شکستن صفحه نمایش و ترک برداشتن و خورد شدن کامل صفحه نمایش یکی از مشکلات اساسی کاربران موبایل و تبلت است. گاهی اوقات سقوط از ارتفاع کم هم موجب ترک برداشتن می‌شود. اگر اقبال خوبی داشته باشید، شاید چند ترک جزئی روی صفحه ظاهر شود و لایه‌ی لمسی یا تاچ اسکرین درست کار کند. اما گاهی بخشی از صفحه نمایش لمسی کار نمی‌کند و گاهی حتی لایه‌ی LCD که تصویر را نمایش می‌دهد، آسیب می‌بیند و حتی ممکن است نمایشگر به کلی از کار بیافتد.

در هر صورت اگر مشکل کوچک نباشد، باید برای تعویض صفحه نمایش یا تاچ و یا هر دو اقدام کنید. در این مقاله به اصول و نکات کلی پیرامون تعمیرات صفحه نمایش گوشی‌ها می‌پردازیم.

هزینه تعویض صفحه نمایش و تاچ اسکرین

تعویض صفحه نمایش گوشی معمولاً کار پرهزینه‌ای است. در مورد برخی گوشی‌ها هزینه‌ی تعویض صفحه نمایش و تاچ اسکرین حتی در حد نصف یا دو سوم قیمت گوشی نو است! البته این در حالتی است که تعویض را به مراکز تعمیرات تخصصی بسپارید. اگر خودتان در این زمینه مهارت داشته باشید، هزینه در حد یک سوم قیمت گوشی و گاهی کمتر خواهد شد. قیمت تاچ اسکرین معمولاً پایین‌تر از LCD است، لذا اگر فقط تاچ اسکرین خراب شده باشد، هزینه باز هم کمتر خواهد بود.

توصیه می‌کنیم که اگر ترک‌ها موجب از کار افتادن نمایشگر یا خرابی تصویر نشده، از تعویض نمایشگر گوشی‌های قدیمی صرف‌نظر کنید و تا خرید گوشی بعدی صبر کنید.

آموزش تعویض صفحه نمایش و تاچ اسکرین گوشی

نکته‌ی مهم این است که لایه‌ی تصویر و تاچ اسکرین در برخی گوشی‌ها مجزا است و حتی به سادگی جدا می‌شود. در این صورت تعویض کردن لایه‌ی تاچ یا گلس روی تاچ و ال‌سی‌دی، هزینه‌ی نسبتاً پایینی دارد. به علاوه تعویض آن برای استفاده‌ی کامل از گوشی ضروری است. بنابراین بهتر است در این رابطه جستجو و تحقیق کنید و اگر امکان تعمیر با هزینه پایین وجود دارد، اقدام کنید.

در مورد تبلت‌ها هم وضعیت مشابه است. شاید تعمیر کردن صرفه‌ی اقتصادی داشته باشد و شاید بهتر باشد که از تعمیر صرف‌نظر کنید.

حفظ حریم خصوصی و فایل‌های شخصی یا کاری

نکته‌ی دیگر در تعمیر صفحه نمایش و تاچ اسکرین، مقوله‌ی حفاظت از حریم خصوصی است. برخی کاربران روی حافظه‌ی گوشی اطلاعاتی ذخیره می‌کنند که شخصی است یا به شغلی مربوط می‌شود که حفاظت اطلاعات در آن بسیار مهم است. در این صورت سپردن تعمیرات نمایشگر به مراکز تعمیرات تخصصی تصمیم درستی نیست چرا که هر نوع سوء استفاده‌ای محتمل است. در این حالت چند راهکار پیش روی شماست:

  • اگر می‌توانید گوشی را به کامپیوتر متصل کنید و اطلاعات را جابجا کنید، این کار را انجام بدهید.
  • اگر قابلیت ریست فکتوری و در واقع بازگشت به تنظیمات کارخانه با استفاده از کلیدهایی مثل پاور و ولوم بالا و ولوم پایین وجود دارد، این کار را انجام بدهید. در این صورت تمام فایل‌های شخصی و شغلی حذف می‌شود اما بهتر از فاش شدن اطلاعات و اسرار است.
  • اگر خودتان در زمینه‌ی باز و بسته کردن گوشی و تبلت مهارت دارید یا شخص مورداعتمادی در این زمینه تبحر دارد، تعمیرات را به مراکز تعمیرات تخصصی واگذار نکنید، حتی اگر عجله دارید!

