گوگل یکی از بزرگترین و شناختهشدهترین شرکتهای فناوری در جهان به شمار میرود که در سال 1998 تاسیس شد. البته در سال 2015 این شرکت تحت نظارت یک شرکت مادر به نام آلفابت قرار گرفت. این مجموعه با کمک هزاران کارمند اداره میشود و دائما به خدمات خود میافزاید. فعالیتهای این شرکت بزرگ زیر نظر یک مدیرعامل موفق صورت میگیرد. دوره آموزش مدیر عامل حرفه ای اقیانوس آبی میتواند مدیران را برای رسیدن به چنین موقعیت منحصر به فردی آماده کند! در این مطلب قصد داریم ناگفتههایی از زندگی مدیر عامل گوگل و رویکرد مدیریتی وی را زیر ذرهبین قرار دهیم.
مدیر عامل گوگل کیست؟
پیش از بررسی جزئیات زندگی شخصی و مدیریتی مدیر عامل گوگل، ابتدا باید با هویت وی آشنا شویم. پیچای سونداراراجان (Pichai Sundararajan) که با نام سوندار پیچای ( Sundar Pichai) شناخته میشود، مدیرعامل فعلی گوگل است. وی در سال 2015 به عنوان جانشین لری پیج (Larry Page)، مدیرعامل سابق گوگل، انتخاب شد. با توجه به عملکرد مثبت وی در سالهای متوالی، در نهایت در سال 2019، سمت مدیرعاملی آلفابت نیز به او واگذار شد. یکی از جالبترین حقایق در مورد سوندار پیچای، گذشته وی است که به خانواده فقیری در هندوستان بازمیگردد.
زندگینامه مدیر عامل گوگل
حالا که میدانیم مدیر عامل گوگل کیست، باید با پیشینه زندگی وی آشنا شویم. سوندار پیچای در 12 ژوئن سال 1972 میلادی در شهر مادورای هندوستان متولد شد. وضعیت اقتصادی خانواده وی چندان خوب نبود و از امکانات رفاهی زیادی برخوردار نبودند. با این حال سوندار پیچای توانست مسیر موفقیت را به درستی طی کند و نام خود را در تاریخ گوگل ماندگار سازد. در ادامه جزئیات بیشتری را در مورد زندگینامه مدیر عامل گوگل ارائه میدهیم.
سوندار و مواجه شدن با فناوری
اولین مواجه سوندار با فناوری در دوازده سالگی، زمانی که خط تلفن به منزلشان رسید، اتفاق افتاد. کارکرد تلفن به چشم سونداری 12 ساله بسیار شگفتانگیز بود و همین امر سبب شد که به راحتی تمام شمارههای تلفن را حفظ شود! اما استعداد پیچای تنها به حفظ کردن اعداد ختم نشد و او توانست در مبحث ریاضیات و علوم مدرسه به خوبی بدرخشد.
تحصیلات پیچای
با توجه به این که هند یک کشور جهان سوم است، سوندار مانند بسیاری دیگر از جوانان نتوانست در جهت استعدادش به دانشگاه برود. او در دانشگاه صنعتی خراگپور (Kharagpur) و در رشته متالورژی تحصیل و مدرک لیسانس خود را دریافت کرد. به دلیل روابط خوب دانشگاههای هند با سایر کشورها، پیچای توانست بورسیه تحصیلات تکمیلی را از دانشگاه استنفورد (Standford) دریافت کند. به این ترتیب وی مدرک فوق لیسانس خود را در همان رشته مهندسی علم مواد دریافت کرد.
پس از اخذ مدرک فوق لیسانس، در دورههای آموزشی MBA یا همان مدیریت کسب و کار وارتون (Wharton) در دانشگاه پنسیلوانیا شرکت کرد. به این ترتیب سوندار پیچای توانست خود را برای ورود به عرصه مدیریت آماده کند. داشتن گواهی گذراندن دوره مدیریتی توانست کمک بزرگی به وی بکند.
