آیا بعد از چند ساعت بازی کردن چشمان‌تان قرمز می‌شود و از خشکی شدن آن‌ها خسته‌شده اید؟ اما این حالت تنها محدود به قرمز شدن چشم هایتان نمی‌شود و در اغلب موارد، سردرد نیز به سراغ شما می‌آید. اما آیا می‌دانید دلیل این مشکل چیست؟ اکثر گیمر‌ها به اشتباه این مشکل را یک موضوع طبیعی در اثر زیاد نگاه کردن به صفحه نمایش به حساب می‌آوردند. در حالی که فلیکر عامل پنهانی است که باعث بروز این حالت می‌شود. برای آشنایی هرچه بیشتر با این مشکل و راهکارهای مقابله با آن، تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

چرا بازی کردن باعث خستگی چشم می‌شود؟

بازی‌های ویدئویی معمولا نیاز به تمرکز زیاد مخاطب بر صفحه نمایش نیاز دارند. جذابیت گرافیکی و حالت رقابتی این بازی‌ها باعث می‌شود تا افراد زمان زیادی را به طور متمرکز بر روی نمایشگر نگاه کنند. این شرایط باعث وارد شدن فشار مداوم به عضلات چشم می‌شود. خشکی، سوزش، قرمز شدن چشم‌ها و تاری دید از علائم بروز این مشکل به حساب می‌آیند.

اما همیشه طولانی مدت نگاه کردن به نمایشگر دلیل این مشکل نیست. گاهی حتی در همان چند دقیقه اول نیز این شرایط برای کاربران اتفاق می‌افتد. یکی از دلایل بروز این مشکل، تغییرات پی در پی نور صفحه نمایش یا فلیکر است.

فلیکر چیست و چرا چشم را خسته می‌کند؟

فلیکر در واقع همان سو سو زدن صفحه نمایش است. این تغییرات در روشنایی صفحه به صورت نامحسوس و سریع رخ می‌دهد به طوری که حتی با چشم غیر مسلح دیده نمی‌شود. شاید در ظاهر شما متوجه تغییرات صفحه نمایش نشوید اما مغز و اعصاب چشم آن را تشخیص می‌دهند. این پدیده در نمایشگر‌هایی که نرخ تازه سازی پایینی دارند به وفور رخ می‌دهد و به سرعت باعث خستگی چشم می‌شود. استفاده از صفحات نمایش شکسته یا دارای نقص فنی، احتمال بروز این مشکل را دو چندان می‌کند.

خستگی چشم در حین بازی، در اثر نگاه کردن طولانی مدت به صفحه‌نمایش‌، به‌ویژه تلویزیون‌ها یا مانیتورهای کامپیوتر ایجاد می‌شود. در این وضعیت به علت ثابت نگه داشتن چشم برای طولانی مدت و عدم حرکت زیاد، خستگی و خشکی چشم‌ها را به همراه می‌آورد.

چشم درد در بازی

فلیکر در چه نمایشگر‌هایی وجود دارد؟

نمی‌توان وجود این مشکل را به یک طیف خاص از نمایشگر‌ها نسبت داد اما در حالت کلی در نمایشگر‌های قدیمی بیشتر دیده می‌شوند. فناوری‌های قدیمی مثل مانیتورهای CRT از اصلی‌ترین نمایشگر‌هایی هستند که امکان بروز فلیکر در آن‌ها بالا است. اما نه فقط در مانیتورهای CRT بلکه حتی برخی از صفحه‌نمایش‌های LCD و LED ممکن است فلیکر داشته باشند.

