اغلب کاربران مرورگر گوگل کروم و موزیلا فایرفاکس از مشکل مصرف بیش از حد رم گله و شکایت دارند. در حالی که برخی مرورگرها مصرف رم پایینی دارند، نسخهی اخیر Firefox و همینطور Google Chrome، با باز کردن چند تب و نصب کردن چند اکستنشن یا افزونهی مفید، چند گیگابایت رم را به خود اختصاص میدهد!
در این مقاله به علت مصرف بسیار بالای RAM توسط مرورگرهای مدرنی مثل کروم یا فایرفاکس میپردازیم و پیشنهاداتی در این خصوص ارایه میکنیم. با ما باشید.
قبل از اینکه به فکر کاهش مصرف رم بیافتیم بهتر است به چرایی بالا بودن استفاده از حافظهی رم بپردازیم و ببینیم که چه الزام و فوایدی در این امر وجود دارد. شاید مرورگرهایی که مصرف رم بسیار کمی دارند به لحاظ عملکرد و یا امکانات و امنیت، قابلقیاس با مرورگرهای مدرن امروزی نباشند و مقولهی مصرف بالای حافظه، طبیعی باشد.
چرا مرورگر Google Chrome یا Firefox مصرف رم بسیار بالایی دارند؟
اینکه کروم مصرف رم بالایی دارد و حتی فایرفاکس هم پس از بروزرسانیهای اخیر و اضافه شدن قابلیت چندپردازشی برای استفاده از تمام هستههای پردازنده، رم بیشتری به خود اختصاص میدهد، یک حقیقت انکارنشدنی است و تقریباً اغلب کاربران با مشکل مصرف بسیار زیاد رم سروکار داشتهاند. به خصوص در سیستمهایی که حافظهی RAM فقط ۳ یا ۴ گیگابایت است، کافی است ۱۰ تب باز کنید و چند سایت مختلف را همزمان بارگذاری کنید ... به راحتی مصرف رم توسط کروم یا فایرفاکس به بیش از ۱ گیگابایت میرسد. اگر چند افزونهی مختلف برای افزایش قابلیتها و امکانات نصب کنید هم وضعیت وخیمتر میشود.
به عنوان مثال من با باز کردن تنها ۳ تب، ۷۸۰ مگابایت رم به کروم اختصاص دادهام:
موضوعی که نباید فراموش کرد این است که این روزها اغلب در وبسایتها و وباپلیکیشنها میتوان کارهایی انجام داد که سابقاً از طریق نرمافزارها صورت میگرفت. طبعاً کار کردن با این نوع سایتها و اپهای تحت وب، نیازمند استفاده از پردازنده و رم سیستم است.
مرورگر مدرن وبگردی را سریعتر و سادهتر و قابلاطمینان میکند
کروم و فایرفاکس برای بهبود سرعت مرور کردن صفحات وب از قابلیت چندپردازشی بهره میگیرند. به عبارت دیگر به جای اینکه یک پردازش برای امور مختلف ایجاد شود، دهها پردازش برای امور مختلف اضافه میشود. به اسکرینشات فوق دقت کنید: ۳ تب در مرورگر باز شده و ۱۶ پردازش اجرا شده است. در حقیقت برای هر یک از افزونهها یک یا چند پردازش اجرا میشود و هر تب از مرورگر نیز پردازش خود را دارد و رم مجزایی به آن اختصاص داده میشود.
یک مزیت این روش، سرعت بیشتر است و مزیت دیگر افزایش اطمینان است. اگر تبی مشکلدار شود و هنگ کند، میتوان آن تب خاص را در تاسک منیجر پیدا کرد و بست. معمولاً سایر تبها بدون مشکل به کار خود ادامه میدهند و مشکلی به وجود نمیآید.
برای بستن تبهایی که رم بالایی مصرف میکنند و یا شناسایی اکستنشنهایی که بیش از حد انتظار، رم مصرف میکنند، از تاسک منیجر خود کروم استفاده کنید و نه تاسک منیجر ویندوز. در این صورت نام تب یا اکستنشن نیز در لیست دیده میشود.
به این منظور از منوی کروم گزینهی More tools و سپس Task manager را انتخاب کنید.
