهترین پشتیبانیها نرمافزارهای جانبی را دارد و به همین جهت به کاربرانی که به دنبال پشتیبانی و پایداری عملکرد هستند، توصیه میشود. شاید پیدا کردن نرمافزاری که در لیست پشتیبانیهای این لینوکس نباشد، نسبت به سایر توزیعهای لینوکس، مشکلتر است.
فراموش نکنید که لینوکس Solus نسبتاً جدید است و هنوز کاربران زیادی از آن استفاده نمیکنند و به همین جهت ممکن است چندان محبوب به نظر نرسد اما در حقیقت یکی از توزیعهای جالب لینوکس است.
لینوکس Manjaro
این توزیع لینوکس در حقیقت انشعابی از لینوکس معروف Arch است. تفاوت اصلی در این است که برخی محیط کاربری دستاپ این لینوکس برای رفع مشکلاتی و ناپایداریها، بهینهسازی شده است. زمانی که کاربر لینوکس Manjaro را نصب میکند، مراحل کار شبیه به Arch Linux است و به نظر میرسد که تنها تفاوت در بخش تم است که پکیجهای ناپایدار کمتری نصب میشود تا کرشها و باگها کمتر شود. به علاوه این لینوکس از نظر رابط کاربری، سادهتر است و مبتدیها بیشتر از آن استقبال میکنند.
اگر در استفاده از لینوکس Arch شک و شبهه دارید و از ناپایداریهای آپدیتهای منظم آن واهمه دارید، بهتر است لینوکس مشابهی به اسم Manjaro را امتحان کنید.
addictivetipsسیارهی آیتی