حفظ کردن رمز عبورهایی که ساده و قابل حدس زدن نباشند! کار مشکلی است. برخی کاربران از نام و شماره تلفن و آدرس و شماره ملی و شماره پلاک خودرو و ... و یا ترکیبی از این موارد استفاده میکنند که روش درستی نیست و احتمال لو رفتن و کشف رمز عبور را زیاد میکند اما به خاطر سپردن رمز عبورهای سخت و پیچیده نیز مشکل است.
چارهی کار استفاده کردن از نرمافزارها و اپهای مدیریت رمز عبور است. به عبارت دیگر میتوان پسوردهای پیچیده و طولانی را به کمک Password Manager ذخیره و مدیریت کرد.
در این مقاله به معرفی بهترین نرمافزارهای مدیریت پسورد در سیستم عاملهای مختلف میپردازیم. با سیارهی آیتی همراه شوید تا امنیت اطلاعات شخصی و کاری خود را افزایش دهید.
چرا به نرمافزار مدیریت پسورد نیاز داریم؟
رمز عبور یکی از روشهای بد برای امن کردن اطلاعات مهم، شخصی و حیاتی است. اما چرا بد؟ به این علت که اغلب افراد رمز عبورهایی انتخاب میکنند که یا کوتاه و ساده است و یا ترکیبی از اطلاعات شخصیشان مثل نام و آدرس و شماره تماس و شماره ملی و ... است. به این ترتیب حدس زدن رمز عبور کار مشکلی نیست. اگر رمز عبور پیچیده و کوتاه انتخاب کنید هم میتوان با سعی و خطا به آن پی برد.
متأسفانه کاربران برای راحتی بیشتر، پسورد تکراری برای سرویسهای مختلف انتخاب میکنند! در این صورت اگر یکی از رمز عبورها را کسی رویت کرده و به خاطر بسپارد، ممکن است به چند بخش دیگر از اطلاعات شخصی و کاری دسترسی پیدا کند.
تمام مشکلات اشاره شده به این علت ایجاد شده که مدیریت رمز عبور را به عامل انسانی یعنی خودمان واگذار کردهایم در حالی که میتوان از روشی دیگر برای ذخیره کردن رمز عبورها استفاده کرد.
اما صبر کنید! نوشتن پسورد روی کارتها و دفترچه یادداشت و ... هم یکی از علل فاش شدنشان است! رمز عبور بلند و پیچیده و غیرتکراری برای حسابها و سرویسهای مختلف انتخاب کنید اما اثری باقی نگذارید!
روش بهینه و جالب برای حفظ کردن رمز عبورها این است که از یک نرمافزار یا اپ مدیریت رمز عبور استفاده کنیم. خوشبختانه اغلب اپلیکیشنها و نرمافزارهایی که برای مدیریت رمز عبورها طراحی شدهاند، با دسترسی به اینترنت و استفاده از روش همگامسازی، اطلاعات ذخیره شده را به دیگر وسایلی که در اختیار داریم، میفرستند. بنابراین کافی است یکی از پسورد منیجرهایی که قابلیت سینک کردن رمز عبورها را دارد، انتخاب کنید تا دسترسی به رمز عبورها در ویندوز، اندروید و ... امکانپذیر باشد.
بهترین نرمافزارهای ذخیره و مدیریت کردن پسوردها برای وسایل مختلف
هر یک از اپلیکیشنهای مدیریت رمز عبور، نقاط ضعف و قوت خاصی دارد اما در نهایت برخی اپها و سرویسها بهتر از بقیه هستند. میتوان از اپلیکیشنهای تجاری و معروف استفاده کرد که کارکرد سادهتری دارد و در عین حال میتوان سراغ اپهای متنباز رفت که کمی پیچیدهتر است اما بسیار عالی است.
قابلیت سینک یا همگامسازی یکی از مهمترین ویژگیهای موردنیاز است چرا که این روزها کاربر صرفاً از اندروید یا ویندوز استفاده نمیکند بلکه وسایل مختلفی در اختیار دارد و میخواهد از طریق اینترنت، رمز عبورها در تمام وسایل در دسترس باشد.
قابلیت و ویژگی مهم بعدی، Auto-fill یا پر کردن خودکار فرمها مثل فرم ثبت نام و ... است که با استفاده از اطلاعات شخصی انجام میشود و البته رمز عبور نیز به صورت پیچیده و امن تولید شده و در نرمافزار مدیریت پسورد ذخیره میشود.
مدیریت رمز عبور در ویندوز با Dashlane و LastPass
برای سیستم عامل ویندوز میتوان از نرمافزار Dashlane استفاده کرد که قابلیتهای متعدد و کاملی دارد. قابلیت ذخیره کردن انواع اطلاعات مهم مثل رمز عبور، حساب بانکی و ... در این نرمافزار پیشبینی شده و با وجود افزونهی آن برای مرورگرها، میتوان از قابلیت پر کردن خودکار فرمها و ایجاد رمز عبورهای پیچیده به صورت خودکار و صد البته ذخیره کردن آن در نرمافزار، نیز حین وبگردی استفاده کرد.
Dashlane اپ و نرمافزاری برای سیستم عاملهای اندروید و iOS و همینطور macOS دارد و هزینهی استفاده کردن از آن، سالانه ۴۰ دلار است.
