شاید شما هم از کسانی هستنید که مرتباً هدفون میخرند و مرتباً هدفون خود را خراب میکنند! خرابی هدفون و به خصوص انواع کوچک آن و همچنین ایرفون (هدفون کوچکی که داخل گوش قرار میگیرد) معمولاً آن را بلااستفاده میکند، چرا که تعمیر قطعات ظریف و جایگزین کردن سیم دشوار است و شاید تهیه کردن یک هدفون ارزانقیمت دیگر، منطقیتر باشد.
کسانی که به وفور هدفون خود را خراب کردهاند میدانند که با رعایت برخی اصول ساده میتوان جلوی خراب شدن هدفون را گرفت، هر چند ممکن است در ابتدا رعایت اصول استفادهی صحیح مشکل به نظر برسد. در این مقاله به دلایل خرابی هدفونها میپردازیم و راههایی که میتوان مانع خرابی زودهنگام هدفون شد را بررسی میکنیم. با ما باشید.
هر هدفونی بالاخره روزی و روزگاری خراب میشود! استثناء نداریم، اما تفاوتهایی وجود دارد. به عنوان مثال هدفونهای بلوتوث با توجه به فقدان سیم ارتباطی، معمولاً مشمول قاعدهی کشیده شدن سیم و زدگی و سپس پارگی کامل آن نمیشوند، اما حتی این هدفونها هم از شر ضربات مهلک، نفوذ آب و خرابی دکمهها در امان نیستند! بنابراین بهتر است بگوییم که تمام هدفونها خراب میشوند و در حقیقت هدفون وسیلهای آسیبپذیر است. یک هدفون ارزان چینی با قیمتی در حد چند هزار تومان و یک هدفون با برندی معروف و قیمت سرسامآوری مثل ۲۵۰ دلار هر دو در خراب شدن شانس بالایی دارند. اما نکتهی اصلی این است که ما به هدفونها کمک میکنیم تا شانس خرابیشان را زودتر نشان دهند. با استفادهی صحیح و رعایت چند اصل ساده میتوان کاری کرد که هدفون ۲۵۰ دلاریمان عمری در حد ۲ برابر یا بیشتر داشته باشد و این یعنی هزینهی کمتر و کیفیت بهتر. کسانی که از پس رعایت اصول ایمنی برنمیآیند مجبور میشوند هدفونی با قیمت کمتر از ۱۰ دلار تهیه کنند تا عمق پشیمانی خود را کم کنند اما با این انتخاب، کیفیت صدا را فدا کردهایم.
و اما لیست ۱۰ فرمانی که برای افزایش عمر مفید هدفون باید به گوش جان نیوش کرد:
سیم بلند هدفون را دست و پاگیر رها نکنید
طول سیم هدفونها ممکن است زیاد باشد، به عنوان مثال ۱.۵ یا ۲ متر و حتی ۳ متر. برخی کاربران این سیم طولانی را از وسط اتاق و معابر خانه یا اداره رد میکنند و با فراغ خاطر مشغول گوش دادن به موسیقی یا صدای بازی و فیلم و ... میشوند و ناگهان یکی از افراد خانواده از جلویشان عبور میکند. سیم هدفون به پای شخص گیر کرده و احتمالاً زدگی یا پارگی پیدا میکند.
بنابراین در محیط شلوغ بخشهای عمومی منزل و محل کار به هیچ وجه سیم هدفون را در موقعیت دست و پاگیر رها نکنید. میتوان سیم بلند برخی هدفونها را حلقه کرد و حلقه را با بست محکم کرد و همینطور میتوان سیم را از گوشهی دیوارها و مبلمان عبور داد تا مشکلساز نشود.
سیم هدفون را روی لبههای تیز میز و ... قرار ندهید
زمانی که سیم هدفون از لبهی میز آویزان است، ۹۰ درجه تغییر جهت آن، به کمک سطحی نوکتیز ایجاد شده است. اگر جسمی با لبهی میز برخورد کند، ممکن است سیم به راحتی آسیب ببیند و حتی اگر برخوردی هم در کار نباشد، این شیوهی قرار گرفتن موجب ایجاد تنش پسماند میشود و در درازمدت سیم پاره میشود. یک گیرهی محکم کاغذ را تصور کنید، کافی است آن را روی لبهی میز قرار دهید و چند بار خم و راست کنید تا قطع شود. سیم هدفون اگرچه نرم است اما بالاخره با این تغییر شکل تند و تیز، عمر مفید آن کمتر میشود. لذا توضیه میشود که سیم هدفون را در حالتی قرار دهید که انحنای ملایم داشته باشد.
