پیش از فراگیر شدن پیام‌رسانی مبتنی بر Rich Communication Services یا به اختصار RCS، اپلیکیشن Google Messages از بسیاری از قابلیت‌های مدرن پیام‌رسان‌ها بی‌بهره بود. حدود یک دهه پیش، اسنپ‌چت قابلیت پیام‌های ناپدیدشونده را به محبوبیت رساند، اما Google Messages حتی تا سال گذشته نیز امکان حذف پیام‌ها از راه دور را نداشت. در سال ۲۰۲۴، RCS Universal Profile v2.7 با قابلیت‌های کاربردی ویرایش، بازپس‌گیری و حذف پیام‌های ارسال‌شده برای فرستنده و گیرنده معرفی شد.

با این حال، گوگل یک سال دیگر زمان نیاز داشت تا پشتیبانی از قابلیت‌های RCS Universal Profile v2.7 را به اپلیکیشن Messages اضافه کند. آزمایش بتای قابلیت حذف پیام در Google Messages از بهار سال گذشته آغاز شد و این قابلیت از تابستان همان سال به‌صورت گسترده در دسترس قرار گرفت. اکنون هنگام حذف یک گفت‌وگوی RCS، گزینه‌ای برای حذف پیام برای همه نیز در اختیار شما قرار می‌گیرد. البته این قابلیت محدودیت‌هایی دارد که باید در نظر بگیرید، اما حذف پیام یکی از قابلیت‌هایی است که مدت زیادی جای خالی آن در Google Messages احساس می‌شد و کاربران این اپلیکیشن، اگر تاکنون آن را امتحان نکرده‌اند، بهتر است نگاهی به آن داشته باشند.

در ادامه کارکرد جدیدی که دکمه‌ی حذف در برنامه‌ی پیامک گوگل دارد را بیشتر توضیح می‌دهیم. با سیاره‌ی آی‌تی همراه باشید.

دکمه حذف در Messages اکنون عملکرد متفاوتی دارد

این دکمه قبلاً فقط برای مرتب‌سازی صندوق پیام‌ها بود

پیش‌تر، حذف گفت‌وگوها در اپلیکیشن Google Messages فقط باعث می‌شد آن‌ها از حساب شما حذف شوند. فرد مقابل همچنان می‌توانست پیام‌ها را مشاهده کند؛ بنابراین آیکون سطل زباله بیشتر یک ابزار برای مرتب‌سازی و مدیریت صندوق پیام‌ها بود تا قابلیتی برای پس‌گرفتن پیام. برای افرادی که به ارسال پیام از طریق Short Message Service (SMS) یا Multimedia Messaging Service (MMS) عادت دارند، این موضوع چندان عجیب نیست. با این حال، قابلیت پس‌گرفتن پیام اکنون به یکی از امکانات استاندارد اپلیکیشن‌ها و سرویس‌های پیام‌رسان مدرن، از جمله iMessage و WhatsApp و Telegram، تبدیل شده است.

Google Messages یکی از معدود اپلیکیشن‌های پیام‌رسانی بود که امکان حذف یک گفت‌وگو برای هر دو طرف، یعنی فرستنده و گیرنده، را ارائه نمی‌کرد. وقتی انگشت خود را روی یک پیام در داخل گفت‌وگو نگه می‌داشتید، لمس دکمه Delete فقط همان پیام را از گفت‌وگو در سمت شما حذف می‌کرد. از مارس ۲۰۲۶، این پیام‌های حذف‌شده به مدت ۳۰ روز در پوشه سطل زباله باقی می‌مانند. به این ترتیب، در صورت نیاز می‌توانید پیام‌های حذف‌شده را مشاهده یا بازیابی کنید؛ اما باید توجه داشته باشید که این پیام‌ها هیچ‌گاه از دستگاه فرد مقابل حذف نشده بودند.

شخصاً از قابلیت قدیمی حذف پیام در Google Messages چندان استفاده نمی‌کردم. هر زمان که قصد مرتب‌سازی صندوق پیام‌ها را داشتم، معمولاً کل گفت‌وگوها را آرشیو می‌کردم تا مدیریت آن‌ها ساده‌تر شود. به همین دلیل، دکمه حذف چندان کاربردی برایم نداشت؛ زیرا حرکت مربوط به آرشیو کردن، راهکار سریع‌تر و کارآمدتری برای رسیدن به هدفی مشابه بود.

برخی کاربران ممکن است با این تصور که پیام حذف‌شده برای همه ناپدید می‌شود، آیکون سطل زباله را در Google Messages لمس کرده باشند؛ اما این رفتار تنها اخیراً به این اپلیکیشن اضافه شده است. علاوه بر این، محدودیت‌هایی وجود دارد که مشخص می‌کنند یک پیام چه زمانی و تحت چه شرایطی می‌تواند برای همه حذف شود.

