گاهی اوقات سرعت اینترنت کامپیوتر بیشتر از سرعت اینترنت گوشی است و گاهی برعکس، در حالی که هر دو وسیله به یک شبکه وای-فای وصل شدهاند. دلایل مختلفی برای اختلاف سرعت اینترنت در وسایل وجود دارد و سادهترین علت، کیفیت اینترنت است. به عنوان مثال شاید در منطقه شما اینترنت سیمکارت از اینترنت ADSL سریعتر باشد و یا برعکس. حتی اگر هر دو وسیله از اینترنت یکسانی استفاده کنند هم ممکن است با تست سرعت اینترنت به اعداد کاملاً متفاوتی برسید.
در این مقاله به بررسی چند علت اختلاف سرعت اینترنت در گوشی و کامپیوتر پرداخته و روشهایی برای افزایش سرعت اینترنت کامپیوتر یا گوشی و تبلت مطرح میکنیم.
تفاوت در سرعت اینترنت سیمکارت و ADSL و VDSL و غیره
سادهترین دلیلی که میتوان برای اختلاف سرعت اینترنت در گوشی و تبلت و کامپیوتر مطرح کرد، استفاده از سرویس اینترنت متفاوت است. سرعت اینترنت سیمکارت در نواحی که آنتندهی و سرعت شبکه خوب باشد، نسبتاً بالا است در حالی که در نقاطی که آنتندهی ضعیف است، اینترنت سیمی که از طریق خط تلفن یا فیبر نوری تأمین میشود، سرعت بالاتری دارد.
علاوه بر اینترنت ADSL، اقسام جدیدتر و سریعتر نظیر VDSL و اینترنت مبتنی بر فیبر نوری نیز معرفی شده که سرعت آن به مراتب بیشتر از ADSL است.
گاهی اوقات در برخی سرویسهای اینترت اختلالات موقت وجود دارد و باید صبر کرد تا اختلال برطرف شود و سپس سرعت سرویسهای مختلف اینترنت را مقایسه کرد. اگر همواره اینترنت سیمی کندتر است، یک روش افزایش سرعت اینترنت در ویندوز 11 و سایر ویندوزها، هاتاسپات کردن گوشی و استفاده از اینترنت سیمکارت است. اگر اینترنت سیمکارت سرعت خوبی ندارد، مودم ADSL یا VDSL و غیره تهیه کنید و شبکه وای-فای ایجاد کنید.
افت سرعت به دلیل دانلود فایل در سایر وسایل متصل به شبکه
زمانی که با گوشی یا کامپیوتر فایل دانلود میکنید و تعداد کانکشنها را حداکثر میکنید تا سرعت دانلود بیشتر شود، ممکن است سرعت اینترنت در سایر وسایل متصل به همان شبکه، کاهش پیدا کند. این موضوع به خصوص در شبکههایی که سرعت اینترنت چندان بالا نباشد، محسوس است.
برای رفع مشکل نیازی به نصب برنامه افزایش سرعت اینترنت اندروید و ویندوز نیست، کافی است در وسیلهای که فایل دانلود میکند، سرعت دانلود را محدود کنید یا تعداد کانکشنهایی که برای دانلود فایل ایجاد میشود را کاهش دهید. راهکار دیگر این است که اگر مودم یا روتر، قابلیت کنترل و مدیریت پهنای باند دارد، تنظیمات را بررسی کنید و کاری کنید که سرعت اینترنت هیچ یک از وسایل متصل به شبکه، نامحدود نباشد و برای سایر وسایل مشکل افت سرعت به وجود نیاید.
مقایسه سرعت اترنت یا کابل شبکه با وای-فای
به طور کلی سرعت وای-فای پایینتر از سرعت شبکه سیمی یا همان کابل LAN است و اختلالات الکترومغناطیسی نیز در افت سرعت وای-فای اثر زیادی دارد. لذا اگر کامپیوتر یا لپتاپ شما با کابل LAN به مودم یا روتر وصل شده و سرعت اینترنت آن بهتر است گوشی و تبلت است، احتمالاً آنتندهی وای-فای متوسط یا ضعیف است. با کاهش فاصله بین وسایل و کاهش موانع ضخیم و چند راهکار و ترفند دیگر میتوانید سرعت وای-فای را افزایش دهید.
معمولاً سرعت شبکه سیمی بیشتر است اما همیشه هم اینطور نیست. گاهی اوقات با وجود اینکه کامپیوتر یا لپ تاپ با کابل LAN به مودم وصل شده، سرعت اینترنت آن کمتر از وسایلی است که با وای-فای وصل شدهاند! ممکن است کیفیت کابل شبکهای که استفاده میکنید خوب نباشد یا پورت اترنت سیستم شما، سرعت پایینی داشته باشد.
ضعیف بودن آنتندهی مودم و روتر وایرلس
همانطور که اشاره کردیم اگر فاصله بین وسایل زیاد باشد، قدرت آنتن کم میشود و طبعاً سرعت اینترنت و شبکه افت پیدا میکند. برای بهبود سرعت اینترنت در گوشی و تبلت و لپتاپی که به شبکه وای-فای وصل شده، توجه به موقعیت قرار گرفتن و همینطور فاصله تا مودم ضروری است.
