تنظیمات اپ دوربین در گوشی‌های امروزی، متنوع‌تر و کامل‌تر شده است. اکنون سازندگان گوشی روی افزایش مگاپیکسل و در حقیقت کوچک‌تر کردن پیکسل‌ها مانور نمی‌دهند بلکه رقابت در ارایه‌ی کیفیت بهتر و تنظیمات پیشرفته و مفید است.

مثلث عکاسی که شامل ISO و زمان شاتر و قطر دریچه‌ی دیافراگم یا دیافراگم نسبی است، در عکاسی بسیار مهم است و باید بسته به شرایط روشنایی محیط، شدت حرکت سوژه و اجسام و همین‌طور نیاز به فوکوس، سه فاکتور اصلی را تنظیم کرد.

در این مقاله نگاهی مجدد به رئوس مثلث عکاسی خواهیم داشت و تنظیمات پیشنهادی برای شرایط مختلف را مرور خواهیم کرد. عکاسان حرفه‌ای موبایل با ما همراه شوید تا حرفه‌ای‌تر عکاسی کنیم.

مثلث عکاسی چیست و برای عکاسی در شرایط کم‌نور، صحنه‌های پرتحرک و فوکوس روی بخشی خاص چه باید کرد؟

منظور از مثلث عکاسی، سه کمیت حساسیت نورسنجی یا ISO، زمان شاتر یا سرعت شاتر و قطر دیافراگم که نسبت به فاصله‌ی کانونی بیان می‌شود و لذا برخی با بیان عدد F به آن اشاره می‌کنند، است. در شرایط مختلف می‌توان این سه کمیت را در دوربین‌های DSLR و همین‌طور نیمه‌حرفه‌ای، تنظیم کرد و به نتیجه‌ی مطلوب رسید.

به عنوان مثال اگر روشنایی کم باشد و حرکت سریعی نیز در محیط وجود نداشته باشد، می‌توان زمان جذب نور یا همان Shutter Speed را که بر حسب ثانیه بیان می‌شود، افزایش داد. در تاریکی شب و عکاسی از ستارگان، زمان شاتر ۳۰ ثانیه و حتی بیشتر، مرسوم است!

در شرایط پرنوری که سوژه حرکت سریعی دارد، به عنوان مثال عکاسی از خودروها در جاده، زمان شاتر کمتر انتخاب می‌شود تا حرکت سوژه عکس را مات نکند! زمانی که روشنایی کم باشد و سوژه متحرک باشد هم می‌بایست ISO را افزایش داد چرا که افزایش زمان جذب نور، با مات شدن سوژه‌های متحرک همراه است.

برای مات کردن یا بلور کردن پس‌زمینه یا پیش‌زمینه و در حقیقت فوکوس روی بخشی از منظره‌ی روبروی دوربین، می‌بایست قطر دیافراگم را بیشتر کرد یا به عبارت دیگر، عدد F را کوچک کرد:

دوربین گوشی‌های امروزی ممکن است از نظر رزولوشن شبیه به محصولات ۱۰ سال پیش باشد اما در حقیقت حسگر به کار رفته بزرگ‌تر و باکیفیت‌تر و همین‌طور لرزش‌گیر آپتیکال و دیجیتال پیشرفته‌تری در محصولات مختلف به کار رفته است. حتی دوربین دوگانه هم در محصولات رده‌اول و میان‌رده، تدریجاً متداول می‌شود.

با استفاده از دوربین دوگانه می‌توان زوم کرد و در برخی محصولات، عکس‌هایی با فوکوس قابل‌تغییر گرفت!

برای عکاسی حرفه‌ای از اپ‌های حرفه‌ای استفاده کنید

به عبارت دیگر یک عکاسی حرفه‌ای مدام با سه کمیت اصلی سروکار دارد. در اندروید و آیفون، ممکن است اپلیکیشن اصلی دوربین که سازنده طراحی کرده، از نظر سرعت اجرا و قابلیت‌های عکاسی خودکار عالی باشد اما معمولاً تمام تنظیمات عکاسی دستی، به راحتی و به صورت کامل در اختیار کاربر قرار نمی‌گیرد. به همین علت است که باید اپ‌های رایگان و قدرتمندی که برای عکاسی حرفه‌ای طراحی شده را چند روزی امتحان کرد.