قابلیت حذف پیام در Google Messages؛ چگونه پیام را برای همه حذف کنیم؟

حذف پیام از هر دو طرف گفت‌وگو آسان است

دکمه جدید «Delete for everyone» این کار را انجام می‌دهد

از آنجا که قابلیت حذف پیام به RCS Universal Profile v2.7 یا نسخه‌های جدیدتر متکی است، برای استفاده از آن باید نسخه به‌روزشده‌ای از اپلیکیشن Google Messages داشته باشید. مهم‌تر اینکه هر دو طرف گفت‌وگو باید از جدیدترین نسخه Google Messages استفاده کنند. متأسفانه این موضوع باعث می‌شود گفت‌وگوهای RCS میان کاربران آیفون و اندروید از این قابلیت بی‌بهره بمانند. iMessage و Google Messages هر دو قابلیت حذف پیام مخصوص خود را دارند، اما این قابلیت‌ها بر پایه پروتکل‌های متفاوتی ساخته شده‌اند و سازگاری لازم با یکدیگر را ندارند.

اگر در یک گفت‌وگوی میان آیفون و اندروید یا در یک مکالمه SMS/MMS تلاش کنید پیامی را حذف کنید، همه‌چیز دقیقاً مانند گذشته خواهد بود. پیام از سمت شما ناپدید می‌شود، اما همچنان برای گیرنده قابل مشاهده خواهد بود. تفاوت اصلی در گفت‌وگوهای RCS میان کاربران Google Messages دیده می‌شود.

قابلیت حذف پیام در Google Messages؛ چگونه پیام را برای همه حذف کنیم؟

در گفت‌وگوهای پشتیبانی‌شده، انگشت خود را روی پیامی که می‌خواهید حذف کنید نگه دارید. سپس آیکون سطل زباله را در قسمت بالای صفحه لمس کنید. اپلیکیشن Google Messages دو گزینه در اختیار شما قرار می‌دهد: Delete for me و Delete for everyone.

عملکرد این دو گزینه کاملاً مشخص است؛ گزینه اول فقط پیام را از اپلیکیشن Google Messages شما حذف می‌کند، در حالی که گزینه دوم پیام را از هر دو طرف گفت‌وگو حذف خواهد کرد. با این حال، برای حذف یک پیام برای همه در Google Messages تنها ۲۴ ساعت پس از ارسال اولیه پیام فرصت دارید.

البته هیچ چیزی مانع گیرنده نمی‌شود که پیش از حذف پیام برای همه، آن را مشاهده یا از آن اسکرین‌شات تهیه کند. بنابراین حذف پیام نمی‌تواند تضمین کند که محتوای آن هرگز توسط طرف مقابل دیده یا ذخیره نشده است.

این قابلیت هم در گفت‌وگوهای دونفره و هم در چت‌های گروهی کار می‌کند؛ اما در گفت‌وگوهای گروهی، همه اعضای گروه باید از RCS و نسخه به‌روزشده Google Messages استفاده کنند.

حذف و ویرایش پیام‌ها همیشه بدون مشکل انجام نمی‌شود

بهترین کار این است که پیش از ارسال پیام، یک بار دیگر فکر کنید

با اضافه شدن قابلیت‌های ویرایش و حذف پیام به RCS Universal Profile v2.7، اپلیکیشن Google Messages از جنبه دیگری نیز به مجموعه قابلیت‌های iMessage و WhatsApp و Telegram نزدیک شده است. با این حال، گوگل برای رسیدن به این مرحله کمی دیر عمل کرد؛ زیرا در حال حاضر RCS Universal Profile v4.0 نیز منتشر شده است.

این قابلیت‌ها از تابستان گذشته به‌صورت گسترده در دسترس بوده‌اند، اما از آنجا که برای کارکرد صحیح آن‌ها هر دو طرف باید اپلیکیشن Google Messages خود را به‌روز کنند، نمی‌توانستیم تا پیش از این با اطمینان روی در دسترس بودن قابلیت حذف پیام حساب کنیم.

با وجود این، همچنان نباید بیش از حد به دکمه Delete for everyone در Google Messages اعتماد کنید. اگر سریع عمل نکنید، احتمال زیادی وجود دارد که گیرنده پیش از پس‌گرفتن پیام، فرصت خواندن یا ذخیره کردن آن را پیدا کرده باشد. علاوه بر این، این قابلیت تنها میان کاربران Google Messages که از RCS و نسخه به‌روزشده اپلیکیشن استفاده می‌کنند، کار می‌کند و شما نیز راهی ندارید که بدانید فردی که برای او پیام می‌فرستید دقیقاً از چه نسخه‌ای از اپلیکیشن استفاده می‌کند.

در نهایت، دکمه حذف در Google Messages بالاخره همان‌طور که کاربران از ابتدا انتظار داشتند عمل می‌کند؛ اما همچنان بهتر است پیش از ارسال یک پیام حساس یا دردسرساز، کمی بیشتر فکر کنید. این قابلیت بسیار کاربردی است، اما راهکاری کاملاً مطمئن و بدون نقص محسوب نمی‌شود.