استاندارد USB 3.2 نیز تدوین شده و به تدریج از این کلاس سرعتی در پورتهای USB وسایل مختلف استفاده میشود. USB 3.2 از نظر ظاهری ممکن است به صورت USB C که پورت کوچک و متقارن و جالبی است، در وسایل به کار رود و همینطور ممکن است به شکل USB A که ظاهر مستطیلیشکل و نسبتاً بزرگ و البته قدیمی آن است، پیادهسازی شود. در ادامه میخواهیم سرعت USB 3.2 را با نسخههای قبلی استاندارد USB قیاس کنیم. با ما باشید.
مقایسهی سرعت USB 3.2 با نسلهای قبلی
سرعت استاندارد جدیدی که گروه USB-IF مشخصات آن را منتشر کرده، ۲ گیگابایت بر ثانیه است! توجه کنید، گیگابایت و نه گیگابیت. سرعت USB 3.1 بسته به کنترلر به کار رفته در آن که نسل اول و نسل دوم یا Gen 1 و Gen 2 بوده، به ترتیب ۵۰۰۰ و ۱۰۰۰۰ مگابیت بر ثانیه است. اگر این اعداد را بر ۸ تقسیم کنیم، به پهنای باند ۶۲۵ و ۱۲۵۰ مگابایت بر ثانیه میرسیم.
این سرعت سرسامآور نزدیک به ۳ برابر USB 3.0 است و در حقیقت USB 3.0 از نظر سرعت مثل نسل اول USB 3.1 است. USB 3.2 در قیاس با USB 2.0 که تنها ۴۸۰ مگابیت بر ثانیه (معادل ۵۰ مگابایت بر ثانیه) سرعت داشته، ۳۳ برابر سریعتر است.
لوگوی USB 3.2 از اصطلاح SUPERSPEED++ استفاده میکند و لوگوی USB 3.1 Gen 2 از اصطلاح SUPERSPEED+ و USB 3.0 و USB 3.1 Gen 1 که سرعت مشابهی دارند، SUPERSPEED محسوب میشوند. در گذشته USB 2.0 با عبارت HI-SPEED توصیف میشد که اکنون اشارهای به آن نمیشود و پورتی کاملاً متداول و معمولی است.
USB 3.2 و مسألهی ظاهر پورت USB و سرعت آن
اما آیا USB 3.2 به صورت پورت معمولی USB A که در حال حاضر همچنان پرکاربردترین پورت در لپتاپها و مادربوردها و ... است، همین سرعت عالی را دارد؟
پاسخ منفی است. در حقیقت از ۲ پین و سیمهای مربوطه که در پورت USB Type C موجود است، استفاده شده تا این سرعت عالی به دست آید و این یعنی استاندارد USB 3.2 تنها در پورت USB C است که سرعت ۲ گیگابایت بر ثانیهای خود را نشان میدهد.
سرعت جابجایی فایل بسیار کمتر از سرعت پورت خواهد بود
اشتباهی که بین کاربران عمومی و حتی نیمهحرفهای متداول است، این است که تصور میکنند سرعت پورت همان سرعت جابجایی فایل است و این یعنی در کمتر از ۱ ثانیه، یک فیلم فول اچدی MKV را کپی خواهند کرد! اما این مسأله کاملاً اشتباه است. پورت USB یک گذرگاه بسیار عریض و سریع است اما اینکه هارددیسکها و SSDها چه قدر سریع فایلها را میخوانند و مینویسند، مقولهای متفاوت است.
حداکثر سرعت یک هارد اکسترنال معمولی به زحمت به ۲۰۰ مگابایت بر ثانیه میرسد، حتی یک هارد اکسترنال از نوع SSD و همینطور فلشدرایوهای USB C و غیره، به زحمت به سرعت ۵۰۰ مگابایت بر ثانیه و حداکثر ۱ گیگابایت بر ثانیه نزدیک میشوند. بنابراین با دیدن پورت USB C روی بدنهی لپتاپ یا پشت مادربورد، و همینطور دیدن کانکتور USB C روی یک فلشدرایو فوقالعاده سریع و گران، تصور نکنید که میتوان به سرعت سرسامآور ۲ گیگابایت بر ثانیه حین جابجایی فایلها رسید.
و سازندگان سختافزار مغلطه میکنند!
