تابع TRIMRANGE یکی از توابع اکسل برای فرمول‌نویسی و ارجاع به سلول‌های غیرخالی است. به عبارت دیگر با این تابع می‌توانید فرمولی بنویسید که اگر سلول‌ها خالی باشد، محاسبه‌ای صورت نگیرد و عددی نظیر 0 در سلول چاپ نشود. بنابراین تابع TRIMRANGE برای خلوت‌تر و مرتب کردن صفحات اکسل بسیار مفید است. البته می‌توانید از فرمول سلول خالی در اکسل استفاده کنید ولیکن کار با این تابع، ساده‌تر است.

در این مقاله آموزشی اکسل به نحوه استفاده از تابع TRIMRANGE می‌پردازیم. با سیاره‌ی آی‌تی همراه باشید.

در فرمول‌نویسی اکسل بهتر است پیشاپیش برای ردیف‌هایی که حاوی سلول خالی است، فکری بکنیم تا خروجی فرمول‌ها ارور یا عدد 0 و مانند آن نشود. به عنوان مثال حذف سلول های خالی در اکسل یک راهکار مفید و اساسی است. می‌توان با روش‌های ساده، سلول‌های خالی را شناسایی کرد و برای حذف سطر خالی در اکسل اقدام کرد. یکی از راهکارهای جالب نیز استفاده از فرمول‌های شرطی است. اما شاید ساده‌ترین راهکار، استفاده از تابع TRIMRANGE باشد.

فرمول تابع TRIMRANGE در اکسل

تابع TRIMRANGE سه آرگومان دارد و در واقع داخل پرانتز می‌توان یک آرگومان اجباری و ۲ آرگومان اختیاری را مشخص کرد:

=TRIMRANGE(a,b,c)

در این فرمول آرگومان‌ها به صورت زیر است:

  • a محدوده سلول‌ها برای انجام عمل Trim یا برش زدن و در واقع انجام ندادن محاسبات است.
  • b آرگومان اختیاری است که اگر 0 باشد، به معنی ادامه ندادن ردیف‌ها است و اگر 1 باشد، ردیف‌های بعدی برش زده می‌شود، اگر 2 باشد، ردیف‌های ماقبل برش زده می‌شود و اگر 3 باشد، ردیف‌های قبل و بعدی همگی برش زده می‌شود.
  • c این آرگومان اختیاری مشابه آرگومان دوم است با این تفاوت که وضعیت برش زدن ستون‌های قبلی و بعدی را مشخص می‌کند.
  • اگر ۲ آرگومان اختیاری را وارد نکنیم و فقط یک محدوده سلول به تابع TrimRange بدهیم، نرم‌افزار Excel همه ردیف‌ها و ستون‌های قبلی و بعدی که خالی باشند را از محاسبات کنار می‌گذارد.

نکته‌ی مهم این است که تا زمان نگارش این مقاله، اگر ردیف‌ها یا ستون‌های خالی در میان ستون‌ها و ردیف‌های پر موجود باشد، تابع TRIMRANGE این ردیف‌ها و ستون‌ها را کنار نمی‌گذارد!

مثال استفاده از تابع TRIMRANGE در اکسل

فرض کنید که دو ستون داده حاوی قیمت خرید و قیمت فروش محصولات در اکسل دارید. فرمول محاسبه سود در اکسل این است که جمع قیمت‌های خرید را منهای جمع قیمت‌های فروش کنید. این کار با استفاده از تابع Sum یا جمع زدن ساده است، کافی است اعداد ستون C را جمع بزنید و حاصل را منهای جمع ارقام ستون ‌B کنید.

فرض کنید که تعداد اجناس، ۲۰۰ عدد باشد، در این صورت فرمول موردبحث، به صورت زیر است:

=sum(C2:C200)-sum(B2:B200)

اما فرض کنید که می‌خواهید ستون D را به سود هر محصول اختصاص بدهید. در نتیجه فرمول سلول D2 به صورت زیر است:

=c2-b2

اما اگر همه ردیف‌ها را پر نکرده باشید و بعد از نوشتن فرمول در سلول D2، فرمول این سلول را با درگ کردن مربع کوچک گوشه راست سلول به پایین، در سلول‌های بعدی تا ردیف فرضاً ۱۰۰۰ کپی کنید، فایل اکسل شما هم حجیم می‌شود و هم محاسبات بیهوده در سلول‌ها انجام می‌شود.

چگونه با تابع TRIMRANGE مشکل ردیف‌های خالی و محاسبه در اکسل را حل کنیم؟

برای جلوگیری از چاپ شدن عدد 0 و فرضاً چاپ کردن عبارتی مثل NA یا - می‌توانید از تابع IF استفاده کنید. ولیکن استفاده از این تابع نیز به معنی انجام محاسبه شرطی است و بی‌مورد است.

چگونه با تابع TRIMRANGE مشکل ردیف‌های خالی و محاسبه در اکسل را حل کنیم؟

بنابراین از تابع TRIMRANGE استفاده می‌کنیم و فرمولی که در ردیف دوم و در ستون محاسبه سود می‌نویسیم، به صورت زیر است:

=TRIMRANGE(C2:C200)-TRIMRANGE(B2:B200)

این فرمول کوتاه و ساده، با توجه به خالی بودن ردیف ۱۹ به بعد، محاسبات این ردیف‌ها را قلم می‌گیرد و سلول‌های ستون D را خالی باقی می‌گذارد.

چگونه با تابع TRIMRANGE مشکل ردیف‌های خالی و محاسبه در اکسل را حل کنیم؟

در نتیجه بدون نیاز به استفاده از فیلتر و تابع شرطی و خلاصه روش‌های مختلف عدم نمایش سلولهای خالی در اکسل، صفحه اکسل مرتب و خلوت می‌شود.

حال فرض کنید که قیمت دو محصول جدید را در ردیف‌های ۱۹ و ۲۰ تایپ کرده‌اید. تابع TRIMRANGE با توجه به پر شدن داده‌ها، در ستون محاسبه سود، محاسبه لازم را انجام می‌دهد و نیازی به فرمول‌نویسی مجدد و ریفرش کردن یا کار دیگری نیست.

چگونه با تابع TRIMRANGE مشکل ردیف‌های خالی و محاسبه در اکسل را حل کنیم؟