خرید صفحه نمایش و تاچ اسکرین مناسب

فروشگاه‌های اینترنتی و مغازه‌های زیادی در عرصه‌ی فروش تاچ اسکرین و نمایشگر فعالیت می‌کنند اما همه‌ی محصولات موجود، اصل نیست. برخی نمایشگرها از گوشی‌های خراب جدا شده و شاید بسته‌بندی شکیل و خوبی داشته باشد اما به هر حال عمر مفید نمایشگرها چند سال است. اگر نمایشگر دسته دوم تهیه کنید، پدیده‌ی سوختگی پیکسل و نیمه قهوه‌ای شدن بخش‌هایی از نمایشگر، زودتر اتفاق می‌افتد.

محصولات نو هم با قیمت‌های مختلف در بازار به فروش می‌رسد. برخی مدل‌ها با وجود اینکه اصل نیست، با قیمتی در حد قطعات اصلی به فروش می‌رسد!

با توجه به قیمت در مورد کیفیت و اصل بودن محصول، قضاوت نکنید.

با توجه به نکات فوق روشن است که باید نمایشگر و تاچ و گلس را از فروشگاه‌هایی خریداری کنید که سابقه‌ی خوبی دارند و حتی برای محصولات، گارانتی معتبر ارایه می‌کنند.

آموزش تعویض صفحه نمایش و تاچ اسکرین گوشی

در خرید قطعات دقت کنید که مدل گوشی را دقیقاً چک کنید چرا که ممکن است برای یک مدل گوشی که چند گونه دارد، چند نوع نمایشگر و تاچ اسکرین موجود باشد. محل کابل تخت یا به اصطلاح فلت ممکن است در این مدل‌ها متفاوت باشد و در نتیجه نمایشگری که با بی‌دقتی خریداری کرده‌اید، به بورد داخل گوشی شما به درستی متصل نمی‌شود و حتی در صورت اتصال، تصویر نمی‌دهد!

وسایل لازم برای تعویض پنل نمایشگر گوشی

معمولاً وسایل زیر برای تعویض صفحه نمایش و تاچ اسکرین ضروری است:

  • پیچ‌گوشتی ریز در اندازه‌ها و با سری‌های چهارسو، ۶ گوش و دوسو و گاهی ۵ گوش
  • پیک پلاستیکی و گاهی فلزی (شبیه پیک گیتار)
  • اسپاجر پلاستیکی یا گاهی فلزی (شبیه پیچ‌گوشتی نوک تیز و پهن)
  • موچین یا پنس (برای گرفتن کابل و اجسام ریز)
  • قلموی ظریف و نرم و الکل یا تینر فوری
  • چسب مخصوص نمایشگر و تاچ اسکرین
  • سشوار معمولی یا سشوار صنعتی که دمای بالاتری دارد
  • مایع حلال چسب

قیمت اغلب ابزارها نسبتاً پایین است اما می‌توانید برخی موارد را جایگزین کنید. به عنوان مثال به جای اسپاجر می‌توانید از کارت‌های اعتباری منقضی شده یا کارت‌های مخصوص بازی‌ها استفاده کنید که جنس محکمی دارند. در واقع برای باز کردن لایه‌ها‌ی گوشی، می‌توانید از کارت‌های نازک مقوایی یا کارت‌های پلاستیکی هم استفاده کنید.

اصول تعویض LCD و تاچ اسکرین

راهنمای کلی برای تعویض نمایشگر تمام گوشی‌ها و تبلت‌ها وجود ندارد. در واقع تنوع مدل‌ها و روش باز و بسته کردن بسیار زیاد است. البته اگر حوصله کنید و در سایت‌هایی مثل یوتیوب جستجو کنید، احتمالاً ویدیوی آموزش باز کردن گوشی و حتی ویدیوی تعویض نمایشگر گوشی خویش را پیدا می‌کنید، به خصوص اگر از محصولات محبوب رده اول باشد.

