تعمیر کردن ایرفون یا هندزفری که صدای آن قطع شده، کار سادهای است و معمولاً با وجود یک فیش و ابزار لحیمکاری میتوان این کار را انجام داد. اگر یک مولتیمتر دیجیتال ارزانقیمت در اختیار داشته باشید هم تشخیص سوختگی بلندگو ساده میشود.
مهمترین علت خرابی هدفونها و هدستها، کشیده شدن سیم و یا خمیده شدن سیم در محل اتصال به جک ۳.۵ میلیمتری است که با تعویض فیش و یا واشکافی فیش و لحیمکاری دقیق، میتوان مشکل را برطرف کرد. در ادامه به روش تعمیر هدفون، ایرفون و هندزفری خرابشده میپردازیم. سیارهی آیتی را برای یادگیری تعمیرات سختافزاری دنبال کنید.
توجه کنید که منظور از Earphone یا Earbud، هدفونی است که درون گوش قرار میگیرد. هندزفری علاوه بر هدفون، میکروفون نیز دارد و هدست از نظر عملکردی مثل هندزفری است اما از نظر ابعادی بزرگتر است و روی سر کار استوار میشود. معمولاً هندزفری را در مورد گوشیها به کار میبرد و هدست را در مقال گیمینگ و سختافزار استفاده میکنند اما گاهی این واژهها به جای هم استفاده میشود.
دلایل خرابی هدفون، ایرفون، هدست و هندزفری
سه دلیل اصلی خراب شده هندزفری یا ایرفون موارد زیر است:
- پارگی و زدگی سیم در مجاورت فیش اتصال به وسایل
- پارگی سیم به دلیل کشیده شدن در نقطهای نامشخص
- سوختن سیمپیچ ظریفی که در بخش درایور یا همان بلندگو به کار رفته است
بیشتر مواقع کاربر سیم هدفون را به شکلی قرار میدهد که در محل اتصال سیم به فیش، پارگی ناقص و پس از مدتی پارگی کامل اتفاق میافتد و صدا به طور کامل قطع میشود. البته دو بلندگوی چپ و راست همزمان از کار نمیافتد بلکه معمولاُ یکی دچار قطعی صدا میشود. ممکن است پارگی سیم در نقطهای نامشخص اتفاق افتاده باشد و حتی ممکن است بلندگو سوخته باشد که البته احتمال مورد آخر، کمتر است.
توجه کنید که هندزفریها و ایرفونهای امروزی معمولاُ جک ۳.۵ میلیمتری دارند و جک ۲.۵ میلیمتری بسیار کمکاربرد است. به این ترتیب میتوان هندزفریهای امروزی را به وسایل مختلف مثل گوشی و تبلت و حتی کامپیوتر و لپتاپ متصل و استفاده کرد. هندزفری با توجه به اینکه دارای میکروفون است، فیش آن سه خط تیره دارد و در حقیقت ۴ بخشی است در حالی که هدفونها فیش استریو که دو خطی یا سه بخشی است، دارند.
وسایل لازم برای تعمیر هدفون، ایرفون، هدست و هندزفری خراب
وسایل زیر برای تعمیر کردن ضروری است:
- وسیلهای مثل سیمچین یا کاتر (موکتبر) برای برش سیم و شکافتن فیش
- مولتیمتر
- هویه برای لحیمکاری
- قطع یا سیم لحیم و روغن لحیم
- ترکیب اپوکسی یا چسبی محکم مثل چسب ۱ ۲ ۳
اگر مقداری شیرینگ که روکش حرارتی است با گرما جمع میشود، در اختیار داشته باشید و در نهایت با گرما، آن را دور محل لحیمکاری محکم کنید، بهتر است ولیکن بدون روکش حرارتی هم میتوان با استفاده از چسب معمولی این کار را انجام داد.
در مراحل تعمیرکاری هدفون و هدست و هر وسیلهای که در آن سیم لاکی به کار رفته، برای لخت کردن سیم لاکی و از بین بردن روکش بسیار نازک آن، میتوان هویه را قلعاندود کرد به طوری که یک قطره قلع مذاب از آن آویزان باشد و سپس نوع سیم لاکی را از قطع مذاب چند مرتبه عبور داد.
