وقتی مزایا و معایب هارد SSD را بررسی میکنیم، سرعت بسیار بالای آن نسبت به هارد معمولی، جلب توجه میکند. عمر درایوهای SSD در گذشته کمتر از عمر هارد بود اما اکنون عمر متوسط درایوهای SSD قابل قبول است و در صورت استفاده صحیح، حتی بیشتر از هارددیسک است. تفاوت بزرگ، قیمت است. در سالهای اخیر قیمت هارد SSD لپ تاپ و کامپیوتر به مرور کاهش پیدا کرده است و اکنون خرید یک درایو SSD خوب و سریع با ظرفیت 512 گیگابایت، چندان با خرید هارددیسک 512 گیگابایتی متفاوت است.
در حال حاضر نیز بسیاری از افراد هارددیسک برای کامپیوتر خریداری میکنند و این سوال مطرح میشود که آیا خرید هارددیسک ضروری و مقرون به صرفه است یا خیر؟ در ادامه به انتخاب بین SSD و هارددیسک میپردازیم. با ما باشید.
قبل از هر چیز توجه کنید که:
هاردددیسک با SSD متفاوت است، در SSD از تراشههای حافظه استفاده شده، درست مثل فلش درایو USB و رم و کارت حافظه، اما در هارددیسک از دیسک در حال چرخش یا پلاتر و هد استفاده میشود. لذا اصطلاح هارد SSD یکی از اصطلاحات غلط اما متداول است.
SSD چیست و چه کاربردی دارد؟
SSD یکی از انواع حافظه ذخیرهسازی برای کامپیوتر و لپتاپ و سرور است که در آن از تراشههای حافظه و کنترلر استفاده شده است. سرعت SSD نسبت به نوع دیگر حافظه ذخیرهسازی یعنی هارددیسک، بسیار بالاتر است. SSD به شکل درایو معمولی شبیه هارددیسک و به شکل درایوهای کارتی که در اسلات M.2 مادربورد قرار میگیرد و همینطور به شکل کارتهای بزرگتر که داخل اسلات PCIe مادربورد نصب میشود، طراحی شده است.
توجه کنید برای ذخیره کردن فایل و اطلاعات در کامپیوترها، از ۲ نوع حافظه استفاده میشود. نوع قدیمی همان هارددیسک است که مدلها، اندازهها، سرعتها و ظرفیتهای متنوع دارد. برخی از هارددیسکها برای کامپیوتر معمولی مناسب است و برخی برای دوربین مدار بسته طراحی شده است. برخی دیگر برای سرور و برخی برای سیستمهایی با سرعت پردازش بالا طراحی شده و سریعتر است. اما در نهایت سرعت هارددیسک با SSD قابل مقایسه نیست!
سرعت بالا یکی از نیازهای مهم کاربران است. تأثیر SSD در سرعت بالا آمدن ویندوز کاملاً محسوس است. به عنوان مثال اگر به جای یک هارد معمولی، یک SSD ارزان و معمولی نصب کنید، مدت زمان بوت شدن ویندوز ۴ برابر و حتی بیشتر، کاهش پیدا میکند.
تاثیر هارد SSD در بازی نیز قابل توجه است و سرعت بارگذاری مراحل بازی بیشتر میشود. اما دقت کنید که SSD نقش پردازنده گرافیکی را بازی نمیکند. اگر کارت گرافیک سیستم ضعیف باشد و بازی با لگ و تیک فراوان اجرا شود، SSD کمک خاصی نمیکند. لذا فقط حین بازگذاری مراحل، اثر SSD در بازی کامپیوتری قابل توجه است.
قیمت هارد SSD چیست؟
قیمت درایو SSD بسته به ظرفیت و نوع حافظه به کار رفته در آن و همینطور نوع کنترلر، بسیار متنوع است. به عنوان مثال ممکن است یک مدل ارزان و ۱ ترابایتی SSD به شکل کارت کوچک M.2، در سال 1404 حدود ۳.۵ میلیون تومان قیمت داشته باشد در حالی که یک مدل ۱ ترابایتی با حافظه سریعتر و سرعت بیشتر، قیمتی در حد ۸ میلیون تومان دارد. مدلهای ۴ ترابایتی SSD کارتی با قیمت بیش از ۱۰ میلیون تومان به فروش میرسند.
دقت کنید که اگر مادربورد یا لپتاپ شما اسلات M.2 داشته باشد، بهترین گزینه این است که SSD به شکل کارت M.2 بخرید چرا که سرعت آن از درایوهای SSD در ابعاد 2.5 اینچ که درست شبیه هارددیسک کوچک هستند، به مراتب بیشتر است و قیمت آن تفاوت اندکی دارد.
بعضی از افراد برای نقل و انتقال فایل بین کامپیوترها، از پورت USB 3.2 یا USB 4.0 استفاده میکنند که سرعت بالاتری نسبت به USB 2.0 دارد. اگر سرعت کار برایتان مهم است، میتوانید هارد SSD اکسترنال خریداری کنید.
هارد اکسترنال SSD چیست؟!
درایو SSD که به صورت اکسترنال از طریق پورت USB به کامپیوتر متصل شود را اصطلاحاً هارد اکسترنال SSD میگویند که البته عبارت صحیحی نیست و بهتر است به آن SSD اکسترنال بگوییم.