ورود به بازار کار
پس از اتمام دوره تحصیلی پیچای در بخش مشاوره شرکت مکنزی و شرکا (McKinsey & Company) مشغول به کار شد. مدتی بعد با توجه تجربیاتش و برخورداری از مدرک ام بی ای توانست به عنوان مدیر تولید در شرکت (Applied Materials) فعالیت کند.
او همواره در فکر کار کردن در سیلیکون ولی یا دره سیلیکون بود. دره سیلیکون منطقهای در ایالت کالیفرنیا است که دفتر مرکزی بسیاری از شرکتهای فناوری در آن جا قرار دارد. به همین دلیل تصمیم گرفت تا شانس خود را برای ورود به شرکت گوگل امتحان کند.
فعالیت در شرکت گوگل
در سال 2004 سوندار پیچای برای مصاحبه به شرکت نوپای گوگل رفت. در آن زمان گوگل از جیمیل رونمایی کرده بود و به نظر بسیاری از افراد آینده خوبی در پیش رو نداشت! در چنین شرایطی پیچای در مصاحبه قبول شد و فعالیت خود را بر روی بهبود وضعیت نوار ابزار جستجوی گوگل متمرکز ساخت. در طی این سالها پیچای توانست لری پیج (Larry Page) و سرگی برین (Sergey Brin) را مجاب کند که یک مرورگر اختصاصی برای گوگل طراحی کنند. در نتیجه این تلاشهای پیچای توانست در سال 2008 از مرورگر کروم رونمایی کند.
پیچای که در همان سال 2008 به عنوان معاون مدیر عامل انتخاب شده بود، در ادامه مسیر خود توانست کروم را به یکی از چهرههای خدماتی شرکت گوگل تبدیل کند. در سال 2013 با وجود کنارهگیری اندی رابین (Andy Rubin) سمت مدیریت امور اندرویدی گوگل به پیچای رسید. با گذشت زمان پیچای توانست تمام بخشهای گوگل را به قلمروی خودش تبدیل کند! او با نگرش نتیجهگرا اعتقاد داشت که اندروید باید یکی از بخشهای مستقیم گوگل باشد.
البته فعالیتهای پیچای به تنهایی نمیتوانست سبب موفقیت گوگل شود. این شرکت محبوب با کمک حضور افرادی مثل امید کردستانی مشاور ارشد مدیر عامل گوگل، توانست به قلههای بلند موفقیت برسد. کردستانی در سال 2006 خرید یوتیوب توسط گوگل را رهبری کرد. او در طی سالهای بعد از آن، به عنوان نایب رئیس ارشد فروش جهانی این شرکت فعالیت کرد. با این وجود پس از مدتی فعالیت، راه خود را از این کمپانی جدا کرد و به توییتر پیوست.
تحویل سمت مدیرعاملی گوگل
در سال 2015 شرکت هلدینگ آلفابت (Alphabet) تاسیس و گوگل جزئی از زیر مجموعههای این شرکت در نظر گرفته شد. در این شرایط سوندار پیچای به عنوان مدیر عامل جدید گوگل، جانشین لری پیج شد. پس از یک سال از حضور پیچای به عنوان مدیر عامل اجرایی گوگل، این شرکت توانست محصولات سختافزاری جدیدی را به کاربران معرفی کند. از محبوبترین این محصولات میتوان به لیست زیر اشاره کرد:
- کروم کست اولترا
- اسپیکر هوم
- گوشی پیکسل
- روتر وای فای
- هدست واقعیت مجازی دی دریم
همچنین در سال 2017 خدمات متنوعی در کنفرانس توسعهدهندگان معرفی شدند که نتایج تلاش پیجای را به خوبی به نمایش میگذاشتند. در ادامه چند مورد از این خدمات را بررسی میکنیم:
- نرمافزارهای کاریابی Google Jobs
- آپدیت Google Photos
- قابیلت ویدئویی ۳۶۰ درجه یوتیوب
- قابلیت جستجوی پیشرفته تصویری با گوگل لنز
- آپدیت google Assistant
پیچای و مدیرعاملی آلفابت
بالاخره پس از مشاهده نتایج مثبت فعالیتهای سوندار پیچای، در سال 2019 هیئت مدیره آلفابت متقاعد شد که سمت مدیرعاملی را به او بسپارند. به این ترتیب مسیر ارتباطی گوگل به عنوان مهمترین زیر مجموعه آلفابت، هموارتر شد. در حال حاضر پیچای 51 ساله به عنوان مدیر یکی از برترین شرکتهای جهان شناخته میشود و عملکرد بسیار درخشانی دارد.
