اگر از کاربران قدیمی لینوکس باشید، احتمالاً نام برخی توزیع‌های Linux که مبتنی بر لینوکس محبوب Ubuntu طراحی شده‌اند را شنیده‌اید اما برای کاربران تازه‌کاری که می‌خواهند لینوکس را تجربه کنند یا در آینده قصد مهاجرت کامل به دنیای لینوکس را دارند، لینوکس‌هایی مثل Linux Mint یا Zorin OS و ... ناآشنا و جدید است.

در این مقاله می‌خواهیم با تفاوت بین توزیعات مبتنی بر لینوکس اوبونتو و گونه‌ی اصلی این لینوکس و همین‌طور گونه‌های مختلف اوبونتو مثل XUbuntu آشنا شویم تا انتخاب توزیع لینوکس برای مبتدیان ساده‌تر شود. با ما باشید.

تفاوت اوبونتو و دبیان و توزیعات مبتنی بر Ubuntu

قبل از اینکه به مقوله‌ی توزیعات مبتنی بر لینوکس اوبونتو بپردازیم، توجه داشته باشید که لینوکس Ubuntu هم یک سیستم عامل متن‌باز و رایگان است که بر اساس لینوکس Debian توسعه داده شده است. شرکت Canonical که این لینوکس را توسعه می‌دهد، برخی فایل‌های لینوکس دبیان را تغییر داده و توزیع جدیدی از لینوکس به اسم اوبونتو تهیه کرده که استفاده کردن از آن به خصوص برای افراد مبتدی، ساده‌تر است.

لینوکس دبیان نیز یکی از محبوب‌ترین و معروف‌ترین توزیعات لینوکس است که قابلیت‌های بسیار زیادی دارد اما اغلب کاربران حرفه‌ای از آن استفاده می‌کنند چرا که پیچیده‌تر است.

تفاوت توزیعات مبتنی بر لینوکس Ubuntu با اوبونتو و گونه‌های آن چیست؟

اما به بحث اصلی برگردیم: اوبونتو و مبتنی بر اوبونتو. لینوکس Ubuntu به دلیل سادگی کاربری و طراحی دلپذیر، بسیار محبوب شده ولیکن مطلوب تمام کاربران لینوکس نیست. به خصوص که کاربران لینوکس مثل کاربران ویندوز مایکروسافت یا macOS اپل ، یک پکیج نرم‌افزاری آماده که شاید از همه نظر با سلیقه‌شان جور نباشد را نمی‌پسندند و به راحتی سراغ توزیع دیگری از لینوکس می‌روند. به همین علت است که لینوکس‌های مبتنی بر اوبونتو تدریجاً شکل گرفته‌اند.

تفاوت دیگر بین لینوکس اوبونتو و توزیعات مبتنی بر آن، نرم‌افزارهای اصلی است که به همراه سیستم عامل نصب می‌شود. در توزیعات مبتنی بر اوبونتو، نرم‌افزارهای جانبی متفاوت است.

لینوکس Ubuntu و گونه‌های مختلف آن

از توزیعات محبوب لینوکس که در حقیقت همان اوبونتو با میزکار و گاهاً نرم‌افزارهای متفاوت هستند، می‌توان به Kubuntu و Xubuntu و همین‌طور Edubuntu اشاره کرد. در این توزیعات، هسته مشابه هسته‌ی اوبونتو است اما محیط دستاپ یا میزکار متفاوت است و در نتیجه نمی‌توان گفت که این سیستم عامل‌ها، توزیعات مستقل و متفاوتی محسوب می‌شوند. بهتر است بگوییم این سیستم عامل‌ها گونه‌های مختلف لینوکس اوبونتو هستند.

توسعه‌دهنده‌ی این موارد نیز همان Canonical است که Ubuntu‌ را توسعه می‌دهد در حالیکه توزیعات مبتنی بر لینوکس اوبونتو توسط توسعه‌دهندگان دیگری طراحی و منتشر می‌شود.

تفاوت توزیعات مبتنی بر لینوکس Ubuntu با اوبونتو و گونه‌های آن چیست؟

چرا استفاده از توزیعات مبتنی بر اوبونتو مفید است؟

دلایل زیادی می‌توان برای استفاده کردن از توزیعات مبتنی بر اوبونتو به جای خود Ubuntu مطرح کرد. دلیل اول این است که ممکن است کاربر از طراحی کلی لینوکس اوبونتو راضی باشد اما نرم‌افزارهای جانبی آن را نپسندد و همین‌طور در گونه‌های مختلف اوبونتو نیز توزیع مطلوب خود را پیدا نکند. ممکن است کاربر به درایورها و نرم‌افزارهای دیگری نیاز داشته باشد.

علت دوم این است که لینوکس اوبونتو بسیار محبوب است و توسعه‌دهندگان زیادی برای انتشار اپلیکیشن‌های مختلف سازگار با این لینوکس تلاش می‌کنند. بنابراین اگر از اوبونتو یا یکی از توزیعات مبتنی بر آن استفاده کنیم، انتخاب کردن نرم‌افزارهای جانبی متعددی امکان‌پذیر است در حالی که در مورد برخی توزیع‌های لینوکس، نمی‌توان به راحتی بسته‌ی نصب نرم‌افزارهای موردنیاز را پیدا کرد. البته توجه کنید که هر نرم‌افزاری که روی لینوکس Ubuntu نصب می‌شود را نمی‌توان لزوماً روی توزیعات مبتنی بر آن هم نصب و استفاده کرد اما اغلب موارد بدون مشکل نصب و اجرا می‌شود.

محبوب‌ترین لینوکس‌های مبتنی بر اوبونتو

و به معرفی توزیعات محبوب لینوکس که مبتنی بر اوبونتو طراحی شده می‌رسیم. Linux Mint و elementary OS و Zorin OS معروف‌ترین موارد هستند. برای بررسی کردن موارد بیشتر، به وب‌سایت DistroWatch مراجعه کنید و دقت کنید که برخی موارد لیست‌شده، در حقیقت گونه‌های مختلف اوبونتو هستند و توزیع مستقلی محسوب نمی‌شوند.

تفاوت توزیعات مبتنی بر لینوکس Ubuntu با اوبونتو و گونه‌های آن چیست؟

به علاوه در انتخاب کردن توزیعات لینوکس، به این مسأله‌ی مهم و اساسی توجه کنید که توزیع موردبحث همچنان فعال و در حال توسعه و بروزرسانی باشد. برخی لینوکس‌ها چند سالی است که آپدیت نشده‌اند و طبعاً ممکن است حفره‌های امنیتی مختلفی در آنها وجود داشته باشد.

در پایان شما را به مطالعه کردن روش نصب کردن لینوکس اوبونتو در کنار ویندوز ۱۰ یا مک‌او‌اس دعوت می‌کنیم: