استفاده از SSD در کامپیوتر و لپ‌تاپ موجب بهبود سرعت بالا آمدن ویندوز و برنامه‌ها می‌شود. با توجه به اینکه قیمت هارد SSD لپ تاپ و کامپیوتر به مرور زمان کاهش پیدا کرده، در حال حاضر تفاوت قیمت هارد معمولی و SSD با ظرفیت ۱ ترابایت، آنچنان زیاد نیست که از خرید SSD صرف‌نظر کنیم. در مشخصات بعضی از درایوهای SSD به حافظه DRAM‌ اشاره شده که چیزی شبیه به رم کامپیوتر است. لذا یکی از سوالات کاربران کنجکاو این است که آیا بهتر است SSD حافظه رم نیز داشته باشد یا خیر؟

در ادامه به موضوع حافظه رم در درایو SSD می‌پردازیم و کاربرد و اهمیت آن را توضیح می‌دهیم. با ما باشید.

DRAM چیست؟

منظور از DRAM که مخفف عبارت Dynamic Random Access Memory‌ است، حافظه‌ای پویا با دسترسی تصادفی است. حافظه رم کامپیوتر با قطع شدن برق یا خالی شدن شارژ باتری، پاک می‌شود و برای نگداری اطلاعات روی رم، لازم است که مقدار اندکی برق مصرف شود. منظور از کلمه پویا یا دینامیک، این است که حافظه موقت است. بنابراین حافظه RAM کامپیوتر و لپ‌تاپ که حافظه موقت است، نوعی DRAM محسوب می‌شود.

به جای کلمه Dynamic از کلمه Volatile نیز استفاده می‌شود که این کلمه نیز به معنی موقت بودن حافظه و پاک شدن اطلاعات با قطع شدن برق است.

هارد SSD با رم یا بدون DRAM، کدام بهتر است؟

آیا SSD نیز RAM دارد؟

حافظه‌های SSD سرعت بسیار بالایی دارند اما برای تسریع فرآیند خواندن و نوشتن اطلاعات، از حافظه‌ی میانجی یا به زبان دیگر کش استفاده می‌شود. در برخی درایوهای SSD حافظه کش از نوع DRAM و چیزی شبیه به رم کامپیوتر است. چنین رمی سرعت بالایی دارد و طبعاً عملکرد SSD را ارتقا می‌دهد. که این حافظه، از نوع DRAM است. لذا می‌توان گفت که بعضی از SSDها رم داخلی دارند.

مزیت رم در درایوهای SSD این است که عملکرد درایو در زمانی که سیستم مشغول نقل و انتقال تعداد زیادی فایل و به خصوص فایل‌های کوچک است، سرعت درایو SSD بیشتر می‌شود. حین اجرا کردن برنامه‌های سنگین که شاید هزاران فایل داشته باشند نیز سرعت کار بیشتر می‌شود. اما آیا هر درایوی که رم نداشته باشد، کندتر و ارزان‌تر است؟ به صورت خلاصه پاسخ منفی است.

هارد SSD با رم یا بدون DRAM، کدام بهتر است؟

عملکرد یا به عبارت دیگر سرعت درایو SSD و عمر مفید آن به چند فاکتور مختلف بستگی دارد. کنترلر و نوع حافظه به کار رفته اهمیت بسیار زیادی دارد و لذا ممکن است یک درایو SSD با سرعت عالی و طول عمر بالا، فاقد DRAM باشد.

در نظر بگیرید که قیمت هارد SSD اکسترنال یا اینترنال که در آن حافظه DRAM‌ با ظرفیت بالا به کار رفته باشد، کمی بیشتر از درایو مشابه اما بدون DRAM است. 

از کجا بفهمیم که SSD حافظه DRAM دارد؟

برای چک کردن اینکه درایو SSD حافظه DRAM به عنوان کش دارد یا خیر، صفحه مشخصات را بررسی کنید و آنچه روبروی Cache Memory یا Buffer Memory ذکر شده، مقدار حافظه DRAM است.

اما یک نکته مهم: اساساً پرسیدن این سوال کم و بیش اشکال دارد! مسأله اصلی برای کسی که فرضاً در مورد قیمت هارد SSD کامپیوتر یا لپ‌تاپ تحقیق می‌کند و می‌خواهد محصولی که عملکرد بهتری دارد و ارزان‌تر است را انتخاب کند، عملکرد و عمر مفید است. لذا باید در بنچ‌مارک‌ها به دنبال مقایسه کردن محصولات باشد. همان‌طور که اشاره کردیم سرعت و عمر مفید درایو SSD بیشتر به نوع کنترلر و حافظه بستگی دارد و DRAM جزو فاکتورهای کم‌اهمیت‌تر است.

هارد SSD با رم یا بدون DRAM، کدام بهتر است؟

حتی اگر در مورد درایوهای SSD تحقیق گسترده‌ای انجام داده‌اید و می‌دانید که کدام مدل DRAM دارد و کدام مدل، DRAMless یا بدون رم است، در نهایت بنچ‌مارک‌ها تعیین‌کننده است. ممکن است عملکرد درایوی بدون DRAM که ارزان‌تر است و عمر مفید آن نیز بیشتر است، در تست و بررسی‌های تخصصی بهتر باشد. در این صورت خرید آن اولویت است.

 DRAM‌ سریع‌تر است یا Host Memory Buffer؟

بعضی از درایوهای SSD حافظه‌ دیگری به اسم HMB دارند که جایگزین DRAM است. عملکرد این نوع SSDها به این صورت است که از حافظه RAM‌ سیستم به عنوان کش برای بهبود عملکرد SSD استفاده می‌کند. البته سرعت این روش به خوبی استفاده از DRAM داخل درایو SSD نیست اما هزینه‌ی درایو SSD را کاهش می‌دهد.

اگر سیستم شما حافظه رم زیادی دارد و محدودیتی در کار نیست، می‌توانید SSD که در مشخصات آن در خصوص کش به حافظه HMB یا Host Memory Buffer اشاره شده را انتخاب کنید.