قطعی سیم در بلندگوها و بررسی سلامت درایور
اگر مطمئن هستید که سیم به دلیل کشیده شدن در محل اتصال به فیش دچار پارگی شده، نیازی به باز کردن بخش بلندگو نیست چرا که این بخش معمولاً بسیار ظریف است و باز کردن آن مشکل یا حتی غیرممکن است.
اما در حالت کلی میبایست ابتدا بررسی کرد که درایور به دلیل سوختگی سیمپیچ آن، نسوخته باشد. بنابراین درایوری که بیصداست را باز کنید. مولتیمتر را در حالت سنجش مقاومت (اهم) قرار دهید. سیم مثبت و منفی را به دو پایانهی درایور متصل کنید. اگر سیمپیچ سالم باشد و بلندگو خراب نشده باشد، مقاومت اندازهگیری شده حدود ۱۶ اهم یا ۳۲ اهم خواهد بود.
پس از اطمینان از سلامت بلندگو، بررسی کنید که دو رشته سیم لاکی ظریفی که وارد بخش بلندگو شده، به دو پایانه متصل است یا خیر. اگر یکی از سیمها قطع شده، با استفاده از هویه و مقدار کمی قلع و صدالبته روغن لحیم، مشغول اتصال مجدد آن شوید.
طبعاً اگر هر دو بلندگوی چپ و راست بیصدا شده باشد، باید مراحل را در مورد هر دو انجام داد.
تعمیر سیم هدفون در محل اتصال به فیش هدفون
سیم را در محل نزدیک به فیش آن قطع کنید و با استفاده از کاتر و سیمچین، جک هدفون را واشکافی کنید تا در نهایت به سه اتصال جداگانهی آن برسید و هر سه برای لحیمکاری در دسترس باشند.
هدست و هندزفری که دارای میکروفون است، ۴ نقطه برای اتصال سیمها دارد. هدفون و ایرفون سه نقطهی اتصال دارد.
اگر در این مرحله موفق نبودید و جک هدفون به گونهای است که کاملاً از بین رفته و نمیتوان لحیمکاری انجام داد، بهتر است از یک جک هدفون آماده استفاده کنید که کمی بزرگ است اما سه پایانهی آن سالم و با فاصلهی نسبتاً زیاد است. بنابراین به راحتی میتوان لحیمکاری کرد.
تصویر زیر یک نمونه فیش هدفون استریو است که بخش پلاستیکی آن به صورت پیچی است و به راحتی باز میشود و میتوان به جای فیش هدفون از آن استفاده کرد.
توجه کنید که در مورد هندزفریها باید از فیش سمت راست که ۴ بخشی استفاده کرد و در مورد هدفونها که فاقد میکروفون هستند، فیش سمت چپ که سهبخشی است، کاربرد دارد.
اتصالات جک هدفون و هندزفری
بخشهای جک هدفون که فاقد میکروفون است، به این صورت است:
- نوک فیش هدفون برای بلندگوی چپ است.
- بخش دوم برای بلندگوی راست است.
- بخش بزرگتر و ابتدای فیش نیز زمین محسوب میشود که مشترک است، به عبارت دیگر یک سیم از هر دو بلندگو، به صورت مشترک به بخش بزرگ متصل میشود.
بیشتر هدفونها دارای کنترل ولوم هستند. در این صورت ۴ رشته سیم بلندگوی چپ و راست در اواسط کابل ارتباطی وارد آن شده و پس از آن سه سیم وجود دارد.
و در مورد هندزفریها:
- نوک فیش هندزفری و هدست برای بلندگوی چپ است.
- بخش دوم برای بلندگوی راست است.
- بخش سوم معمولاً زمین یا اتصال مشترک است.
- بخش بزرگ و انتهایی معمولاً محل اتصال میکروفون است.
