دو پورت HDMI و DisplayPort در اغلب کارت گرافیکها و مانیتورهای رزولوشنبالا برای انتقال سیگنال ویدیو و صدا و حتی دیتا به کار رفته است اما سوال گیمرها این است که برای بازیها استفاده از HDMI بهتر است یا DisplayPort؟
طبعاً اگر بخواهیم چند مانیتور 4K یا 5K و 8K را به یک کارت گرافیک قدرتمند متصل کنیم، دیسپلیپورت معمولاً از نظر پهنای باند سریعتر بوده و گزینهی بهتری است اما در مورد یک مانیتور 4K چطور؟ آیا اگر از HDMI که پورت قدیمیتری است، استفاده کنیم، کیفیت بازی کمتر میشود و سرعت اجرای بازی کاهش پیدا میکند؟
در این مقاله به این سوال بازیخورها پاسخ میدهیم که برای بازی HDMI بهتر است یا دیسپلیپورت. با ما باشید.
همهی مانیتورها و همهی کارت گرافیکها دارای همه نوع پورت، از VGA قدیمی و DVI گرفته تا HDMI و DisplayPort نیستند و البته برخی نیز از نسخههای قدیمیتر این پورتها بهره میبرند که طبعاً پهنای باند پایینتری دارد و گاهی قابلیتهای آن نیز کمتر است. اما اگر در سیستمی هر دو نوع پورت دیسپلیپورت و HDMI موجود باشد، تصمیمگیری مشکل میشود چرا که برای استفاده کردن از پورتهای سریع، کابل مرغوبی که مقاومت الکتریکی کمتری دارد، توصیه شده است. بنابراین هزینهی کابل قابلتوجه است و باید به درستی تصمیم گرفت.
کدام پورتها در کارت گرافیکها، مانیتورها و تلویزیونهای امروزی استفاده میشود؟
برخی کارت گرافیکهای رده اول و پیشرفتهی امروزی، همچنان پورت DVI را به عنوان یک پورت مفید و کاربردی در اختیار کاربر میگذارند. VGA که پورت بزرگ و آبیرنگ قدیمی است، تقریباً در کارت گرافیکها یافت نمیشود و در صورت نیاز به این پورت، میبایست یک تبدیل نسبتاً ارزان خریداری کرد.
دو انتخاب اصلی سازندگان کارت گرافیک، مانیتور و مادربورد و ... ، پورتهای HDMI و DisplayPort است که ممکن است در سایز استاندارد و معمولی وجود داشته باشد و ممکن است در برخی کارت گرافیکهای کوچکتر یا به دلایل خاص دیگر، به صورت مینی-دیسپلیپورت استفاده شود.
قبلاً با این دو پورت و انواع اندازههایشان آشنا شدیم:
تا دو سه سال پیش پورت HDMI در اغلب مانیتورها استفاده میشد اما این روزها مانیتورهای رزولوشنبالا که دارای دیسپلیپورت هستند هم متداول شده ولیکن در تلویزیونها همچنان گذشته پورت HDMI غالب است. البته به جای HDMI 1.2 از HDMI 1.4 یا HDMI 2.0 و نسخههای جدیدتر استفاده میشود که پهنای باند بالاتری دارد و در نتیجه برای رزولوشن 4K نیز کافی و عالی است.
مقایسهی قابلیتها و امکانات دیسپلیپورت و HDMI
تنها فاکتور تأیینکننده در انتخاب پورت و کابل، پهنای باند نیست! در واقع برای رزولوشن 4K میتوان از چند پورت مختلف استفاده کرد اما اگر از منظر قابلیتها به انتخاب پورت نگاه کنیم، تفاوتهای جالب توجهی وجود دارد.
توجه کنید که HDMI 2.0 به لحاظ پهنای باند برای 4K کافی است اما نرخ نوسازی حداکثر ۳۰ هرتز خواهد بود و نه ۶۰ هرتز . به عبارت دیگر در یک ثانیه ۳۰ تصویر در اختیار مانیتور قرار میگیرد و نه ۶۰ تصویر که مقدار معمول و متداول است. HDMI 2.1 از نظر پهنای باند سرعتی معادل ۴۸ گیگابیت بر ثانیه دارد که فراتر از نیاز اغلب گیمرهاست و با دیسپلیپورت قابلقیاس است. در حقیقت این نسخهی جدید از مانیتورهای 8K با رفرشریت ۱۲۰ هرتز نیز پشتیبانی میکند. پشتیبانی از HDR و eARC یا Enhanced Audio Return Channel نیز در آن اضافه شده که برگشت صدا از تلویزیون به ارسالکنندهی سیگنال را ممکن میکند و برای برخی سیستمهای صوتی کاربرد دارد.