عوامل اصلی ایجاد کننده فلیکر در یک نمایشگر چیست؟

تشحیص داشتن فلیکر برای چشم انسان به طور مستقیم قابل تشخیص نیست. اما اثرات وجود این مشکل به تدریج بر روی سلامت چشم کاربران، تاثیر می‌گذارد. تنظیمات صفحه نمایش و کیفیت ساختاری نمایشگر همگی در ایجاد فلیکر پنهانی نقش دارند. اما دو عامل زیر در بروز این مشکل نقشی اساسی ایفا می‌کنند:

 

نرخ تازه سازی یا رفرش ریت

نرخ تازه سازی در واقع همان سرعتی است که تصویر نمایشگر به روز می‌شود و تغییر می‌یابد. نمایشگر با رفرش ریت بالا، قابلیت خود را در نمایش فیلم و بازی‌های ویدئویی اکشن بیشتر نشان می‌دهد. هرچه مقدار این نرخ بالاتر باشد؛ تصویر با سرعت بیشتری به روزرسانی می‌شود و به مراتب کیفیت تصویر نیز بالاتر می‌رود. در عوض، رفرش ریت پایین فشار بیشتری به چشم‌ها وارد می‌کند و باعث فلیکر می‌شود.

رزولوشن:

رزولوشن یا کیفیت صفحه نمایش یکی از مهم‌ترین ویژگی‌هایی است که حین خرید نمایشگر، انتخاب افراد را تحت تاثیر قرار می‌دهند. رزولوشن بالا، باعث افزایش وضوح تصویر می‌شود اما تنها در صورتی که مقدار رزولوشن با توانایی گرافیکی سیستم هماهنگی داشته باشد. در صورتی که سیستم نمایشگر قادر به پردازش رزولوشن بالا نباشد؛ فلیکر ایجاد می‌شود. در این شرایط نمایشگر مدام تصویر را به روز می‌کند تا وضوح تصویر حفظ شود در حالی که این تغییرات سریع، فلیکر را به وجود می‌آورد.

چگونه می‌توان از فلیکر جلوگیری کرد؟

با چند راهکار ساده می‌توان از فلیکر پنهانی جلوگیری کرد و خستگی چشم‌ها در حین بازی‌های ویدئویی را کاهش داد:

آسیب چشمی در بازی

  • استفاده از نمایشگر‌های نسل جدید و مجهز به فناوری‌هایی مثل Flicker-Free و Low Blue Light برای کاهش فلیکر
  • بررسی تنظیمات صفحه نمایش مربوط به کیفیت تصویر و فعال کردن حالت Night Mode یا کاهش نور آبی
  • استفاده از نمایشگر‌هایی با رفرش ریت حداقل 60 هرتز برای افزایش کیفیت تصویر و داشتن تجربه بازی روان تر
  • کاهش روشنایی صفحه نمایش تا حدی که باعث خستگی چشم‌ها نشود (بازی کردن در تاریکی مطلق، فشار چشم را ۱۰ برابر بیشتر می‌کند)
  • نصب نرم‌افزارهایی مثل f.lux یا LightBulb برای کاهش نور آبی بدون افت کیفیت رنگ
  • انجام استراحت‌های منظم برای چشم‌ها در طول بازی کردن‌های مداوم
  • ایجاد تناسب و کنتراست بین صفحه نمایش و مقدار روشنایی محیط تماشای تلویزیون

فیلکر؛ قاتل خاموش چشم‌ها

بازی کردن یکی از تفریحات مورد علاقه افراد در اوقات فراغت است که انتظار‌ می‌رود شادی و نشاط را برای ارمغان بیاورد. نمایشگر‌های بی کیفیت و از نسل‌های قدیمی به جای ایجاد سرگرمی؛ تنها سردرد و خستگی چشم را برای شما دارند. گاهی حتی ممکن است این لذت بازی کردن تبعات سنگینی مثل آسیب به چشم‌ها در اثر خشکی طولانی مدت داشته باشد. اگر حین بازی احساس خستگی در چشمان خود کردید؛ این تنها تقصیر طولانی بودن مدت زمان بازی شما نیست.

عوامل زیادی باعث بروز این حالت می‌شوند که فلیکر یکی از مهم‌ترین آن‌ها است. فلیکر صفحه نمایش، دشمن نامرئی است که آرام آرام بینایی را تحت تأثیر حود قرار‌ می‌دهد. مانیتور با رفرش ریت بالا، فناوری‌های همگام سازی، نورپردازی مناسب و استراحت‌های برنامه ریزی شده برای چشم ها، تا حد زیادی از بروز این مشکل جلوگیری‌ می‌کنند.