البته بخش سوم و چهارم بسته به برند متفاوت است و ممکن است در برخی مدلها و محصولات، برعکس باشد.
رنگهای سیمهای هدفون و هندزفری
و رنگهای متداول سیمهای هدفون:
- رنگ مشکی یا نقرهای و یا طلایی که گاهی ضخیمتر از سیمهای دیگر است، همان سیم زمین یا Ground یا سیم مشترک یا Common است.
- سیم سبز برای بلندگوی چپ است که باید به پایانهی متصل به نوک فیش لحیم شود.
- سیم قرمز نیز مخصوص بلندگوی راست است که باید به پایانهی متصل به بخش دوم لحیم شود.
و رنگهای سیمهای هندزفری یا هدست:
- رنگ مشکی یا نقرهای و یا طلایی، که گاهی ضخیم و گاهی دو یا سه سیم مجزا است، سیم زمین یا مشترک است.
- سیم سبز برای بلندگوی چپ است که باید به پایانهی متصل به نوک فیش لحیم شود.
- سیم قرمز مخصوص بلندگوی راست است که باید به پایانهی متصل به بخش دوم لحیم شود.
- سیم قرمزآبی یا گاهی سیم آبی نیز مربوط به میکروفون
اگر جای سیم بلندگوی چپ و راست برعکس باشد، با تست کردن صدا میتوان به راحتی متوجه شد و سیمها را جابجا کرد.
پس از انجام لحیمکاری، با استفاده از ترکیب اپوکسی یا چسب ۱ ۲ ۳، سیمهای لاکی ظریف را روی فیش ثابت کنید و در نهایت با استفاده از شیرینگ حرارتی و حرارت دادن به آن از طریق سشوار صنعتی، فیش را زیبا و محکم کنید.
اگر از فیش آماده و یدکی استفاده کرده باشید، کار سادهتر است ولیکن دقت کنید که سیم را با گره زدن یا با استفاده از چسب، ضخیم کنید تا درون کاور فیش محکم شود. به این ترتیب اگر سیم کشیده شود، فشار وارد شده روی رشتههای ظریف سیم لاکی وارد نمیشود.
تعمیر هدفون یا هدستی که سیم آن در اواسط مسیر پاره شده است
تشخیص محل پارگی کامل بسیار مشکل است، بنابراین به محض اینکه پارگی ناقص اتفاق افتاد، محل پارگی را شناسایی کنید. برای شناسایی محل پارگی میتوان نقطهای از سیم را با دو دست گرفت و سیم را در جهتهای مختلف خم و زاویهدار کرد. توجه کنید که باقی مسیر ثابت باشد و حرکت نکند. اگر صدا قطع و وصل شود، مشخص است که پارگی در همان نقطه اتفاق افتاده است.
مرحلهی بعدی ساده و روشن است، کافی است چند سانتیمتر از طول سیم در اطراف محل پارگی را قطع کنید و رشتههای سیم لاکی را از دو بخش خارج کرده و در نهایت بخش قبل و بعد از محل پارگی را با لحیمکاری و با استفاده از چسب ۱ ۲ ۳ یا شیرینگ حرارتی، متصل و محکم کنید.
سیمهای ترکیبی آبی-طلایی و قرمز-طلایی و غیره
در برخی هندزفریها و هدستها، بیش از ۴ سیم موجود است. برخی سیمها دورنگ هستند که یک رنگ طلایی و دیگری رنگی مثل آبی یا قرمز و یا سبز است. معمولاً این سیمهای دورنگ، گراند یا زمین مدار محسوب میشوند. لذا میتوانید این سیمها را یکی کرده و به بخش سوم فیش لحیم کنید.
سلام من هدفون سیمدار somic st_818دارم چطور باز میشه یه حالت چرخشی داره گوشیش
سلام .میکروفون هندزفری قابل تعمیر هست عایا؟
سلام
خیلی باز کردنش به دلیل ظرافتی که داره سخته. خرابی هم معمولاً نداره مگه اینکه سیم و اتصالاتش مشکل داشته باشه. به هر حال تعویض کردنش یکم سخته.