وقتی هدفون روی سر است، حرکت ناگهانی نکنید
برخی گیمرها و علاقهمندان به فیلم و سریال، زمانی که غرق تماشا هستند، یادشان میرود که هدفونی روی سرشان است. برخی هواداران موسیقی هم همینطور هستند. پس از اتمام بازی یا فیلم یا یک آلبوم موسیقی یادشان میافتد که کاری عقبافتاده دارند و یا میبایست به سرویس بهداشتی مراجعه کنند و این یک خطر بزرگ برای هدفون است. کشیده شدن سیم هدفون پس از دویدن شخص به سمت و سویی دیگر، ممکن است در اولین اتفاق و دومین حادثه مشکلساز نشود اما به زودی صحنهی دلخراش هدفونی با سیمی پاره را خواهیم دید!
اولین توصیه به این دسته از افراد این است که زیادهروی نکنید! کار عقبافتاده و به خصوص مراجعه به سرویس بهداشتی را در اولویت قرار دهید، بازی، فیلم و موسیقی فرار نمیکنند! توصیهی دوم این است که تمرین کنید و خود را شرطی کنید تا همیشه ابتدا هدفون را از روی سر بردارید و سپس برخیزید.
با هدفون به خواب نروید
این مورد هم مثل مورد قبلی یک معضل جدی است. حرکات پیچشی و چرخشی حین خواب شاید آرام و آهسته باشد اما با قدرت تمام سیم هدفون کشیده میشود و به زودی باید فکر خرید هدفون دیگری باشید. بد نیست از هدفونهایی استفاده کنید که سیم جداشدنی دارند و حتی اگر سیم آسیب ببیند، میتوانید یک کابل AUX دیگر خریداری کنید و آن را جایگزین کنید. اما به هر حال هدفون زیر فشار سر و ... ممکن است خراب شوند و استفاده از آن برای کسانی که ناگهان و بینظم به خواب میروند کاملاً غیرمنطقی است.
سیم هدفون را محکم دور چیزی نپیچید، شل و آزاد حلقه کنید
برخی متخصصین جمعآوری هدفون و انواع سیم توصیه میکنند که سیم را دور سیمجمعکن بپیچیم تا انحنای تند و تیز در آن ایجاد نشود و گره نخورد و تاب برندارد. اما صبر کنید! منظور این نیست که سیم هدفون را به عنوان مثال دور خود هدفون محکم و سفت بپیچید. این نوع جمع کردن سیم هدفون چندان حرفهای هم نیست چرا که سیم کشیده شده زودتر پاره خواهد شد. اگر طالب گره نخوردن سیم هستید میتوانید آن را شل و رها دور سیمجمعکن بپیچید و یا حلقه کنید.
به هیچ وجه از کشیدن و محکم پیچیدن سیم حتی طبق توصیهی متخصصین امر تبعیت نکنید.
هدفون را در مخلوطی از وسایل درون کیف و ... رها نکنید
هدفونی که سیم آن به آرامی و با دقت حلقه شده یا دور سیمجمعکن خاصی جمع شده، نباید در مخلوطی از وسایل درون کیف و چمدان مسافرتی رها شود. مطمئناً در گذر زمان سیم هدفون کشیده میشود، خمیده میشود، تحت فشار قرار میگیرد، تاب برمیدارد و ... . حتی حین سفر اگر لازم است از هدفون استفاده کنید هم میبایست به مسیری که سیم طی کرده تا به سر شما برسد توجه کنید. نباید کاری کرد که سیم و فیش هدفون زاویهی ۹۰ درجه بسازند و نباید مسیری انتخاب کرد که ناگهان جسمی روی سیم هدفون بیافتد و سیم کشیده شود.