زمانی که USB 3.1 با دو کنترلر Gen 1 و Gen 2 معرفی شد، بسیاری از محصولات سختافزاری و همینطور گوشیها و ... وارد بازار شدند و در صفحهی مشخصات و روی بستهبندی، فقط نام USB C ذکر میشد. اشارهای به سرعت این پورت نمیشد.
در گوشیهای مجهز به پورت بسیار سریع USB C، معمولاً کلاس سرعتی همان USB 2.0 است. به هر حال ۶۰ مگابایت بر ثانیه برای جابجا کردن فایلهای از گوشی به کامپیوتر، بسیار عالی است و شاید هیچ گوشیای حین جابجایی ویدیوهای رزولوشن بالا، این سرعت را نداشته باشد. اما ظاهراً اغلب کاربران تصور میکنند که USB C بسیار سریعتر از میکرویواسبی است، حال آنکه سرعت این دو پورت در گوشیهای مختلف، یکسان است. در مادربوردها و لپتاپها نیز استفاده از USB 3.1 Gen 1 که در حقیقت سرعت USB 3.0 را دارد، بسیار اتفاق افتاده، ولیکن روی بستهبندی محصول ممکن است هیچ اشارهای به سرعت پورتهای USB C نشده باشد.
توجه: حداکثر توان الکتریکی که در هر نوع پورت USB قابلانتقال است، کاملاً متفاوت است. USB 2.0 با ولتاژ ۵ ولت و جریان حداکثر ۰.۵ آمپر، ۲.۵ وات توان الکتریکی را منتقل میکند که در حقیقت حاصلضرب ولتاژ و جریان است. USB 3.0 با حداکثر جریان ۹۰۰ میلیآمپر، ۴.۵ واتی است ولیکن USB C میتواند حداکثر ۱۰۰ وات را هم منتقل کند که البته نیاز به پورتی باکیفیت عالی و کابلی مرغوب دارد. علت اصلی استفاده از USB C در گوشیها و برخی اولترابوکها، سرعت آن نیست بلکه برای برای بهبود سرعت شارژ از USB C استفاده شده و ممکن است سرعت جابجایی فایل طبق پروتکل سرعتی USB 2.0 تنظیم شده باشد.
بنابراین دقت کنید که هر گردی، گردو نیست! USB C صرفاً ظاهر پورت است. سرعت آن ممکن است طبق استاندارد USB 3.2 یا USB 3.1 Gen 2 و از همه بدتر، USB 3.0 تنظیم شده باشد و به این ترتیب فاکتوری که به برتری یک مدل جدید نسبت به مدلهای ارزانتر و قدیمیتر بیانجامد، نیست! اما USB C معمولاً از نظر حداکثر توان الکتریکی، به مراتب بهتر از USB A و میکرویواسبی است.
سیارهی آیتی
سلام
واقعا مطلب عالی ، کامل و مورد استفاده بود ممنون
ببخشید یک اشتباه نوشتاری در جمله ی :
“به ترتیب ۵۰۰۰ و ۱۰۰۰۰ گیگابیت بر ثانیه”
مگابیت است نه گیگابیت
باتشکر
سلام
بسیار ممنون. تصحیح شد. البته در جملهی بعدش تقسیم بر ۸ شده و واحد مگابیت بوده که صحیحه اما در اون جمله مگابیت درسته قطعاً.
سلام.آیا درگاه usb 3.1 و usb3.0 یکیه؟ و میشه usb 3.1 را به درگاه usb3.0 در لپ تاب وصل کرد؟
سلام
ظاهر پورت میتونه یه شکل باشه.
میشه وصل کرد.
سلام
من یک فلش 64 گیگ نسل 3.2 Gen1 خریدم، پورت USB لپ تاپم نسل 3.0 هست(لوگو کنارش و رنگش اینو نشون میده)، هارد لپ تاپم SSD هست ولی سرعت انتقال داده از 40 مگابایت بر ثانیه بالاتر نمیره…چرا مشکل چیه؟ چیکار میتونم بکنم؟ فلش رو هم از جای معتبری خریدم و مال شرکت ajhua چینی هست…
سلام
مشکلی وجود نداره در واقع! سرعتشون معمولاً همین حدوده. مقاله رو مطالعه کنید توضیح دادیم که این سرعتی که اعلام میشه، حداکثر سرعت ممکن برای پورت USB هست اما وسیلهی ذخیرهسازی داده ممکنه خیلی کمتر سرعت داشته باشه.