استراژیهای مدیریتی سوندار پیچای
بدیهی است که مدیر عامل سایت گوگل و آلفابت برای پیشرفت شرکت، بررسی عملکرد کارمندان و حفظ تعادل در محیط کار از استراتژیهای اصولی استفاده میکند. بالا بودن تعداد کارکنان و گسترده بودن میزان فعالیتهای گوگل سبب شده است که مدیریت این شرکت بسیار سخت و پیچیده باشد اما پیچای به خوبی از پس آن بر آمده است. به همین دلیل بررسی رویکردهای این فرد میتواند به مدیران تازهکار نکات مهمی را بیاموزد. در ادامه مهمترین استراتژیهای مدیریتی سوندار پیچای را بررسی میکنیم.
پیچای و رهبری استراتژیک
این مدیر عامل گوگل استراتژیهای مختلفی را برای شرکت تعیین میکند و پس از کسب رضایت از هیئت مدیره، آنها را با مدیران اجرایی در میان میگذارد. پیچای در تصمیمگیریهای خود بسیار راسخ عمل میکند و تمامی گامهایش را در سوی رسیدن به هدفهای تجاری و رشد شرکت برمیدارد.
ارتباط موثر با کارمندان
همه افرادی که در کمپانی آلفابت کار میکنند بر سر یک مسئله تفاهم دارند؛ این که پیچای فردی متعادل است که از درگیری اجتناب میکند. او در روابط اجتماعی مهارت زیادی دارد و بسیار منطقی و صمیمی رفتار میکند. پیچای با برخورداری از قدرت تصمیمگیری هوشمندانه، همواره به کارمندان خود اجازه میدهد که در مورد پروژههای آلفابت اظهار نظر کنند. او میداند که استفاده از نظرات دیگران و تصمیمگیری انعطافپذیر، راز موفقیت در مدیرعامل بودن است.
مدیریت دقیق تیم کارمندان
پیچای جلسات هفتگی موثری با تیمهای اصلی آلفابت تشکیل میدهد. در این جلسات او روند پیشرفت پروژهها را بررسی میکند و به سوالات کارمندان پاسخ میدهد. او همواره در پی این است که مشکلات احتمالی بر سر راه پروژهها را رفع کند. این جلسات سبب شدهاند که پیچای در جریان تمامی پروژهها قرار بگیرد و بر فعالیتهای گوگل تسلط داشته باشد.
تمرکز بر نوآوری مستمر
پیچای تاکید زیادی بر نوآوری و عرضه خدمات یا محصولات جدید به کاربران دارد. او معتقد است که نوآوری باید در تمامی عرصههای سازمان رخ بدهد. همین امر سبب شده است که در خبرهای مربوط به دنیای تکنولوژی، دائما نامی از گوگل به گوش بخورد.
اهمیت دادن به کاربران
از دیگر اصول مدیریتی مدیرعامل گوگل میتوان به تمرکز وی بر روی نیازها و تجربیات کاربران اشاره کرد. او همواره در سخنرانیهای خود به این مسئله اشاره دارد که محصولات و خدمات آلفابت باید به بهبود زندگی کاربران کمک کنند. همین امر سبب شده است که روز به روز به تعداد کاربران گوگل افزوده شود.
تعهد به تنوع و شمول
پیچای باور دارد که گوگل یک شرکت جهانی است و بر ایجاد محیط کار متنوع تاکید زیادی دارد. او معتقد است که حضور کارمندان از ملیتهای مختلف میتواند منجر به خلق ایدههای جدید و نتایج مطلوب در سطح جهانی شود. به همین دلیل او تلاش میکند که فضای کاری را تا حد امکان امن و صمیمی طراحی کند.