من یک هندز فری s7 دارم سیم هتش از باندش قطع شد باید اون رو دور بندازیم یا قابل تعمیر است
سلام
قبل از دور انداختن تلاش کنید که باز کنید ولی خیلی ظریفه و باز کردن سخت!
سلام
من هدفونم صدا ازش نمیاد
باید چه کار کنم؟
سلام
روش تعمیر و تعویض فیش رو توضیح دادیم در مقاله. البته سیم هم ممکنه خراب شده باشه و نیاز به تعویض داشته باشه.
با عرض سلام و خسته نباشین من میخواستم با سیم هندزفری یک افزایش دهنده طول سیم هندزفری بسازم و الان نمیدونم چجوری باید سیم هارو به فیش مادگی وصل کنم اگه امکانش هست یک راهنمایی بکنید.
مرسی از سایت خوبتون.
سلام من هندزفریم 8تا سیم داره!!
سلام سیم هدفون من مشکلی نداره ولی جکش شکسته چیکار باید کنم ؟؟
سلام
خب جک هدفون که پیدا میشه تو بازار. تهیه کنید و سیمها رو یا بر اساس رنگ، یا با سعی و خطا چک کنید که چه حالتی درسته و لحیم کنید.
سلام سیسم هدفون من پردم گلزش زده و الان فقط از یهدبلنگوش صدا در میاد
کجا میتونم سیم هدفون نیپو مدل ۳۰ رو پیدا کنم یا حتی درستش کرنم
سلام
سیم هدفون به این صورت نیست که مدل خاصی رو بشه پیدا کرد! باید یه سیم جایگزین پیدا کنید که همون کارو انجام بده.
سلام
من هدفون سونی دارم و باتریش رو عوض کردم و باتری در گوشی از هدفون قرار داره که مدار توش نیست
یعنی باتری و مدار باهم در یک گوشی قرار ندارند
پس از عوض کردن متوجه شدم که یک سیم به رنگ قرمز و نارنجی به هیچ جایی وصل نیست.
دو تا سیم بلندگوی هدفون به رنگ های آبی و سبز بر سر جای های خود وصل هستند
و سیم های مربوط به باتری که رنگ قرمز و نارنجی دارند هم به باتری وصل هستند
ولی یه سیم نارنجی و قرمز به هیجان وصل نیست،می خواستم بدونم که به کجا باید وصل بشه،به باتری؟
و هدفون به خوبی کار می کنه
از هر دو بلندگو صدا میاد
ولی یهو می بینی موقع گوش دادن هنگ می کنه و هیچکدومدکمه هاشم کار نمی کنه
آیا می تونن مربوط به اون سیم قرمز و نارنجی باش
سلام
فکر میکنم سیمی باشن که به زمین مدار وصل میشن و در واقع سیم ولتاژ ۰ هستن ولی ممکنه هم این جور نباشه. به نظرم بهتره شانسی به جایی وصل نکنید! مثلاً به زمین مدار لحیم کنید ممکنه اتفاق بدی بیافته و چیزی آسیب ببینه.
سلام
من حدود ۳ ماهی هست ک هندزفری Y61 خریدم ولی امروز داشتم آهنگ گوش میکردم هندزفری سمت چپ قطع شد و هر کاری ک کردم درست نشد
میشه کمکم کنین من بابت این هندزفری پول دادم و خیلی زود ک خراب بشع
سلام من یه هدفونه دو سوکته دارم یکی از سوکت هاش کنده شده و از نوعه TRSهست و به دنبال یک فیش تی ار اس یا همون دوخط هستم از نوعه پیچیش که در بالا ازش عکس گذاشتید ولی نمیدونم از کجا بخرم سایتی یا مغازه ای میشناسیم که داشته باشه
سلام
اگه تهران هستید جمهوری پاساژ عباسی و امجد از این جور چیزا پیدا میشه احتمالاً. جای دیگری نمیشناسم.