توصیه میشود که از جعبهی خود هدفون یا جعبهای که برای نگهداری از هدفون حین مسافرت طراحی شده استفاده کنید. برخی هدفونها جعبهای جمع و جور و در عین حال محکم دارند که برای حمل کردن بسیار عالی است. اگر سیم هدفون از نوع جداشدنی است، حتماً آن را جدا کنید.
به جای فیش هدفون، سیم آن را نکشید
برخی کاربران عادت دارند که به جای کشیدن پریز و فیش، سیم را بکشند! در حقیقت این گروه از کاربران تصور میکنند که کابل قیطاندوزی شدهی هدفون بسیار محکم و در حد یک ریسمان است و میتوان به جای کشیدن فیش، کار را ساده کرد و سیم را کشید. اما حتی اگر سیم هدفون ضخیم و قیطاندوزی شده باشد هم نباید آن را کشید.
این گروه از افراد میتوانند برای تصحیح عادت بد خود، فیش هدفون را با زاویهی ۹۰ درجه نسبت به سیم قرار دهند و در این صورت پس از پایان استفاده مجبور میشوند که فیش هدفون را از جک هدفون بیرون بیاورند چرا که کشیدن سیم کارساز نیست.
رطوبت و عرق به هدفون آسیب میرساند
هدفون هم مثل دیگر وسایل الکترونیکی دشمنی به اسم آب دارد. ایرفونهای کوچک و حتی هدفونهای غولآسا در گذر زمان ممکن است در اثر نفوذ عرق و رطوبت خراب شوند. بنابراین به کسانی که حین ورزش و کوهنوردی و پیادهروی طولانی از هدفون استفاده میکنند توصیه میشود که هدفونهای ورزشی خریداری کنند و از طرفی میتوانند از هدبند برای جذب عرق استفاده کنند.
زیر باران و دوش آب از هدفون استفاده نکنید! حتی در محیط حمام که کاملاً شرجی است هم بهتر است هدفون وارد نشود.
صدای هدفون را تا انتها زیاد نکنید
صدا با لرزش دیافراگم اسپیکر و درایور درون هدفون ایجاد میشود. صدای بیشتر یعنی لرزش بیشتر و لرزش بیشتر یعنی احتمال خرابی بالاتر. بهتر است صدای وسایل تولیدکنندهی صدا را تا انتها زیاد نکنید! شاید با اسپیکرهایی که صدای خشخش میدهند روبرو شده باشد. معمولاً خرابی از خشخش کوچک شروع شود و به قطع شدن کامل صدا منتهی شود و در حقیقت دیافراگم به صورت کامل پاره میشود.
اگر به صدای قویتری نیاز دارید، محصولی با قدرت صدای بیشتر تهیه کنید و هیچ وقت کم بودن شدت صدا را با حداکثر کردن ولوم جبران نکنید.
هدفونهای گرانقیمت بهترین نیستند!
برخی برندها محصولاتی با کیفیت متوسط و حتی پایین دارند اما با توجه به معروف شدن برند، قیمت سرسامآوری برای محصولات خویش در نظر میگیرند. توجه کنید که قیمت بالا به معنی خوب بودن محصول نیست. بنابراین اگر هدفونتان خراب شد، سراغ محصولاتی با قیمت منطقی بروید. به عنوان مثال اپل و بیتس برندهایی با قیمت بیش از کیفیتشان هستند و پاناسونیک و JVC محصولاتی مرغوب با قیمت منطقی دارند.
سلام ممنون مفید بود
سلام من یک هفته اس که یه هدفون خریدم و تا الان صداشو تا آخر زیاد میکردم ممکنه که خراب بشه؟
سلام
لزوماً صدا رو تا آخر زیاد کنیم خراب نمیشه ولی بهتره که از تمام قدرت صدای یه وسیلهی صوتی استفاده نکنیم.
ببخشید من هدفونی دارم دقیقا مثل عکس اول که اسمش سودو هست این هدفون ضد عرق هستش؟؟؟ میخوام جواب بدونم تا حالا دوبار استفاده کردم مشکلی پیش نیومده ضد عرقه؟
سلام
عکس شاخص مقاله رو تصادفی انتخاب کردیم. مدل هدفونه و مشخصاتش رو نمیدنم چی هست.