مدیریت بحران دقیق
بدیهی است که کمپانی بزرگی مثل آلفابت، در مواقعی دچار شرایط بحرانی میشود. شیوه مدیریتی پیچای در طی این سالها ثابت کرده است که او تبحر زیادی در مدیریت بحران دارد. این رویکرد سبب میشود که کارمندان بتوانند با آرامشخاطر و اعتماد به نفس، در مسیر حل مشکلات قدم بردارند.
تعهد به مسئولیتهای اجتماعی
سوندار پیچای مرد ثروتمندی است که به مسائل اجتماعی و زیست محیطی توجه ویژهای نشان میدهد. او در پروژههای مختلف حفظ محیط زیست و بهبود شرایط جامعه سرمایهگذاری میکند. این رویکرد سبب میشود که چهره اجتماعی او محبوبیت بیشتری نیز پیدا کند.
فعالیت در شبکههای اجتماعی
با توجه به فعالیت پیچای در حوزه فناوری، بدیهی است که کاربران انتظار دارند که وی در شبکههای اجتماعی پرمخاطب فعال باشد. سوندار به عنوان مدیر عامل گوگل، حضور فعالی در گوگل پلاس دارد. از سوی دیگر میتوان رد پایی از فعالیت او را در شبکههای اجتماعی پرمخاطب مثل فیسبوک و توییتر را مشاهده کرد. با این حال پیچای حضور چندانی در پرمخاطبترین شبکه اجتماعی جهانی یعنی اینستاگرام ندارد.
به طور کلی باید بگوییم که سوندار پیچای استراتژی مدیریتی خود را بر پایه روشهای اصولی و دقیقی بنا کرده است. او همواره خود را به چالش میکشد تا بتواند موفقیت جدیدی برای کمپانی آلفابت و زیر مجموعه آن یعنی گوگل به ارمغان بیاورد. در مجله اقیانوس آبی میتوانید اطلاعات بیشتری در مورد استراتژیهای مدیریتی مدیران بزرگ جهان کسب کنید.
درآمد مدیر عامل گوگل
حالا که با مدیر عامل گوگل و رویکردهای مدیریتی او آشنا شدیم، حتما در مورد درآمد این فرد کنجکاو هستید. حقیقت این است که درآمد سوندار پیچای میتواند شامل ترکیبی از حقوق ماهانه، پاداشها، سهام و سایر مزایای مالی مدیریتی وی باشد. رقم دقیق درآمد او سال به سال متغیر است و تا حد زیادی به عملکرد کمپانی بستگی دارد. آمارها نشان میدهند که درآمد مدیر عامل گوگل و آلفابت در سال 2022 حدود 226 میلیون دلار بوده است. البته کمپانی گوگل میگوید که بیش از نیمی از این رقم، به پاداش سهام وی تعلق دارد.
بدیهی است که اطلاعات دقیقی در مورد میزان سهام سوندار پیچای در اختیار عموم قرار نمیگیرد. با این حال میتوان گفت که سهام پیچای تحت تاثیر سیاستهای شرکت و اختیارات خود او قرار دارد. بخشی از مزایای مالی کار او، اعطای سهام است که برخی از آنها شامل محدودیت زمانی هستند. در سال 2016 بخشی از سهام کمپانی آلفابت به پیچای واگذار شد که ارزش آن حدود 199 میلیون دلار تخمین زده میشد. در همان سال ارزش کل دارایی او در حدود 650 میلیون دلار برآورد میشد.
افتخارات مدیرعامل گوگل
بر هیچکس پوشیده نیست که پیچای توانسته موفقیتهای بزرگی به دست بیاورد و نام خود را در تاریخ گوگل ماندگار سازد. به همین دلیل است که توانسته در دوران فعالیت حرفهای خود، جوایز و افتخارات متعددی را کسب کند. در ادامه چند مورد از افتخارات قابل توجه پیچای را بررسی میکنیم.