به عنوان مثال برای استفاده کردن از تکنولوژی G-Sync انویدیا که سرعت تغییر تصویر مانیتور و تلویزیون را با سرعت رندر کردن فریمها توسط کارت گرافیک یکی میکند و در نتیجه وقفه و بریدگی فریم بسیار کم میشود، باید از DisplayPort استفاده کرد. اما در مقابل برای استفاده کردن از تکنولوژی مشابهی که ایامدی معرفی کرده و نام آن FreeSync است، میتوان از HDMI هم استفاده کرد ولیکن تنها در مانیتورهای جدید که از این تکنولوژی برخوردار باشند.
قبلاً در بررسی ویژگیهای یک مانیتور گیمینگ برتر به این موارد جالب اشاره کردیم:
بنابراین اگر کارت گرافیک انویدیا و مانیتور گیمینگ با پشتیبانی از جی-سینک داشته باشید و HDMI را انتخاب کنید، از رفرشریت متغیر یا به بیان دیگر یکسان شدن سرعت کارت گرافیک و نمایشگر خبری نخواهد بود!
اما به قابلیتهای دیسپلیپورت بپردازیم که آخرین نسخهی استاندارد آن، ۱.۴ است. در دیسپلیپورت ۱.۴، پهنای باند ۳۲ گیگابیت بر ثانیه است! حتی کمتر از HDMI 2.1 اما با وجود فشردهسازی ۳ به ۱ آن که تقریباً بدون افت کیفیت است، میتوان آن را برتر دانست.
دیسپلیپورت قابلیت عملکرد از طریق پورت USB C را نیز دارد! در واقع اگر سازندهی مادربورد یا کارت گرافیک و یا مانیتور بخواهد، میتواند این پورت را به شکل یواسبی نوع C طراحی کند! در این صورت اتصال وسایل جانبی مثل هارد اکسترنال و فلشدرایوهای USB که پورت نوع C دارند و به صورت همزمان مانیتورهای رزولوشنبالا به یک پورت USB C دارای دیسپلیپورت ممکن میشود.
مزیت جالبتوجه دیگر این است که یک دیسپلیپورت میتواند چند مانیتور را به صورت همزمان تغذیه کند و البته در حالتی که تصویر مانیتورها یکسان نباشد، در حالی که در مورد دیگر پورتهای ویدیویی، این مزیت جالب مصداق ندارد.
برای بازیها HDMI به صرفهتر است یا دیسپلیپورت؟
انتخاب بین این دو پورت که هر دو از نظر کیفیت تصویر و در حقیقت پهنای باند از 4K و حتی 8K پشتیبانی میکنند، بسته به کاربری صورت میگیرد. در بازیها قابلیت اصلی و اساسی، پشتیبانی از نرخ نوسازی متغیر است که به کمک G-Sync انویدیا یا FreeSync ایامدی فراهم میشود. برای محصولات انویدیا میبایست دیسپلیپورت را انتخاب کرد و برای محصولات ایامدی بهتر است HDMI انتخاب شود. البته اگر کارت گرافیک شما نسبتاً جدید نیست یا مانیتوری با رفرشریت متغیر ندارید، این مورد نیز از فاکتورهای مهم انتخاب پورت خط میخورد!
توجه کنید که HDMI و DisplayPort پورتهای دیجیتال هستند و لذا اگر کابل مقاومت نسبتاً پایینی داشته باشد و سیگنال را به درستی منتقل کند، کیفیت تصویر یکسان خواهد بود! مگر آنکه تنظیمات مانیتور یا تلویزیون و همینطور تنظیمات رزولوشن اجرای بازی، یکسان نباشد.
صرفنظر از پهنای باند و قابلیتهایی که بررسی کردیم، معمولاً هزینهی کابل HDMI کمتر است و با خرید یک کابل میتوان آن را به وسایل بیشتری متصل کرد چرا که در اغلب محصولات صوتی و تصویری امروزی از HDMI استفاده شده است. بنابراین توصیهای که به گیمرها میکنیم این است که در صورت نیاز به G-Sync در بازیها، سراغ HDMI نروید اما در غیر این صورت، HDMI گزینهی بهتری است.
برخی بازیخورها میخواهد از چند مانیتور برای لذت بردن هر چه بیشتر از بازیها، استفاده کنند. در این صورت ممکن است با کمبود پورت خروجی ویدیویی مواجه شوند. بنابراین DisplayPort گزینهی بهتری است چرا که با یک پورت میتوان دو یا چند مانیتور را تغذیه کرد! این نکته به ویژه در مورد لپتاپهای گیمینگ که کمبود پورت خروجی جدی است، مصداق دارد و باید هاب DisplayPort نیز خریداری کرد که یک خروجی را به چند خروجی تبدیل کرد.