استفاده از ویدیوهای آموزشی به خصوص برای مبتدیان کاملاً ضروری است! در واقع حتی اگر بسیار باحوصله و بادقت باشید، باز و بسته کردن دیوایس ظریفی مثل گوشی یا تبلت، نیازمند تجربه است.

اغلب گوشی‌ها از چند لایه قطعه تشکیل می‌شوند. برخی از پشت باز می‌شود و برخی از سمت نمایشگر  باز می‌شود. مراحل کلی تعویض نمایشگر به این صورت است:

باز کردن قطعات و لایه‌های مختلف

استفاده از حلال چسب یا سشوار برای شل کردن چسب تاچ اسکرین یا گلس

جدا کردن صفحه نمایش یا گلس و تاچ اسکرین

نصب نمایشگر یا تاچ اسکرین و گلس جدید

چسب‌کاری نمایشگر جدید و محکم جا زدن کابل‌های فلت

این مراحل را در ادامه دقیق‌تر بررسی می‌کنیم.

باز کردن لایه‌های قطعات گوشی

اولین مرحله این است که لایه‌های قطعات گوشی را باز کنید. البته در مورد گوشی‌هایی با بدنه‌ی فلزی یکپارچه، می‌بایست ابتدا نمایشگر روی گوشی را باز کنید.

اگر گوشی از پشت باز می‌شود، کاور پشت را جدا کنید و با توجه به شکل سر پیچ‌ها، با پیچ‌گوشتی ظریف و به آرامی پیچ‌ها را باز کنید. پس از باز کردن پیچ‌های هر بخش، می‌توانید با پیک یا اسپاجر یا جسمی نوک‌تیز و البته پلاستیکی که قطعات را خراب نکند، آن را به آرامی جدا کنید. دقت کنید که روی برخی از پیچ‌ها لیبل و برچسب کوچکی قرار گرفته است. اگر این پیچ‌ها را باز نکرده باشید و بخواهید با فشار زیاد قطعات را جدا کنید،‌ طبعاً قطعات داخلی آسیب می‌بیند.

آموزش تعویض صفحه نمایش و تاچ اسکرین گوشی

در مورد بوردها و قطعاتی که کابل‌های تخت یا به اصطلاح فلت به آن متصل است، کابل را به آرامی از شیار جدا کنید. ممکن است شیار کابل از نوعی باشد که با قطعه‌ای کشویی یا لولایی، کابل را محکم نگه می‌دارد. برای جدا کردن کابل از این نوع شیارها، ابتدا باید مکانیزم قفل‌کننده‌ی فلت را آزاد کنید! برای این کار از موچین یا پنس ظریف استفاده کنید و هیچ فشار اضافی وارد نکنید! نیازی به زور زدن نیست چرا که خرابی کابل‌ها و شیارها به سادگی تعمیر نمی‌شود.

آموزش تعویض صفحه نمایش و تاچ اسکرین گوشی

جدا کردن صفحه نمایش و فریم یا تاچ

برای شل کردن چسبی که نمایشگر یا گلس یا تاچ اسکرین را روی گوشی محکم نگه داشته، می‌بایست از سشوار معمولی یا صنعتی استفاده کنید. دقت کنید که دما بیش از ۱۰۰ درجه‌ی سانتی‌گراد نباشد و به نمایشگر آسیب نرساند. می‌توانید به جای سشوار، از رادیاتور با گرمای ملایم نیز استفاده کنید. شل شدن چسب کمی زمان لازم دارد و نباید عجله کرد.