سلام میکروفون هندزفری من نویز تولید میکنه چجوری میتونم درستش کنم
سلام من هندزفری ام را از جای بلندگوش باز کردن که تمیزش کنیم دیدم کلا نیمش کنده شد ایا قابل تعمیر و هزینش چه قدره
سلام
نمیشه دقیق گفت. باید از نزدیک بررسی بشه. هندزفریها تو کامنتهای قبلی گفتم که ظریف هستن و بعضاً اصلاً نمیشه باز کرد! موقع باز کردن خرابتر میشه در واقع.
سلام
میشه بگید که کدوم قسمت از فیش های بالا فاز محسوب میشود وکدام برای میکرفون
سلام خسته نباشید من هندسفری بلوتوثی a15دارم و چهارتا از سیم هاش قطع شده که جایی ک قبلا اون چهار تا سیم لحیم بودن نوشته L-/L+/B-/B+
و اون چهارتاسیم هم به رنگه قرمز سبز آبی و نارنجی هستن
اگه میشه راهنمایی کنید که هرکودوماز سیم هارو کودوم قسمت باید لحیمکنم ممنوم
سلام وقتتون بخیر
هندزفری من قسمتی که دوتا سیم چپ و راست به کابل اصلی وصل میشن خراب شده.. بلندگوهای هرکدوم سالمه، اما نمیدونم کدوم رنگ هارو به هم وصل کنم رنگ سمت راست: قرمز، طلایی، سبز و آبی
سمت چپ: قرمز و طلایی
کدومارو به هم وصل کنم؟ کدومارو به کابل اصلی؟
سلام
در مورد سیمها رنگها گاهی استاندارد نیست و جز با مولتیمتر و تست کردن، نمیشه گفت سیمها چطوری باید لحیم بشه که صحیح باشه. البته میشه سعی و خطا کرد، معمولاً اتفاق بدی نمیافته و چیزی نمیسوزه ولی وقت گیره.
سلام یه هدفون تسکو th 5330 دارم همینجور چراغش مونده روشن هیچکاری نمیکنه باید چیکارش کنم؟
سلام
اگه راحته باز کردنش، میشه باز کرد و باتری رو قطع و دوباره وصل کرد. البته صبر کنید شارژ باتری تموم بشه امنتره! ولی به هر حال اگه با قطع یا تموم شدن شارژ باتری، بعدش باز اینجوریه باید ببرید پیش تعمیرکار.
سلام هنزفری بلوتوث دارم بعد این افتاد توش یک چیزی لق میزنه نمیدونم چیکار کنم شیائومی می ترو وایرس هست
سلام
با احتیاط استفاده کنید شاید چیز مهمی نباشه ولی اگه باتری باشه، بالاخره با تکون تکون خوردن سیمش جدا میشه و باید باز بشه و سیم لحیم بشه از نو.
سلام من هدفونم وقتی میزنم شارژ شارژ میشه ولی میخوام روشن کنم روشن نمیشه بازشم کردم سیماش هیچ کدوم پاره نشده بودن اگه میشه بگین چیکار کنم.ممنون
سلام
ممکنه دکمهی پاور خراب شده باشه و ممکنه آیسی خراب شده باشه. باید ببرید پیش تعمیرکار. البته قبلش با مولتیمتر دکمهی پاور رو تست کنید سالم باشه.
سلام من یه هندزفری کولومن خریدم و بعد دو هفته از جای جکش قطع و وصل میشد صدا (البته صدای خواننده نمیومد ولی بقیه اوکی بود )و الان ک باز کردم و دوباره لحیم کردم صدا واضح میاد ولی صدای چپ و راست رو تشخیص نمیده و مشکل من هم همینه چون پابجی موبایل بازی میکنم و سه تا سیم دارع . قرمز سبز و آبی و میخواستم بدونم نوک فیش که سیم سبز میخوره از جایی ک لحیم میشه اولشه وسطه یا جای دیگه …ممنون میشم جواب بدین
سلام
همونجور که در بخش نظرات قبلاً گفتم، استاندارد قطعی وجود نداره و نیاز به سعی و خطا یا تست کردن با مولتیمتر هست.