در لیست پردازشها مورد دلخواه را انتخاب کرده و روی دکمهی End Task کلیک کنید، درست مثل تاسک منیجر ویندوز:
مرورگر کروم قابلیت جالب دیگری به اسم Prerendering دارد که صفحات را قبل از آنکه لازم باشد، رندر میکند تا نمایش محتوای صفحه با سرعت هر چه بیشتر انجام شود.
مرورگر پیشرفته به اکستنشنها (افزونهها) نیاز دارد
Extension یا در زبان فایرفاکس، Add-on به پلاگینهای اضافی گفته میشود که میتوان روی مرورگر نصب کرد تا امکانات و امنیت آن بیشتر شود. طبعاً نصب کردن این پلاگینها با افزایش رم مصرفی همراه است. در واقع اگر امکانات اضافی و متعدد را لازم نداشته باشیم، میتوان از مرورگرهای سادهتر استفاده کرد و مشکل مصرف بالای رم را حل کرد.
مرورگری که از رم بسیار کمی استفاده میکند، عملکرد ضعیفی دارد
رم سیستم حافظهای است که اطلاعات روی آن قرار میگیرد تا در صورت نیاز با سرعت بالا به کش پردازنده منتقل شود و مورداستفاده قرار گیرد. اگر رم وجود نداشت، اطلاعات با سرعت بسیار پایینتر از هارددیسک به کش پردازنده منتقل میشدند و سرعت پردازش به مراتب کمتر میشد.
در حقیقت مقولهی حافظهی میانجی یا Cache در ابتدای شکلگیری پردازندهها وجود نداشت و هر دادهای در زمان لازم برای پردازش حاضر میشد. اکنون پردازنده به تنهایی چند مگابایت حافظهی کش سطح اول و دوم و سوم و حتی چهارم دارد و پس از آن نیز رم به عنوان کش بزرگتر وجود دارد و در نهایت نوبت هارددیسک یا SSD است که حافظهی دائمی هستند.
مرورگری که کش کوچکی دارد و به عبارت دیگر از رم در حد کمی استفاده میکند، پردازش کندتری نسبت به مرورگرهای سریعی مثل گوگل کروم دارد. بنابراین استفادهی کمتر از رم را به سرعت بالاتر ترجیح میدهد. در کروم استفاده از رم فدای سرعت شده است و با مصرف بیرویهی حافظه روبرو میشویم.
راه حل اصلی برای حل مشکل مصرف بالای RAM توسط مرورگرهایی مثل گوگل کروم
با توضیحات فوق روشن است که باید بین دو مقوله یکی را انتخاب کرد. آیا سرعت و امکانات و اطمینانپذیری و امنیت در اولویت است و یا مقولهی مصرف کمتر رم مهمتر است؟
توصیهی اصلی ما این است که با ارتقای سختافزار سیستم خود، مشکل کمبود حافظهی رم را حل کنید اما اگر محدودیتهای مختلف اجازه نمیدهد، به کفهی دیگر ترازو فکر کنید. امکانات را با کاهش افزونههای نصبشده کمتر کنید، امنیت را با حذف کردن افزونههای امنیتی سادهتر کنید.
توجه داشته باشید که میتوان با استفاده از Task manager داخلی گوگل کروم به شناسایی افزونههای سنگین پرداخت و مشکل را با حذف کردن و استفاده از گزینههای مشابه، حل کرد.
در نهایت اگر مرورگری مثل گوگل کروم همچنان سنگین به نظر میرسد و مناسب سیستم شما نیست، مرورگر فایرفاکس و گزینههای بعدی را امتحان کنید.
ویندوز XP فقط ۶۴ مگابایت رم به عنوان حداقل نیاز، لازم داشت و ویندوز ۷ به ۵۱۲ مگابایت رم نیاز دارد و ویندوزهای بعدی نیز مرتباً رم بیشتری میطلبند. به عبارت دیگر با پیشرفت سختافزار و تکنولوژی، نرمافزارها هم سنگینتر میشوند و برای بروز بودن و استفاده از تکنولوژی امروزی دنیای وب، میبایست حداقل ۴ گیگابایت رم برای سختافزار خود تهیه کرد کما اینکه در حال حاضر اغلب گوشیهای ردهاول نیز بیش از ۳ گیگابایت رم دارند.
howtogeekسیارهی آیتی