تا جایی که ممکن است موانع ضخیم و به خصوص فلزی را از خط دید بین مودم و گوشی یا لپتاپ حذف کنید و در عین حال تنظیماتی نظیر کانال فرکانس و باند فرکانسی را بررسی کنید.
افزایش سرعت اینترنت در ویندوز و اندروید با تغییر کانال فرکانسی و باند فرکانسی
بیشتر وسایل از باند فرکانسی ۲.۴ گیگاهرتز برای ارتباط بیسیم استفاده میکنند. این باند فرکانسی حتی برای ارتباط بلوتوث و ارتباط موس و کیبورد بیسیم که دانگل USB دارد و بسیاری از وسایل دیگر، به کار میرود و همین موضوع ممکن است اختلالات را افزایش دهد. به عنوان مثال زمانی که مودم وای-فای به موس و کیبورد بلوتوث و اسپیکر بلوتوث نزدیک باشد، ممکن است در زمان دانلود فایل با سرعت بالا، متوجه شوید که موس و کیبورد یا اسپیکر درست کار نمیکند! علت اختلال الکترومغناطیسی است.
برای کاهش اختلالات میتوانید از باند فرکانسی ۵ یا ۶ گیگاهرتز در برخی وسایل استفاده کنید. بیشتر گوشیها و تبلتهای امروزی و برخی مودمها از باند فرکانسی ۵ یا ۶ گیگاهرتز پشتیبانی میکنند. اگر مودم شما از باند فرکانسی ۵ یا ۶ گیگاهرتز پشتیبانی نمیکند، راهکار دیگری نیز وجود دارد که تغییر دادن کانال فرکانسی است. به عنوان مثال باند فرکانسی ۲.۴ گیگاهرتز بیش از ۱۰ کانال فرکانسی دارد که میتوان با مراجعه به صفحه تنظیمات مودم یا روتر، آن را انتخاب کرد.
در نهایت اینکه برای افزایش سرعت اینترنت در ویندوز 7 و ویندوزهای جدیدتر و همینطور اندروید، میتوانید از نرمافزارهایی که قدرت آنتن وای-فای را نمایش میدهد استفاده کنید و انتخاب کانال فرکانسی بهینه را به صورت دقیق و علمی انجام دهید.
فعالیت برنامهها در پسزمینه و افت سرعت اینترنت
گاهی اوقات علت اختلاف سرعت اینترنت در وسایل متصل به یک شبکه یکسان، این است که در برخی وسایل برنامهها و سرویسهایی در پسزمینه مشغول به کار است که پهنای باند را به خود تخصیص میدهد و موجب افت سرعت در سایر برنامهها میشود. به عنوان مثال شاید برنامهای در حال آپلود کردن ویدیو در یک پیامرسان یا شبکهی اجتماعی است.
در آیفون و اندروید قابلیت کاهش فعالیت برنامهها در پسزمینه وجود دارد. به عنوان مثال در آیفون میتوانید تنظیمات Background App Refresh یا نوسازی برنامهها در پسزمینه را بررسی کنید و سوییچ روبروی برنامههایی که نمیخواهید در پسزمینه فعالیت داشته باشند را غیرفعال کنید. این کار به کاهش مصرف باتری نیز کمک میکند.
در اندروید نیز تنظیمات خوبی برای کاهش استفاده از اینترنت توسط برنامههای مختلف وجود دارد و حتی میتوانید دسترسی بعضی از برنامهها به اینترنت را به طور کامل قطع کنید!
تنظیمات Quality of Service یا QoS مودم را بررسی کنید
یک راهکار و ترفند دیگر برای افزایش سرعت اینترنت اندروید و کامپیوتر این است که به تنظیمات مودم یا روتر و بخشی با عنوان کیفیت سرویس یا به زبان دیگر Quality of Service مراجعه کنید. اگر مودم و روتر خوبی داشته باشید، تنظیمات QoS آن متنوع است و شاید بتوانید اولویت ترافیک اینترنت وسایل مختلف را به صورت دلخواه انتخاب کنید. ممکن است اختلاف سرعت اینترنت گوشی و کامپیوتر متصل به یک مودم این باشد که اولویت برخی وسایل Low یا پایین تنظیم شده در حالی که برای برخی دیگر، اولویت روی حالت High یا بالا تنظیم شده است.
توجه کنید که در مودمها و روترهای ارزان، تنظیمات QoS بسیار ساده است و انتخاب دستی اولویتها امکانپذیر نیست.
برنامههای تحریمشکن و VPN را خاموش کنید
یک علت دیگر تفاوت سرعت اینترنت در وسایل مختلف این است که شاید در گوشی یا کامپیوتر، از برنامههای مخفی کردن آیپی واقعی استفاده کردهاید. اگر از تحریمشکن یا VPN حین تست سرعت اینترنت استفاده کردهاید، دقت کنید که این نوع برنامهها معمولاً سرعت اینترنت را کاهش میدهند چرا که به هر حال گوشی یا کامپیوتر شما به سرورهای واسطه متصل میشود.
به طور کلی حین تست سرعت اینترنت برای به دست آمدن نتایج واقعی لازم است که VPN و پروکسی غیرفعال باشد. فعال بودن این موارد، به خصوص روی تأخیر یا Latency اثر منفی دارد، هر چند برخی از سرویسها کیفیت بالایی دارند و حتی تأخیر را کاهش میدهند.
howtogeekسیارهی آیتی