طبعاً برای عکاسی سلفی یا عکاسی سریع از سوژه‌هایی ناگهانی و به زبان دیگر، شکار صحنه‌ها، اپلیکیشن اصلی دوربین که سازنده روی گوشی و تبلت نصب کرده، بهترین گزینه است اما در عکاسی حرفه‌ای، بهتر است از اپلیکیشنی استفاده کنید که کنترل کامل‌تری روی مثلث عکاسی و پارامترهای دیگری مثل White Balance یا توازن رنگ سفید داشته باشید.

تنظیمات پیشنهادی برای عکاسی توسط دوربین گوشی‌ها در شرایط مختلف

اما به موضوع اصلی برسیم و تنظیمات پیشنهادی را به کاربران حرفه‌ای که با مفهوم ISO و Shutter Speed و F-number آشنایی دارند، بررسی کنیم.

تصویر زیر یک راهنمای ساده و عالی برای عکاسان است: ردیف اول فوکوس و ردیف دوم اثر حرکت و ردیف سوم میزان نویز که با افزایش ISO بیشتر می‌شود را نشان می‌دهد:

تنظیمات عکاسی حرفه‌ای با دوربین گوشی‌ها و تبلت‌های امروزی

به عنوان مثال اگر بخواهیم از شخصی در محیط روشن روز عکاسی کنیم به طوری که کوه دوردست و اجسام نزدیک همگی در فوکوس کامل باشند، اگر حرکت شخص و اجسام دیگر کم باشد، حالت اول از سمت چپ مناسب است: عدد F روی ۳۲ تنظیم می‌شود و به عبارت دیگر دیافراگم نسبی بسیار کوچک و در حد F/32 است. حساسیت نورسنجی با توجه به روشنایی کافی روی ۵۰ واحد تنظیم می‌شود و سرعت شاتر نیز با توجه به حرکات موجود در محیط، ۱/۱۰۰۰ ثانیه پیشنهاد می‌شود.

شاید F/32 در تنظیمات دوربین شما موجود نباشد یا حسگر دوربین شما کوچک باشد و به روشنایی بیشتری نیاز داشته باشد، بهتر است از حالت‌های وسط استفاده کرد. به عنوان مثال F/5.6 به همراه زمان شاتر ۱/۳۰ ثانیه و حساسیت نورسنجی ۱۶۰۰ واحد. همان‌طور که در ردیف دوم مشاهده می‌کنید، زمان شاتر ۱/۳۰ ثانیه‌ای موجب می‌شود که سوژه‌های متحرک کمی مات شوند.

در عکاسی با دوربین گوشی‌ها، ردیف اول تقریباً بی‌معنی است چرا که دیافراگم نسبی در دوربین گوشی‌ها، ثابت است و دریچه کوچک و بزرگ نمی‌شود. عمق میدان نیز زیاد است و به عبارت دیگر نمی‌توان به راحتی روی بخشی خاص فوکوس کرد. لذا معمولاً مات کردن زمینه، در حد کمتری امکان‌پذیر است مگر آنکه از قابلیت‌های دیجیتال و پردازش تصویر استفاده کنیم و به عبارت دیگر با ویرایش کردن عکس، سوژه را از پس‌زمینه‌ی مات جدا کنیم.

اما دو مورد بعدی در دوربین‌های گوشی و تبلت نیز قابل تنظیم است. می‌توان برای عکاسی در محیط روشن روز از زمان شاتر ۱/۱۰۰۰ ثانیه و حساسیت نورسنجی ۵۰ واحد استفاده کرد و در عین حال می‌توان برای محیط کم‌نور از زمان شاتر چند ثانیه‌ای به همراه حساسیت ۲۰۰ واحد و بیشتر استفاده کرد. توجه کنید که حساسیت نورسنجی در اغلب اپلیکیشن‌های ساده برای عکاسی، به صورت خودکار تنظیم می‌شود. بنابراین باید از اپ‌های عکاسی حرفه‌ای استفاده کرد.