گزینهی معروف و محبوب بعدی برای کاربران ویندوز، نرمافزار LastPass است. این نرمافزار در ابتدا به صورت اکستنشن روی مرورگرهای اینترنت نصب میشد اما در حال حاضر نسخهی مخصوص ویندوز و مکاواس و همینطور لینوکس و اندروید و iOS دارد. با وجود اینکه LastPass نسخهی رایگان نیز دارد، قابلیتهای بسیار خوبی را در اختیار کاربر قرار میدهد. به عنوان مثال تأیید هویت دومرحلهای در LastPass به خوبی پیادهسازی شده و استفاده کردن از آن ساده است. البته Dashlane نیز از این ویژگی مفید امنیتی برخوردار است.
مدیریت رمز عبور در macOS اپل با 1Password
در مکبوکها و آیمکهای اپل میتوان از نرمافزار 1Password استفاده کرد. این اپلیکیشن به خوبی با مکاواس یکپارچه میشود و رابط کاربری آن نیز بسیار ساده و شبیه به نرمافزارهای اپل است. مدیریت کردن و استفاده از امکانات 1Password در مکینتاش از طریق منوی راستکلیک انجام میشود و به جز این روش، میتوان از نوار منوی آن که کامل و کاربردی است هم استفاده کرد.
از ویژگیهای خاص 1Password میتوان به Travel Mode اشاره کرد که حفاظت از رمز عبورها در مسافرتها و عبور از مرزها را بهینه میکند و ویژگی بعدی این است که به اشتراک گذاشتن رمز عبور بین حسابهای کاربری مربوط به افراد خانواده، ساده است. به علاوه کاربر ۱ گیگابایت فضای امن برای آپلود کردن اطلاعات و فایلهای مهم در اختیار دارد.
دومین گزینهی محبوب و عالی برای مدیریت پسوردها در سیستم عامل مکینتاش اپل، نرمافزار Dashlane است که قبلاً در مقال ویندوز به آن اشاره کردیم. گاهی Dashlane در پر کردن خودکار فرمها اشتباه میکند اما در مجموع یکی از بهترین گزینهها برای کاربران مکبوک و آیمک است.
اگر به قابلیت همگامسازی میاندیشید و میخواهید رمز عبورها در iOS یا در واقع آیفون و آیپد در دسترس باشد، جای نگرانی وجود ندارد چرا که 1Password اپلیکیشنی برای iOS و حتی اندروید و ویندوز دارد و در حقیقت یک نرمافزار مالتی-پلتفرم محسوب میشود. در نهایت اینکه هزینهی استفاده از 1Password ماهانه ۳ دلار است.
لینوکس و نرمافزار مدیریت پسورد Enpass و KeePassX
در دنیای لینوکس نرمافزار رایگان Enpass را میتوان به عنوان یک نرمافزار قدرتمند و متنباز برای مدیریت رمز عبورها معرفی کرد. این نرمافزار نسخهی موبایلی برای اندروید و iOS هم دارد که برای استفاده کردن از آن میبایست هزینهی ۱۰ دلاری را یک بار برای همیشه پرداخت کرد.
قابلیت همگامسازی در Enpass نیز وجود دارد اما برای استفاده کردن از آن، فضای ابری اختصاصی موجود نیست و باید از سرویس Dropbox و دیگر سرویسهای ابری استفاده کرد که خوشبختانه اغلب رایگان است.
نرمافزاری پیشنهادی بعدی برای مدیریت پسوردها در سیستم عامل Linux، نرمافزار KeePassX است که امکانات بیشتر و حرفهایتری دارد. این نرمافزار هم کاملاً رایگان است اما متأسفانه اپ موبایل و قابلیت همگامسازی رمز عبورها بین لینوکس و سیستم عاملهای موبایل مثل اندروید و iOS در آن فراهم نشده است. قابلیت Auto-fill یا پر کردن خودکار فرمها نیز عملکرد دقیق و عالی ندارد.
بهترین اپ مدیریت رمز عبور برای iOS
در iOS هم مثل macOS میتوان اپلیکیشن 1Password را توصیه کرد. اپلیکیشنی که تمام قابلیتهای مهم و اساسی یک نرمافزار پسورد منیجر را در خود جمع کرده و از نظر رابط کاربری و شیوهی استفاده نیز ساده طراحی شده است.
میتوان به راحتی رمز عبورها را جستوجو یا کپی کرد و به خوبی با مرورگر اصلی محصولات اپل یعنی Safari و همینطور اپلیکیشنهایی که از مدیریت رمز عبور پشتیبانی میکنند، یکپارچه شده است. در واقع به کمک 1Password میتوان در اپهایی که از لاگین امن به کمک حسگر اثر انگشت یا حسگر تشخیص چهره پشتیبانی میکنند، لاگین کرد.
گزینهی دوم نیز Dashlane است که بسیار عالی است اما به خوبی 1Password با اپهای اپل و سیستم عامل iOS یکپارچه و متحد نشده است.
بهترین اپ مدیریت رمز عبور برای اندروید
در سیستم عامل اندروید یکی از اپلیکیشنهای مالتیپلتفرم معروف برای مدیریت رمز عبورها، Keeper است. این اپ به ویژه برای اندروید عالی است و قابلیتهای مفید و کاربردی مثل به اشتراکگذاری ساده و سریع رمز عبورها و تأیید هویت دومرحلهای در آن پیادهسازی شده است.
maketecheasierسیارهی آیتی