- جایزه پادما شری: در سال 2014 جایزه Padma Shri که چهارمین نشان غیرنظامی هند است در زمینه تجارت به پیچای تعلق گرفت.
- جایزه افتخاری موسسه فناوری هند خاراگپور: دانشگاه خاراگپور به پیچای، که در رشته متالورژی این دانشگاه تحصیل کرده است، جایزه افتخاری هدیه داد.
- جایزه رهبری جهانی: در سال 2018 مجمع جهانی اقتصاد، به دلیل رهبری برجسته پیچای و تمرکز او بر نوآوری، جایزه رهبری جهانی را به وی هدیه داد.
- مجله Fortune: در سالهای 2016، 2017 و 2018 سوندار پیچای در لیست 100 نفر برتر تایم قرار گرفت.
- جایزه چهره سال از مجله Fortune: در سال 2019 تاثیر مدیرعامل گوگل بر صنعت فناوری سبب شد که او جایزه چهره سال را دریافت کند.
- جایزه Trailblazer: در سال 2020 پیچای به دلیل ارتقای روابط بین ایالات متحده آمریکا و آسیا، این جایزه را دریافت کرد.
مدیریت به روش سوندار پیچای
مدیر عامل گوگل و آلفابت یک الگوی مناسب برای مدیران تازهکاری است که قصد دارند کسب و کار خود را گسترش دهند. او که در یک خانواده متوسط هندی به دنیا آمده بود، توانست به رویای خود یعنی فعالیت در شرکتهای بزرگ سیلیکون ولی برسد. اما چطور باید از استراتژیهای این مدیرعامل موفق درس گرفت؟
حقیقیت این است که استراتژیهای مدیریتی در جهان یکسان است و آموختن این رویکردها میتواند به هر مدیری کمک کند تا به موفقیت برسد. با این حال باید این استراتژیها را از منبعی مطمئن و معتبر بیاموزید. با توجه به تغییرات گسترده در مباحث مدیریتی، باید همواره مشاوری را در کنار خود داشته باشید که شما را به سوی تصمیمگیری درست سوق دهد.
گروه اقیانوس آبی، مرکزی برای آموزش مهارتهای حوزه کسب و کار بوده و از ترکیب سه شرکت تخصصی (مازاریت – کاسب یار - بلوبرندینگ) تشکیل شده است. متخصصان این تیم به مدیران و کارآفرینان کمک میکنند تا بیزینس خود را در تمام جنبهها توسعه دهند. در واقع تیمهای مشاوره اقیانوس آبی تمامی مسائل مربوط به مدیریت کسب و کار را از پایه برای مدیران تشریح میکنند. تجربه این گروه در پرورش مدیرعامل حرفه ای در یزد سبب شده است که بتواند رضایت مشتریان زیادی را به دست بیاورد.
این امر سبب میشود که یک برند در کوتاهترین زمان ممکن بتواند مخاطبان خود را جذب و آنها را برای سالهای طولانی حفظ کند. اگر شما هم به دنبال گروه تخصصی برای یادگیری ترفندهای مدیریتی هستید، میتوانید با مشاوران این تیم بزرگ در ارتباط باشید.
کلام آخر
گوگل یکی از برترین شرکتهای فناوری در جهان به شمار میرود که از سال 2019 زیر نظر سوندار پیچای اداره میشود. این مدیرعامل هندیتبار مسیر پر پیچ و خمی را برای رسیدن به جایگاه فعلی خود طی کرده است. امروزه پیچای جزو برترین مدیران دنیا محسوب میشود که توانسته با ایدههای خود، گستره فعالیتهای کمپانی آلفابت را وسعت ببخشد. در این مطلب اطلاعات جالبی را در مورد مدیر عامل گوگل بیان کردیم و استراتژیهای مدیریتی وی را مورد بررسی قرار دادیم. شما میتوانید برای آشنایی دقیق و اصولی با تکنیکهای نوین مدیریت خدمات کسب و کار در دورههای اقیانوس آبی شرکت کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان این مجموعه در ارتباط باشید.
سیارهی آیتی