قیمت هارد معمولی کمتر از SSD است
تفاوت قیمت هارددیسک و SSD زمانی که از مدلهای ۵۱۲ گیگابایتی یا ۱ ترابایتی صحبت میکنیم، نسبتاً کم است و میتوان گفت که هارددیسک با توجه به سرعت پایینی که دارد، ارزش خرید ندارد! اما در مورد مدلهای حجیم چطور؟
بهتر است مقایسهی واقعی داشته باشیم: در سال 1404 قیمت هارد SSD لپ تاپ یا کامپیوتر به صورت کارت M.2 با ظرفیت ۴ ترابایت، از حدود ۱۶ میلیون تومان آغاز میشود و مدلهای برتر نظیر سری ۹۹۰ پرو سامسونگ، ۲۵ میلیون تومان هزینه دارد.
اما هارددیسک: هارد ۴ ترابایت اینترنال با ۵ یا ۶ میلیون تومان هزینه به فروش میرسد.
نکتهی جالب توجه در خصوص هارددیسک این است که مدلهای برگشتی کارخانه که به آن ریفر یا ریفربیشد گفته میشود، قیمت بسیار پایینی دارد. این محصولات با توجه به اینکه مدت زمانی بسیار کمی کار کردهاند و صرفاً به دلیل اشکالات کوچک، برای تعمیر به مراکز گارانتی ارجاع داده شدهاند، عملاً عمر مفیدی در حد یک هارد نو دارند. در سال 1404 با هزینهای در حدود ۵ میلیون تومان شاید خرید یک هارد مرجوعی کارخانه با ظرفیت ۱۰ ترابایت نیز امکانپذیر باشد.
با توجه به ارقام ارایه شده، میتوان گفت که قیمت هارددیسک با ظرفیتهای بالا نظیر ۱۰ ترابایت، در حد یک پنجم درایو SSD با همان ظرفیت است.
مقایسه مزایا و معایب هارد SSD و معمولی
تنها تفاوت بین هارد و SSD، سرعت و قیمت نیست. تفاوتهای دیگری نیز وجود دارد:
- در درایو SSD زمان تأخیر در دسترسی به فایل بسیار پایین است. لذا سرعت خواندن و نوشتن تصادفی داده، به مراتب بیشتر از هارددیسک است. البته سرعت خواندن و نوشتن ترتیبی نیز چند برابر هارددیسک است ولیکن مزیت SSD در خواندن و نوشتن تصادفی بستههای کوچک داده، قابلتوجهتر است.
- در درایو SSD قطعات متحرک نظیر دیسک و پلاتر وجود ندارد، لذا نسبت به سقوط و ضربه مقاومتر است.
- عمر درایو SSD به میزان نوشتن داده بستگی دارد ولیکن عمر هارددیسک بیشتر با مدت زمان روشن بودن آن متناسب است.
- وزن SSD به خصوص انواع مدرن و کارتی، به مراتب کمتر از هارددیسک است.
- درایو SSD کارتی از نظر ابعادی بسیار کوچکتر از هارددیسک است.
- فایلهای درایو SSD که مدت طولانی روشن نشده باشد، احتمال خرابی بیشتری نسبت به فایلهای روی هارددیسکی که چند سال روشن نشده، دارد.
- هارددیسک بر اساس خاصیت مغناطیسی کار میکند و لذا قرار گرفتن آن در مجاورت آهنربا و انواع موتور الکتریکی مشکلساز است در حالی که SSD کمتر تحت تأثیر قرار میگیرد.
هارد دیسک بخریم یا SSD؟
به طور کلی زمانی که به حافظهای بسیار حجیم برای ذخیره کردن فایلهایی نظیر فیلم و ویدیوی 4K یا بازیهای کامپیوتری امروزی نیاز داشته باشید، هارددیسک گزینهی بهتری است. سرعت نقل و انتقال فایل به مراتب کمتر از SSDهای کارتی است ولیکن مسأله این است که فقط گاهی اوقات بازی و فیلم جدید روی هارد کپی میکنید.
میتوانید هارددیسک اینترنال بخرید و داخل کیس وصل کنید اما اگر لپتاپ داشته باشید، محدودیت تعداد و ابعاد هارددیسک وجود دارد و به ناچار باید سراغ هارد اکسترنال بروید.
نکتهی جالب این است که میتوان با استفاده از باکس هارد که محفظهای برای قرار دادن هارد یا SSD اینترنال است، آن را به درایو اکسترنال تبدیل کرد. باکس هارد و SSD انواع مختلفی دارد و سرعتها متفاوت است.
در مقابل زمانی که سرعت و تأخیر در دسترسی اهمیت پیدا میکند، SSD کارتی بهترین انتخاب است. اما اگر مادربورد لپتاپ یا کامپیوتر شما پورت M.2 نداشته باشد چطور؟ در این حالت نوبت به SSD با پورت SATA و در واقع درایوهای SSD قدیمی میرسد.
همانطور که اشاره کردیم برای نقل و انتقال سریع فایل بین کامپیوترها میتوانید یک هارد SSD اکسترنال با ظرفیت کم داشته باشید و در کنار آن یک هارددیسک حجیم ریفر خریداری کنید.
howtogeekسیارهی آیتی