در ادامه با قرار دادن لبه‌ی تیز کارت‌های پلاستیکی مخصوص بازی یا حتی کارت ویزیت معمولی در شیار بین بدنه‌ی گوشی و گلس روی گوشی و در صورت نیاز استفاده از چند کارت دیگر در نقاط مختلف، می‌توانید گلس یا تاچ اسکرین را جدا کنید. البته کابل یا فلت به تاچ اسکرین متصل است و نباید نیروی زیادی وارد کنید که فلت پاره شود یا زدگی پیدا کند. محل فلت با توجه به قطعه یدکی خریداری شده یا با توجه به ویدیوهای آموزش تعویض نمایشگر، روشن می‌شود.

اگر گوشی شما بدنه‌ی یکپارچه فلزی یا شیشه‌ای دارد و از سمت جلو باز می‌شود، می‌توانید با مکنده‌ی لاستیکی نمایشگر را بیرون بکشید اما اگر گوشی شما از سمت پشت باز می‌شود، کار ساده‌تر است و می‌توانید از حفره‌ها و شیارها، نمایشگر را به سمت بیرون فشار دهید و آن را جدا کنید.

آموزش تعویض صفحه نمایش و تاچ اسکرین گوشی

در هر صورت بسیار آرام و بادقت عمل کنید تا کابل‌ها یا LCD‌ سالم، آسیب نبیند. حتی اگر LCD‌ سالم باشد و صرفاً تاچ اسکرین شکسته شده باشد، باید دقت کرد چرا که تکه تکه شدن تاچ اسکرین حین جدا کردن آن، کار را دشوارتر می‌کند.

نصب LCD و فریم جدید

گام بعدی نصب کردن نمایشگر یا تاچ اسکرین جدید است. این کار در محصولاتی که نمایشگر با تاچ اسکرین یکی است و جدا نمی‌شود ساده‌تر است چرا که نیازی به استفاده از چسب مخصوص بین این لایه‌ها نیست و دستگاه خاصی لازم ندارید.

بد نیست قبل از چسب‌کاری، کابل‌ها را متصل کنید و بررسی کنید که گوشی به درستی روشن می‌شود و تصویر می‌دهد.

قبل از چسب‌کاری و محکم کردن نمایشگر یا تاچ اسکرین، دقت کنید که کابل‌های فلت را از شیارهای مربوطه عبور داده باشید و در صورت نیاز به مادربورد متصل کرده باشید.

چسب مایع را به میزان کافی و دور تا دور محل قرار گرفتن تاچ اسکرین یا فریم بزنید. چسب اضافی حین فشار دادن پخش می‌شود و مشکلات عدیده ایجاد می‌کند و چسب کم نیز استحکام و آب‌بندی لازم را ندارد. برای پاک کردن چسب اضافی می‌توانید از حلال چسب یا تینر فوری و قلموی نرم استفاده کنید.

اگر از چسب دوطرفه به شکل نوار استفاده می‌کنید، کار کمی ساده‌تر است. می‌بایست نوارها را با عرض کم مثل ۱ میلی‌متر برش بزنید و دورتادور فریم بزنید و سپس گلس یا تاچ‌اسکرین را روی آن قرار بدهید. با فشار ملایم روی لبه‌ها، چسب را محکم کنید.

مونتاژ مادربورد و بوردها و قطعات داخلی

در نهایت نوبت به مونتاژ قطعات می‌رسد. درست برعکس فرآیند دمونتاژ عمل کنید و همه‌ی مراحلی که انجام داده‌اید را برعکس تکرار کنید. مراقب باشید که کابل‌های ظریف مثل کابل آنتن و فلت دوربین، فلت بورد USB و جک هدفون و میکروفون و اسپیکر و غیره از قلم نیافتد. پیچ‌های باز شده از قطعات و بوردها را نیز فراموش نکنید.

آموزش تعویض صفحه نمایش و تاچ اسکرین گوشی

قبل از بستن آخرین پیچ‌ها، چک کنید که همه چیز شامل نمایشگر و تاچ اسکرین، آنتن و اسلات سیم‌کارت و کارت حافظه، میکروفون و اسپیکر و جک هدفون و کلیدهای پاور و ولوم همگی درست کار کنند و سپس پیچ‌های نهایی را ببندید و کاور پشت گوشی را وصل کنید.

آموزش تعویض صفحه نمایش و تاچ اسکرین گوشی